Már most is sokan foglalkoznak mezőgazdasággal Afrikában, de inkább a túlélés érdekében, mint gazdasági szempontokat követve – Fotó: Shutterstock
Az ENSZ becslése szerint a Föld népessége 2050-ig 9,7 milliárd, 2100-ig pedig 11,2 milliárd főre szaporodik. Ennek ellátásához az élelmiszer-termelés „drámai” növelésére van szükség. Erre már az Afrikánál háromszor kisebb öreg kontinensen nincs hely és lehetőség. Ezért az agrártermelés súlypontja áttevődik Afrikába és Ázsiába. Az afrikai fejlődés kulcsa abban áll, hogy az ottani kistermelők számára a hatékony és fenntartható gazdálkodás lehetőségét biztosítsuk. A hektáronkénti terméseredmény növelése mellett a termés megőrzésében és tárolásában is óriási lehetőségek vannak, különösen, ha a digitális gazdálkodást sikerül Afrikában is elterjeszteni, amihez természetesen hosszabb időre van szükség.