Gildas Zodome, az Abomey-Calavi Egyetem doktori iskolájának 33 éves kutatója aromás növények kivonatait felhasználva egy talajerő utánpótló és talajfertőtlenítő keveréket állított elő, amely fokozza a talaj termékenységét, és serkenti a növények fejlődését - írja a thehindu.com. Ez a talajjavító és egyben növényvédő szer a környezetre teljesen ártalmatlan, a kemikáliáknál, illetve műtrágyáknál jóval olcsóbb, és a kísérletek tanúsága szerint hatékony védelmet nyújt.

Az eukaliptusz a keverék egyik fő alkotóeleme – Fotó: Shutterstock

Az alacsony árnak azért van óriási jelentősége, mert a szegény afrikai farmerek túlnyomó többsége nem tudja megfizetni a világban általánosan használt műtrágyákat. Ezt egyértelműen jelzi az a tény, hogy az egész afrikai kontinens részesedése az ásványi műtrágyák globális felhasználásából még mindig csak 5 százalékot tesz ki, bár a felhasznált mennyiség a legutóbbi hét évben 130 százalékkal növekedett, és a világ nagy műtrágya forgalmazó cégei felkészültek egy további gyors növekedésre.

Gildas Zodome benini székhellyel megalapította a Bio Phyto Collins szerves-műtrágya gyártó céget, amely jelenleg évente 400 tonna szerves műtrágyát és 15.000 liter szerves peszticidet állít elő. A következő három évben pedig ezt a kibocsátást az ötszörösére szándékozik emelni. Az új szereknek Afrikán kívül is sikere lehet, mivel egyelőre a szerves műtrágyák részesedése a globális felhasználáson belül alig több mint 1 százalékot tesz ki.