Az orgona különleges, hiszen bárcsak átlagosan három hétig virágzik, mégis meghatározó szerepet tölt be az életünkben. Ezt a csodaszép és illatos virágot szívesen adjuk anyák napjára édesanyánknak, nagymamánknak, de a ballagásokkor is helyet kap a termekben és a csokrokban egyaránt.

Az első szerelem jelképe, mely reméljük nem illan el vele együtt három hét alatt, és New Hampshire állam jelképe. Megannyi kedves emlékhez társul a látványa és az illata, ráadásul még gyógyhatása is van. Érdemes hát nem csak megismerni, de a kertünket is feldobni vele.

Így gondozd az orgonát

A kerti orgonának közel 900 fajtája létezik. Az olajfélék családjába tartozik. Nagyon kedveli a napos, meleg helyeket, és az agyagos, de nem túl magas talajvízű talajt. A szélnek jól ellenálló növény. Az orgona kezdetben nevelhető cserépben vagy dézsában, de kis bokorfaként, illetve sövényként is a kertünk ékessége lehet.

orgona virága közelről

Az orgona szép, illatos és gyógyhatása is van. Fotó: Pixabay

Az orgona ültetésének ideje március és november közé esik, így csak akkor ne ültessük, amikor fagyok vannak. Az ültetőgödör nagysága legyen 60x60x60 cm. Tegyünk a gödör aljára szerves trágyát, majd fedjük le egy réteg földdel, hogy az orgona gyökerei ne érintkezhessenek közvetlenül vele. Fontos, hogy a gyökérnyak egy szintben legyen a talaj szintjével, és a földlabda ne látszódjon ki a földből. A talaj tömörítése után alaposan öntözzük meg. Ha sövényt szeretnénk telepíteni belőle, akkor 60-80 centiméteres távolságot tartsunk a tövek ültetésénél.

Az orgonát zölddugványozással lehet gyökereztetni, de mivel ez elég nagy szakértelmet igényel, célszerűbb inkább csemetét vásárolni. Sajnos az orgonának is vannak kártevői, mint amilyen a levélaknázó moly, és a levélfoltosságot okozó gombák is fenyegetik. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő szerrel rendszeresen permetezzük.

Az orgona metszése

Fontos, hogy mindig távolítsuk el az elszáradt virágokat, és az első néhány év folyamán az elvirágzott hajtásokat és terméseket is vágjuk le. Így segítjük az orgonát, hogy minél hamarabb meg tudjon erősödni.

A gyenge vesszőket és az ágakat a tél folyamán kell megmetszeni, míg az alakító metszésre a virágzást követően kerülhet sor. Ha túlságosan is visszavágjuk, akkor viszont a következő évben sajnos el fog maradni a virágzás.

Ahogy a törzs öregszik, egyre kevesebb és kisebb virágokat fog hozni, melyen nagyban segíthetünk, ha rendszeresen metsszük. Az elöregedett töveket tehát meg kell ifjítani, míg a sarjakat el kell távolítani, a beteg, sérült ágakat pedig tőből vissza kell vágni. Tartsuk meg a ceruza vastagságú ágakat, mert ezeken lesz a legtöbb virág, de a kicsi, sok ágú hajtásokat vágjuk vissza.

Nyáron vágjuk vissza az elszáradt virágokat az első ágig, hogy tömött maradjon a növény, és ne kopaszodjon fel. A fiatalító metszést középen kell kezdeni, és soha nem a külső ágakon. Az ágakat 30-40 cm hosszúrságúra vágjuk vissza. Az első évben érdemes az ágak egyharmadát visszavágni, míg a második évben belülről kifelé haladva azoknak az ágaknak a felét metsszük meg, amelyek az előző évben kimaradtak. A harmadik évben kerüljön sor a külső ágak megmetszésére.  A keletkezett gyökérhajtásokat a lehetõ legmélyebben vágjuk le.

Rengeteg fajta orgona közül választhatsz

Sokféle orgona közül választhatunk kedvünkre, melyek mérete, virágainak színe és illatuknak intenzitása is eltérő. A törpe- vagy miniorgona mindössze 1-2 méter magasra nő, és igen sűrű növény. Azonban a virágai kevésbé illatosak, mint például a kisvirágú orgona esetében, amely 2 méter magasságra nő meg. A perzsa orgona ágain sűrű, levendulaszerű bugavirágzat található, míg a japán orgona csodaszép, fehér virágokkal örvendeztet meg bennünket, télen pedig sárgásbarna gyümölcsével válik a kert díszévé.

orgona lila

Az orgonának szüksége van a rendszeres metszésre. Fotó: Pixabay

A bozontos orgona egy lombhullató cserje, melynek lilás-fehéres virágai a nyár elején nyílnak, a közönséges orgona pedig neve ellenére szintén nagyon mutatós, és virágai is csodás illattal lengik be kertünket.

Az orgona, mint gyógynövény

Az orgona amellett, hogy nagyon szép és illatos, még hasznos is. Mivel enyhén mérgező, így nagyon óvatosan kell felhasználni egyes részeit. A népi gyógyászat a szárított levelekből, illetve a kérgéből készített teát, melyet lázcsillapításra használtak, a virágaiból készített teát pedig az immunrendszer és az emésztőrendszer erősítésére használták.

A virágjából kiváló reumaolaj készíthető, mely bedörzsölve hat az ízületekre, de belélegezve még megfázás ellen is kiváló. Virágjából ezen kívül készülhet még szörp, lekvár és szirup is. De természetesen nagyon sok parfüm alapanyagaként is visszaköszön, és szappant is készíthetünk belőle.

Így készíts orgonaszappant

Az orgona frissen nyílt virágait gyűjtsük össze, majd árnyékos helyen terítsük szét, és szárítsuk meg. Vásároljunk glicerin szappantömböt, olvasszuk fel gőzfürdő felett, majd keverjük bele az orgonavirágokat. Ezután öntsük a szappant öntőformába, vagy akár egy szép formájú tálkába, és hagyjuk megkeményedni. A szappanban található virágok nagyon széppé és illatossá fogják tenni a szappant.

Ha pár csepp orgona illóolajat is adunk hozzá, az illata még erősebbé válik. Amellett, hogy a fürdőben csodás illat lesz, és a kezünk is át fogja venni azt, a ruhásszekrényben is nagy hasznát vehetjük, hiszen csodásan illatossá varázsolhatjuk vele az ágyneműt, vagy a ruháinkat.