Svein Tore Holsether, a Yara növényvédelmi vállalat elnöke szerint a jövőben Afrika a Föld éléskamrájává válhat – írja az euractiv.de. Európa valószínűleg továbbra is élen jár a mezőgazdasági termelésben, de a legnagyobb fejlődési potenciál Afrikában van, mivel ott található a globális termőföld készlet 65 százaléka. Ráadásul, a hektáronkénti növényi termésátlagok Európában már nehezen fokozhatók, a fekete földrészen viszont könnyen a jelenlegi szint két-háromszorosára emelhetők. Afrika természeti adottságai mellett jelenleg is nehezen magyarázható, hogy az ottani lakosság miért kényszerül évenként 29,6 milliárd euró értékű élelmiszer más földrészekről történő behozatalára.

Már most is sokan foglalkoznak mezőgazdasággal Afrikában, de inkább a túlélés érdekében, mint gazdasági szempontokat követve – Fotó: Shutterstock

Az ENSZ becslése szerint a Föld népessége 2050-ig 9,7 milliárd, 2100-ig pedig 11,2 milliárd főre szaporodik. Ennek ellátásához az élelmiszer-termelés „drámai” növelésére van szükség. Erre már az Afrikánál háromszor kisebb öreg kontinensen nincs hely és lehetőség. Ezért az agrártermelés súlypontja áttevődik Afrikába és Ázsiába. Az afrikai fejlődés kulcsa abban áll, hogy az ottani kistermelők számára a hatékony és fenntartható gazdálkodás lehetőségét biztosítsuk. A hektáronkénti terméseredmény növelése mellett a termés megőrzésében és tárolásában is óriási lehetőségek vannak, különösen, ha a digitális gazdálkodást sikerül Afrikában is elterjeszteni, amihez természetesen hosszabb időre van szükség.