Létezik egy tonhal, amit a lehető legfenntarthatóbb módon halásznak, és kizárólag rendelésre lehet kapni belőle, pazarlásról szó sem lehet: ez a Balfegó – írja a diningguide.hu.

A '80-as években a Balfegó testvérek kitalálták, hogy szeretnének kékúszójú tonhalakkal foglalkozni. Egy hibrid megoldást választottak, amivel elérték, hogy mára a Balfegó világszerte elismert prémium márkává vált.

Szigorú sztenderdeket követnek, ezek a következők:

Május-június a halászati időszak a spanyol partoknál, a Baleár-szigetek környékén. Kizárólag 150 kilónál nehezebb, már felnőtt halakat fognak be, melyeket ezt követően 12-18 hónapig a cég saját tengeri farmján táplálnak. Kizárólag természetes táplálékukkal etetik őket, hogy a lehető legtökéletesebb kondíciót érjék el. Akár 3 méteres hosszt és 600 kilót is elérhetnek ezek a tonhalak.

Stresszmentes Ikejime-vágási módot alkalmaznak

Minimum egy év után vágásérettek lesznek a tonhalak, melyeket kizárólag rendelésre szállítanak le. A kékúszójú tonhal "nose-to-tail" alapanyag, azaz minden porcikája felhasználható. A vágás a japán Ikejime-eljárással történik, ami egy akkurátus, gyors és kíméletes módszer: egy villámgyors döféssel egy másodperc alatt elérik a hal kisagyát, így az nem érez semmit, így stresszmentesen pusztul el, ezáltal a húsát semmi nem károsítja, ráadásul az Ikejime precizitása miatt természetes "ízfokozó" is kerül a képletbe.


Milyen adatokat tartalmaz a QR-kód?

A levágott tonhalat állatorvosi elemzésnek vetik alá, melynek során ellenőrzik, hogy egészséges-e a hús; milyen arányban tartalmaz zsírt; merre fogták ki; mennyi időt tartózkodott a Balfegó medencéiben; és pontosan mikor vágták le. Ezek az adatok felkerülnek a QR-kódra.

A Balfegó tonhalak a speciális bánásmódnak és a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően nagyon egészségesek és táplálóak.

Megfelelő hosszúságú érlelés után a prémium minőségű marhahúshoz hasonló textúrát, minőséget és kiemelkedő ízélményt kínálnak.

A kóstolásra a legautentikusabb hely a Tunateca Balfegó Barcelonában, de hazánkban is többször bontották már közönség előtt is ilyen halat.

Indexkép: Facebook