A finnország Exsilio Oy vállalat kidolgozott egy rendszert, amelynek segítségével egy 13 méter hosszú, a nagyvárosok utcáin mozgó járművön, mesterséges táptalajon lehet előállítani különböző zöldségnövényeket - írja a designboom.com. Ez a kamionnak nevezhető jármű a zöldségeket megrendelésre házhoz is szállítja. A termesztés modul-rendszerben, vagyis termesztő tálcán történik, így egy ciklus lefutása után be lehet emelni a friss zöldségek termesztésére előkészített újabb modult. A modulok természetesen a járművön kívül is elhelyezhetők.

A termesztő tálcás gazdálkodás egyre szélesebb körben kerül felhasználásra, rossz talajminőségű területektől, űrállomásokig – Fotó: Shutterstock

A módszer nagy előnye a stabil városi, vagyis függőleges termesztéshez viszonyítva az, hogy egyrészt az előállítható zöldségmennyiséget növelni lehet, mivel a szállítás ideje nem jelent kiesést a termesztésből, másrészt a megrendelő abszolút friss terméket kap, több jármű beállításával pedig nagyobb körzetek ellátását is meg lehet oldani. A termesztéshez szükséges műtrágyát az öntözővízbe adagolják, a hőmérseklet és páratartalom szabályozása pedig automatkusan történik. A módszer többek között kiválóan alkalmas éttermek ellátására, de a jövőben a hagyományos hajtatóházak egy részét is helyettesítheti.