A világ legdrágább és legritkább kávéit állati ürülékből nyerik ki, ezek a termékek kifejezetten luxuscikknek számítanak. A "Jacu madár kávéja" például kilogrammonként 600 ezer forintba is kerülhet, az elefántürülékből készülő kávé pedig csészénként 50 dollár. Azonban létezik egy hasonlóan bizarr módon készülő kávé, melyet denevérköpetből bányásznak ki – írta meg a termeszeti.hu.

A madagaszkári denevérek által kiköpött kávészemek kiindulópontja az arabica fajtán belül is prémium minőségűnek számító, speciális zamatú Bourbon Pointu típus, mely eleve nagyon drága, a helyi piacon kb. 200 euróba kerül kilója. Ha a magvak a denevérek szájüregében is megfordulnak, még drágábbak lesznek.


A denevérek által megrágcsált kávészemek az állatok emésztőnedveivel és levegővel kölcsönhatásba lépve ugyanis speciális, lágy ízvilágot eredményeznek. Erre egy Jacques Ramarlah nevű agrárvállalkozó lett figyelmes, így a „denevérkávé" megszületése neki köszönhető.

Indexkép (illusztráció): Pixabay