A közelmúltban egy érdekes ismertetés jelent meg a theconversation.com portálon a csalánnövény hasznosítási lehetőségeiről. A csalánt az emberek többsége nem kedveli, sőt irtózik tőle, pontosabban annak kellemetlen csípésétől.

Ugyanakkor régóta közismert, hogy ez a növény fontos gyógykészítmények alapanyaga lehet, sőt évszázadok óta fontos szerepet játszott a népi gyógyászatban, de csalánból készült gyógyszereket a modern orvostudomány is használ, többek között a magas vérnyomás csökkentésére és a cukorbetegség kezelésére.

A csalán évszázadok óta fontos szerepet játszott a népi gyógyászatban

A csalán évszázadok óta fontos szerepet játszott a népi gyógyászatban – Fotó: Pixabay

Ezen túlmenően, elfogadható tápértékű és ízű leves is készíthető csalánból, amelyet az első világháborúban harcoló magyar katonák is életmentőként emlegettek.

Azt viszont kevesebben tudják, hogy a csalánból régen, több országban (még Észak-Európában is) textilanyagokat is készítettek, ezeket azonban, idővel az egyszerűbben előállítható pamut és gyapjú kiszorította. Az utóbbi időben viszont felfedezték, hogy a csalánszövetből készült ruhák nem váltanak ki allergiát, így az ilyen anyag újra helyet kaphat bizonyos csoportok, pl. sportolók ruháinak elkészítésében.

Ha a fentiekhez hozzávesszük, hogy a csalán más növényekhez viszonyítva – még gyenge és degradált talajokon is – jóval könnyebben és egyszerűbben termeszthető, mivel nagyon kis mennyiségű növényvédő szert, műtrágyát és öntözővizet igényel, akkor a csalán, szakértők szerint újra beléphet a termesztett növények sorába.