December huszonhetedikén a Tiszán sikerült lefülelni egy orvhorgászcsapatot. A szabályszegők horgászati tilalom alatt álló területen fogtak ki, és tartottak meg halakat – írja a szoljon.hu. A portál megkeresésére Donkó Péter, a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének titkára elmondta, egy szolgálatot teljesítő halőrük vette észre a védett vermelő helyen horgászó, gyanús személyeket.

A vermelőhelyeken való horgászat ugyanis bűncselekménynek számít! (a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

Az ötfős társasággal szembeni intézkedéshez rendőri segítséget kért és a kiérkező rendőrökkel közösen átvizsgálták az orvhalászok gépjárművét. A csomagtartóban öt darab élő, közel tizenhat kilogramm összsúlyú csukát, valamint egy busát találtak. A harminc centiméter feletti példányokat csak leölve szabadna elvinni a vízpartról, de az elkövetők az autóval csak egy kilométerre parkoltak le. A halakat szerencsére nem sokkal a megtalálásuk előtt rejthették el, így jó állapotban voltak és vissza tudták engedni őket a Tiszába.

A tetten ért orvhorgászokra a Halgazdálkodási Hatóság bírságot szab ki, ezenfelül rendőségi eljárás is indul ellenük, mivel a vermelőhelyeken való horgászat bűncselekménynek számít. Sok orvhorgász szokott arra hivatkozni, nem tudta, hogy tiltott területen folytatta a tevékenységét, de ez nem elfogadható kifogás. A horgászat megkezdése előtt minden horgász köteles tájékozódni a helyi horgászrendről. Ráadásul ebben az esetben egyértelműen látszott, hogy nem tévedésből próbálkoztak pont ott – magyarázta Donkó Péter.