Kínai tudósok a Holdon akarják kipróbálni a burgonyatermesztés lehetőségeit – olvashatjuk az english.agri.gov-on. Ebből a célból, a dél-kelet kínai Chongqing Egyetem mellett működő Űrkutatási Központ tervei szerint egy 3 kg súlyú, 16 cm átmérőjű és 18 cm magasságú, speciális alumínium ötvözetből készült hajót fognak 2018-ban a Holdra feljuttatni.


A hajó burgonyamagvakat, selyemhernyó petéket, táptalajt és vizet, valamint a megvilágításhoz apró fénycsöveket visz magával. A programban részt vevő biológiai, műszaki, telekommunikációs és asztronautikai szakemberek a kijuttatás és a termesztés feltételeit aprólékosan kidolgozták, így a hajó belsejének hőmérsékletét és páratartalmát a burgonya, illetve a selyemhernyó életfeltételeinek megfelelően programozzák be.

hold

A kísérlet az űrhajósok élelmiszer-ellátását segítheti a jövőben – fotó: Shutterstock

A növények és a selyemhernyók kikelését és növekedését a dobozban elhelyezett kamerák segítségével gyakorlatilag az egész világ televízión kísértheti figyelemmel. Ez a kis volumenű, de nagy jelentőségű (világviszonylatban első) kísérlet nagyban hozzájárulhat az űrhajósok repülés közbeni élelmiszer-ellátásához.