A Project Solaris nevű projektcég persze nincs egyedül a kezdeményezéssel, a dohányból repülőket hajtó bioüzemanyag kifejlesztésére irányuló munkában a Boeing és South African Airways is részt vesz. A törekvés nem egyedülálló, hiszen az USA legnagyobb dohánytermesztője, Virginia is erre felé tapogatózik – írja a blog.syngenta.hu

Virginia a dohányáról híres, olyannyira, hogy még Rejtő Jenő Láthatatlan légiójának egyik alakja, Strudl úr is szerette az onnan származó szivart. „Ahogy leült, és megtörölte a homlokát, máris előkerült Virzsinia”. Csakhogy manapság bajban vannak az állam dohánytermesztői. Az Egyesült Államokban oly mértékben csökkent a dohányzók száma, hogy amíg 1970-es években az USA dohányfarmerjei még 900 ezer tonnát takarítottak be évente, addig mára 360 ezerre sincs igény.

dohány

Amerikában a dohányföldek száma 180 ezerről 10 ezer alá csökkent – fotó: Shutterstock

Ezért még kitartó termesztők is alternatív megoldásokat keresnek, és törekvésüket több szervezet is támogatja. Az amerikai bioüzemanyag cég, a Tyton BioEnergy Systems, a Virginia Tech valamint az Észak-Karolina Állami Egyetem 2009 óta dolgozik együtt a dohányfarmerekkel, miként lehetne megtalálni azt a fajtát, amiből akár üzemanyaggyártás céljára is használható biomasszát állíthatnának elő.