Még legnagyobb tavunk, a 77 kilométer hosszú és hatszáz négyzetkilométer vízfelületű Balaton sem igazán rendelkezik komolyabb mélységekkel; a Tihanyi-félsziget közelében fekvő tihanyi kútként is emlegetett „árok" számít ugyanis a „magyar tenger" legmélyebb pontjának a maga 12,5 méteres mélységével – olvasható az origo.hu-n. Csak kevesen tudják, de Magyarországon is létezik egy olyan különleges tó, ami mind a mélységével, mind pedig a kristálytisztán átlátszó vizével a tengerek világára emlékeztet. Ez pedig a Rudabányai-tó.

Rudabánya két dolog miatt is nevezetes és ismerősen csenghet a fülünkben tanulmányaink miatt. Egyrészt az 1965-ben itt felfedezett 10 millió éves miocén időszaki emberszabású ősmajom, a Rudapithecus hungaricus világhírű fosszíliája miatt lehet ismerős a borsodi kisváros. Másrészt pedig a középkorban az Anjou-ház uralkodásának idején, a 14. században Rudabányán aranyat és ezüstöt bányásztak a királyi pénzverde számára.

Éppen itt, a bányaműveléssel egykor érintett területen, két kisebb karsztos aljzatú tavacska összeolvadásával jött létre a Rudabányai-tó. A tengerszem a méretét tekintve önmagában még nem valami impozáns víztömeg, hiszen csak 300 méter hosszú és átlagosan 80 méter széles.

Rudabányai-tó

A Rudabányai-tó vize olyan tiszta és átlátszó, mint az Adria – fotó: Facebook/Rudabányai tó

Viszont a folyamatosan mélyített vasérc-külfejtés miatt a meredek sziklafalak közé szorult tó meglepően mély, felszíntől számítva 62 méteres mélységben lehet elérni a sziklás mederaljzatot, így ez hazánk legmélyebb tava. A mélység érzékeltetéséhez talán elegendő, ha tudjuk, hogy a légzőkészülékes búvárok maximum 40 méterig tudnak lemerülni; ez az abszolút maximális merülési mélységhatáruk. Hatvan méteren már 7 atmoszféra a vízoszlop nyomása, és csupán 6 Celsius fokos a víz.

És még valami: az Adriai-tengeren Premuda szigetétől 6,5 tengeri mérföldre (mintegy 11,7 kilométerre) nyugatra 1918. június 10-én hullámsírba merült Szent István csatahajó azonos mélységben fekszik.


A tó nemcsak a mélységével, hanem az átlátszóságával is a tengerre emlékeztető víztömeg, melynek vize mentes a nagy mennyiségű lebegő hordaléktól, ezért nagyon tiszta, átlátszó. Sajnos azonban a fürdés benne a hideg és hirtelen mélyülő víz, valamint a felszín alatt rejtőzködő sziklák miatt tilos és életveszélyes.

Kezdettől fogva élnek benne halak és más élőlények, de mivel vize hideg, tápanyagokban viszonylag szegény, ezért csak a kisebb halfélék kedvelik. Igaz, hogy már nagyobb ragadozóhalat (több kilós csukát) is fogtak itt, de nem ez a jellemző. S nem is szerepel a nyilvános horgászvizek közt, mert magántulajdon.