A bio- és különösen a bio regionális élelmiszerek felhasználása hozzájárul a fenntartható, egészségvédő és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz - mondta el Peter Hauk MdL élelmezésügyi, vidéki és fogyasztóvédelmi miniszter az "Organic" konferencián, Stuttgartban.

Fenntartható menüsor

A kiegyensúlyozott és fenntartható étlap csak akkor valósulhat meg, ha regionális és szezonális élelmiszereket használnak fel. Az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás nagyban hozzájárult klímavédelemhez.

"Ez egyúttal megerősíti a helyi mezőgazdasági és élelmiszeripart, biztosítja a regionális munkahelyeket" - tette hozzá a szakember.

Sikeres projektek támogatása

A német állam évek óta támogatja a "Kóstold meg a délt" nevű programban részt vevőket, amelynek célja a regionális és a bio élelmiszerek beemelése a közösségi étkeztetésbe. Ezeknek az ételeknek a felhasználásának növelése felelős az élelmiszer-kínálat fenntarthatóbbá tételéért.


"A bio minősítéssel lehetővé tesszük, hogy az élelmiszerek jobban megismerjék, kitűnjenek a többi közül, ezzel pedig hírnevet szerezzenek maguknak a növekvő piaci szegmensben" - mondta el a miniszter.

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése kulcsfontosságú ahhoz, hogy fenntarthatóvá tegyük a fogyasztásunkat. A vállalkozások naponta átlagosan 12,4 kg élelmiszer-hulladékot, illetve 145 eurós élelmiszer-hulladék költséget termelnek. Ide tartoznak az éttermek, a bárok, a kávézók, vagy éppen a kifőzdék.

"Amennyiben ezen a területen sikerül költséget megtakarítani, akkor azt az összeget simán be lehetne fektetni az élelmiszerek minőségének javításába" - folytatta Peter Hauk.

A vendéglátóhelyek napi szinten több mint 12 kg élelmiszer-hulladékot termelnek - fotó: pexels.com

Ami egészséges, az fenntartható is?

Nemrég egy kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy mennyire terheli a környezetet egy adott fogás előállítása. 5000 fő megkérdezésével, 29-féle élelmiszert vizsgáltak meg. Az eredmény azt mutatta, hogy a fogyasztók az egészséges ételeket automatikusan fenntarthatónak titulálták, pedig az igazság az, hogy nincs összefüggés a kettő között.

Az egészséges ételeknél ugyanúgy előfordulhat, hogy az jobban terheli a környezetet, mint egy nem egészséges fogás. Ehhez hozzátartozik, hogy a fenntartható módon előállított élelmiszerek mindegyike sem feltétlenül válik egészségessé. Hiába lesz tehát valami bio, attól nem feltétlenül egészséges, csupán nem használtak hozzá vegyszereket, esetleg nem érésgyorsítóval érték el annak végső állapotát.