A kertünk virágai teszik igazán otthonossá a kinti teret. Legszívesebben az egész kertet benépesítenénk szebbnél-szebb növényekkel, amelyek folyamatosan virágba borulva kápráztatnának el minket szépségükkel. Általában a kinézetük dönt a választásban, a méretük, a formájuk, a színük. Pedig van egy negyedik dimenzió is a virágok esetében, amelyik ugyanilyen fontos és meghatározó szerepet kellene hogy játsszon a döntéseink során, ez pedig nem más, mint a virágok illata.

A virágok, de akár egy istálló, vagy a tavaszi föld semmivel sem összehasonlítható illata évtizedek múltán is képesek felidézni egy-egy számunkra kedves emléket, és visszarepíteni minket a múltba. Teremtsünk hát emlékeket az új generáció számára is, a kertünkbe ültetett virágok illatának segítségével. És tegyük jobbá a kedvünket, ne csak a látvánnyal, az illattal is. Mert egészen biztosan jobban indul a nap, a gyönyörű és illatos virágoktól.

Az illat vonzásában

Ismerős az érzés, hogy amikor valami igazán finom illatot érzünk, behunyjunk a szemünket, hogy még jobban élvezhessük azt? Pedig a látásunk nem von el az illat intenzitásából, csupán ha megfosztjuk magunkat arra a pár pillanatra a látás képességétől, felerősödik a szaglásunk, és így még jobban hódolhatunk a csodálatos illatoknak.

Ha körbevesszük magunkat csodásan illatozó virágokkal, már a reggeli ébredésünk is jobb lehet, hiszen még a közérzetünk is sokkal kellemesebb, ha finom virágillatra ébredünk.

rózsa

A rózsa illatát üvegbe is lehet zárni. Fotó: Shutterstock

Az illatnak nem csupán élvezeti értéke van. Ki ne érezte volna már, hogy egy illat képzeletben visszarepíti egy régi emlék helyszínére. Vagy hogy a legnagyobb stressz idején is képes megnyugtatni. Az állatok is így vannak ezzel. Bizonyos növényeket például különösen vonzónak tartanak egyes állatok, míg másokról messziről kiszagolják, hogy ártalmasak számukra, így el is kerülik azokat. A virágaink, virágzó gyümölcsfáink illata messziről a kertünkbe csalogatja a méheket, és a madarak is előbb tudják, hogy beérett nálunk a meggy, mint mi magunk.

Az illatoknak a párválasztásban is óriási szerepe van, nem csak az állatok, de az emberek esetében is. Nem véletlen, hogy egész életünket meghatározzák és végig kísérik az illatok, kezdve a nagyi szappanának az illatától, melyet ha évtizedek múltán megérzünk, egy pillanat alatt válunk újra kisgyermekké. Így van ez a virágoskert esetében is. A rózsa illata is vissza tud repíteni minket a múltba, és általa is csodás emlékeket vagyunk képesek felidézni. Ezek az emlékek pedig megteremthetők a jövő nemzedék számára is, ha kertünkbe nem csak a kinézetük, de az illatuk alapján is választunk virágokat.


A legillatosabb kerti növények

Felnőttként is elérzékenyülünk, amikor megérezzük a virágok illatát. Egy pillanat alatt jobb kedvünk lesz, ha az otthonunk ajtaján kilépve megérezzük kedvenc rózsánk csodás illatát, mely még azelőtt jelzi, hogy kinyílt, hogy szemünkkel megpillanthattuk volna. És nem csak a rózsa, de még megannyi illatos virág vár rá, hogy helyet kapjon a kertünkben, és a szívünkben, hogy később, amikor már elmúlt a virágzás ideje, felidézve a látványukat, szinte érezzük az illatukat is.

1. Az orgona

Az egyik legvarázslatosabb illatú növényünk az orgona. Nem véletlenül kap helyet az édesanyák és nagymamák anyák-napi csokrában, és a ballagók kezében sem. A kerti orgonának közel 900 fajtája létezik. Az olajfélék családjába tartozik. Nagyon kedveli a napos, meleg helyeket, és az agyagos, de nem túl magas talajvízű talajt. A szélnek jól ellenálló növény. Az orgona kezdetben nevelhető cserépben vagy dézsában, de kis bokorfaként, illetve sövényként is a kertünk ékessége lehet.

orgona

Az orgona még az anyák-napi csokorban is helyet kap varázslatos illata miatt. Fotó: Shutterstock

Sokféle orgona közül választhatunk kedvünkre, melyek mérete, virágainak színe és illatuknak intenzitása is eltérő. A törpe- vagy miniorgona mindössze 1-2 méter magasra nő, és igen sűrű növény. Azonban a virágai kevésbé illatosak, mint például a kisvirágú orgona esetében, amely 2 méter magasságra nő meg. A perzsa orgona ágain sűrű, levendulaszerű bugavirágzat található, míg a japán orgona csodaszép, fehér virágokkal örvendeztet meg bennünket, télen pedig sárgásbarna gyümölcsével válik a kert díszévé.

A bozontos orgona egy lombhullató cserje, melynek lilás-fehéres virágai a nyár elején nyílnak, a közönséges orgona pedig neve ellenére szintén nagyon mutatós, és virágai is csodás illattal lengik be kertünket.

Az orgona amellett, hogy nagyon szép és illatos, még hasznos is. Mivel enyhén mérgező, így nagyon óvatosan kell felhasználni egyes részeit. A népi gyógyászat a szárított levelekből, illetve a kérgéből készített teát, melyet lázcsillapításra használtak, a virágaiból készített teát pedig az immunrendszer és az emésztőrendszer erősítésére használták.

A virágjából kiváló reumaolaj készíthető, mely bedörzsölve hat az ízületekre, de belélegezve még megfázás ellen is kiváló. Virágjából ezen kívül készülhet még szörp, lekvár és szirup is. De természetesen nagyon sok parfüm alapanyagaként is visszaköszön, és szappant is készíthetünk belőle.

2. A rózsa

Egészen biztosan nem maradhat ki a sorból a virágok királynője, a rózsa sem. Érdemes hát teret engedni neki a kertünkbe, habár a rózsa bizony nem adja könnyen magát. Igényei vannak. Azonban, ha ezeket figyelembe vesszük, akkor csodás társunk lesz, hosszú éveken át. A rózsa nagyon fényigényes növény, amelynek naponta legalább 6-8 órán keresztül van szüksége napfényre, így a kertünk legvilágosabb pontjára ültessük.

Azonban ez a hely szélvédett is legyen, hiszen a rózsa nem szereti a szelet. A rózsát jóformán egész évben ki lehet ültetni, amikor nincs fagy, de a tavasz a legideálisabb időszak az ültetés számára. A rózsák az enyhén savas, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talajt kedvelik, amelynek jó vízelvezetése van. Ha nem felel meg mindennek a kertünk talaja, akkor adjunk érett trágyát vagy komposztot a földhöz, ahová el fogjuk ültetni.

Attól függően, hogy milyen rózsákat választottunk, és azoknak mekkora a helyigénye, hagyjunk kellő távolságot az ültetett tövek között. Az ültetőgödröt akkorára készítsük, hogy a földlabdás rózsa kényelmesen el tudjon férni benne. Ez átlagosan 60x60x60 cm nagyságú gödröt jelent. Az aljára tegyünk érett komposztot vagy trágyát, majd ezt takarjuk be egy vékony földréteggel, hogy ne érintkezzen a növény gyökere közvetlenül a trágyával. Vegyük ki a cserépből a rózsát, majd olyan mélyre ültessük el, hogy a földjének felszíne a talaj felszínével egy síkba kerüljön. Ezután öntözzük meg jó alaposan.

rózsa

A piros rózsának a legintenzívebb az illata. Fotó: Shutterstock

A rózsákkal egész évben érdemes foglalkozni, hiszen így igazán széppé varázsolják a kertünket. Ezek a feladatok nem vesznek igénybe túl sok időt, viszont jót tesznek a növénynek, és az egészen biztosan szép virágokkal fogja meghálálni a gondoskodást.

Januárban fel kell kupacolni a rózsa töveit, és letakarva megvédhetjük a széltől és a fagyoktól. Ez azért is fontos, mert a téli napsütés hatására túl korán megindulhat a nedvkeringés és elfagyhat a növény töve. Márciusban eljön a rózsa metszésének ideje, és amikor már elmúlnak a fagyok, meg lehet tisztítani a töveket a felkupacolt földtől. Ez az időszak a legalkalmasabb az új tövek elültetésére is. Ha tavasszal csak keveset metszünk a növényből, akkor hamarabb fog virágozni. Mivel tavasszal növekedési szakasza van a növénynek, több tápanyagra van szüksége, ezért 3-4 hetente kell tápoldatozni.

Májusban a talaj felszínét meg kell lazítani, és ekkor már el kell kezdenünk rendszeresen öntözni a rózsát. A nyár folyamán ügyeljünk a folyamatos öntözésre és gyomlálásra, és arra, hogy figyeljük a rózsát, ha esetleg bármilyen kártevő, vagy betegség megtámadná, mert ez az időszak erre a legveszélyesebb. Ekkor jön el tehát a permetezés időszaka. Ha a rózsán betegség jeleit véljük felfedezni, metsszük le a fertőzött részt, és szerezzük be a megfelelő permetszert, amellyel megvédhetjük a további betegségektől és kártevőktől.

Szeptemberben érdemes kálimagnéziumot szórni a talajra, amely nagyon jó tápanyag a rózsa számára. Novemberben jön el az őszi metszés ideje, ezután pedig meg kell védeni a rózsát a fagytól, így fedjük be földdel a rügyeket.

Ha igazán látványos rózsakertet szeretnénk kialakítani, akkor ne elégedjünk meg csupán néhány tő rózsa elültetésével. Ültessünk rózsafákat, magastörzsű rózsákat, kúszórózsát vagy futórózsát, de a minirózsák is remekül mutatnak a kertünkben. Akár egyszínű, akár árnyalatonként világosodó, sötétedő, vagy színes rózsákat választunk, egészen biztosan gyönyörű látványban és illatban lesz részünk.

A rózsaszirmokból már az ókorban is nyertek ki olajat, melynek óriási értéke volt.  Az ókori egyiptomiak szent növényként tisztelték, és Ízisz istennőnek ajánlották fel. Az egyiptomi királynő, Kleopátra szobáinak padlóját előszeretettel hintették be rózsaszirmokkal, hogy illatos szőnyegen járhasson. Sőt, Néró egy téli lakomára egy tonna aranyért hozatott Egyiptomból rózsákat.

A rózsát nem csak nézni, hanem szagolni is érdemes, mert a memóriánk javulni, a stressz szintünk pedig csökkenni fog az illata hatására. Nem véletlen, hogy ösztönösen meg akarjuk szagolni, amikor látunk egy szép szál rózsát.

japán futólonc

A japán futólonc szépsége és illata is káprázatossá varázsolja kertünket. Fotó: Shutterstock

3. A japán futólonc

japán futólonc virágai igazán bódító illattal lengik be kertünket. Mivel futónövény, nyugodtan eltakarhatjuk vele a kevésbé látványos helyeket, de felfuttathatjuk a házfalra, kerítésre is. Ha nem szeretnénk futtatni, akár talajtakarónak is kiváló. Ráadásul igazán kevés törődést igényel, csupán a metszéséről ne feledkezzünk meg, különben az egész kertünket magának fogja érezni.

4. A golgotavirág

A golgotavirág nevét egy szerzetestől kapta, akit a növény virága Krisztus szenvedéseire emlékeztetett, a három bibeszál a három szögre, az öt portok az öt sebhelyre, a lomblevél a lándzsára, a kacs pedig a korbácsra. A golgotavirág egy kacsokkal kapaszkodó fás szárú kúszónövény. Nem csak csodás virágai, de ellenállhatatlan illata is kertünk ékességévé teheti. A golgotavirág gondozása nem igényel túl nagy kertészeti előismereteket, hiszen a legfontosabb a rendszeres öntözés és tápoldatozás.

Ezért nem illatosak a vágott rózsák

Amíg a kertünkbe növekedő, vagy a vadon nőtt rózsáknak igazán csodás az illata, csupán néhány rózsacsokor igazán illatos. Ennek az az oka, hogy a vágott virágok piacán közel sem az illat, hanem inkább a kinézet és a tartósság a meghatározó szempont, amikor nemesítésről van szó. A lényeg, hogy kellően ellenállók, tartósak és jól szállíthatók legyenek. A rózsákból 30 000 regisztrált fajtát tartanak nyilván, melyeknek csupán töredéke illatozik.

golgotavirág

A golgotavirágnak elragadó a kinézete és az illata is. Fotó: Shutterstock

A rózsák illatát azok az illóolajok adják, amelyek apró mirigyekben képződnek a virágszirmok alsó részén, a virág aljához közel, de ez még nem minden. Az, hogy mennyire erős az illatuk, a környezetüktől is függ. Minél magasabb a levegő páratartalma, és minél magasabb a hőmérséklet, annál illatosabbak.

Minden rózsa illata tartalmaz gyümölcsös összetevőket, mint amilyen például a citrom, az alma vagy az ananász, de tartalmaz még virágszerű illatokat is, mint amilyen a jácint vagy a gyöngyvirág, és fűszeres komponenseket is, amilyen a vanília vagy a fahéj. Emellett van egy mohára, vagy a frissen kaszált fűre emlékeztető rész is az illatukban.

Az illatos vágott rózsák előállításának legnagyobb nehézsége, hogy az illatért felelős gének recesszíven öröklődnek, így ha két illatos rózsát keresztezünk, az első generációban nem illatos virágokat kapunk. Az illatos rózsák csupán a követő generációban jelennek meg.

A rózsák jellegzetes illata leggyakrabban a vörös vagy a rózsaszín fajtákhoz köthető. A sárga, narancs és fehér rózsák inkább gyümölcsös illatúak.

Ne hagyjuk elillanni az illatot

A virágok illatát tartósíthatjuk is. Emiatt készülnek a különféle kölnik, de a virágok szirmaival megtölthetünk kis párnácskákat is, amelyek szintén sokáig képesek megőrizni azok csodás illatát. Nem véletlenül tettek korábban ilyen kis párnácskákat a párna alá az ágyba.

Házilag is könnyen tudunk rózsavizet készíteni. Gyűjtsünk össze körülbelül 45 dkg szirmot, és figyeljünk rá, hogy a legillatosabbak közül válasszunk. Tegyünk fel egy teáskannában vizet melegedni, dobjuk bele a szirmokat, és lassú tűzön melegítsük tovább. Erősítsünk egy locsolócsövet a kanna kiöntőjéhez, a másik végét pedig helyezzük egy palack szájába. Amikor a gőz kezdene kiáramolni, hűtsük le a cső közepét hideg vízzel, így a tömény rózsavíz egyenesen a palackba fog csepegni.

A szirmokból illatos potpourrit is készíthetünk. Gyűjtsük össze, majd szárítsuk meg a szirmokat. Csak teljesen ép, tiszta szirmokat gyűjtsünk. Hogy még izgalmasabb legyen, tegyünk hozzá szárított levendulát, kakukkfüvet, rozmaringot, szárított narancs- és citromhéjat is. Ha az illat pár héten belül elszáll, csepegtessünk rá illóolajat.

Illatokban gazdag kertet kívánunk!