A cukkini egy olyan sokoldalú alapanyag, aminek nagyon alacsony a kalória- és a szénhidrát-tartalma, ezen tulajdonsága pedig igazi áldásnak számít a cukorbetegek és a diétázók körében. A cukkini nyersen, párolva és főzve egyaránt finom és egészséges.
A cukkini a hetvenes évek végén még ritkaságnak számított idehaza
A cukkini a tökfélék családjába tartozik, őshazája a mai Guatemala és Mexikó területe, a spanyol és portugál felfedezők hozták be Európába. Az angol neve 'squash', a franciák courgette-nek, az olaszok pedig zucchini-nek hívják.
A francia és az olasz konyha nemcsak a termését, hanem a virágát is felhasználja – kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel töltik meg, majd zsiradékban megsütve tálalják.
A cukkini melegkedvelő növény, ezért fontos, hogy napos, szélvédett helyre ültessük. Legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége a bőséges virágzáshoz és termésképződéshez – fotó: pixabay.com
Mi van a cukkiniben, ami értékessé teszi?
A zsenge, hosszúkás, sárga, zöld, csíkos vagy foltos cukkini kalóriaszegény zöldség (100 gramm/15 kcal) sokféle könnyen emészthető étel készíthető belőle. Tökéletes alapja lehet a kisgyermekek, cukorbetegek és diétázók étrendjének, de természetesen mindenki fogyaszthatja.
Magas – mintegy 95 %-os víztartalma miatt kiváló folyadékpótló, sokféle ásványi anyagot, (mangán, kalcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink), vitamint (A, B1, B2, B6, B9, C), folsavat és élelmi rostot tartalmaz. Ezek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. 100 gramm cukkiniben átlagosan 15 kcal, 1,2 gramm fehérje, 0,3 gramm zsír és 2,5 gramm szénhidrát van.
A cukkini élettani hatásai:
- pótolja a szervezet víz és ásványi anyag szükségletét
- bizonyítottan csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását, antioxidáns anyagai révén
- enyhe hashajtó hatást fejt ki a magas rosttartalom miatt
- gyulladásgátló - mérsékelheti a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kialakulásának kockázatát
- vértisztító
- védi az érfalat - amit a magas béta-karotin, és C-vitamin tartalmának köszönhet
- segít a fogyásban
- erősíti az immunrendszert
- segíti a nyugodt alvást
- alkalmazható a fáradtság és a rosszkedv ellen
A cukkinit akkor érdemes leszedni, amikor még fiatal és kicsi, általában 15-20 cm hosszúságú. Ebben a szakaszban a legízletesebb és legzsengébb – fotó: pixabay.com
Mire figyeljünk a vásárlásakor, és hogyan tároljuk?
A cukkini vásárlásakor célszerű a kisebb cukkiniket előnyben részesíteni, mert azoknak az íze édesebb, a magvai még puhák. Ráadásul ezeket még csak hámozni sem kell a felhasználás előtt, csak alaposan megmosni. Lényeges, hogy a héj legyen fényes, foltmentes, a kocsány puha (a kemény kocsány ugyanis túlérettségre utal). Persze az ilyen is fogyasztható, de sokkal rostosabb és a magjait el kell távolítani.
A cukkinit mindig óvatosan szállítsuk, mert a héja rendkívül sérülékeny. Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható.
A cukkini felhasználása
A cukkini sokféleképpen felhasználható:
- nyersen, reszelve belekeverhetjük salátába, ráhalmozhatjuk szendvicsre, darabolva fűszeres mártásba mártogathatjuk
- hozzáreszelhetjük főtt tésztához, paradicsomos rizshez, bulgurhoz
- felkarikázva grillezhetjük - fokhagymás-fűszeres olajjal megkenve a legfinomabb
- kockára vágva piríthatjuk
- készíthetünk belőle főzeléket, lecsót, pörköltet, pástétomot, fasírozottat, rakott-, sült egytálételeket és rántott húspótlókat,
- sütemények, tészták esetében nyers cukkini pürével helyettesíthetjük a recept által előírt folyékony anyagot
- paprikacsíkokkal, pirított olajos magvakkal tölthetünk vele burgonyát
- befőzhetjük gyömbérrel, de a csemege uborkához hasonló savanyúságot is készíthetünk belőle
- egészséges, laktató fogás a cukkinis palacsinta, a cukkini spagetti, a cukkini chips
Fűszerek közül kiválóan illik hozzá a kapor, a fokhagyma, a kakukkfű, a bazsalikom, a rozmaring és az oregánó.
A cukkini nem véletlenül a nyár egyik legkeresettebb zöldsége: gyorsan elkészíthető, olcsó, egészséges, és a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Ha eddig csak egyféleképpen próbáltad ki, akkor itt az ideje, hogy ezen változtass!
Indexkép: pixabay.com