Ausztráliában sem ismeretlen fogalom a vadak által okozott kár, igaz, ott alig néhány fajhoz köthető: nyúl, róka és vaddisznó, egyik sem őshonos, de előfordulnak elkóborolt háziállatok is, főleg juhok vagy kecskék. A vadkár országos szinten tetemes, átlagosan 720 millió AUS $ évente.

A rókák természetesen a baromfiállományt tizedelik, a kengurukat inkább a cserjék, bokros növények csábítják, nekik a 2 méteres kerítés sem akadály, könnyedén átszökkennek fölötte. A mostani, kertészetben okozott mintegy 6000 AUS $ kár az egyik legaranyosabb kis bundás állathoz, egy falánk koalához kapcsolódik, Claude-hoz, aki heteken át dézsmálta a friss eukaliptuszcsemetéket.

Humphrey Herington, egy ausztrál faiskola tulajdonosa hetekig próbálta azonosítani a palántáit felfaló megfoghatatlan tolvajt. Először azt hitte, hogy szökött kecskék voltak, de egy idegesítő oposszum is felmerült mint gyanúsított.

koala

Egy kertészetben 6000 dollár kárt okozott egy koala – fotó: Shutterstock

A legutolsó dolog, amire számított, hogy egy nap a munkahelyére sétálva egy koalát talál, aki kábultan, jóllakottan ücsörög a lecsupaszított eukaliptusznövények között.

"Úgy nézett ki, mint aki jóllakott. Nagyon elégedettnek tűnt magával" – mondta Herington úr a BBC-nek.

Az alkalmazottak most egy koalabiztos lemezpalánk-kerítést építenek a palántázóasztalok köré, hogy meggátolják a Claude-nak elnevezett erszényes állatot, ugyanis a koala által elfogyasztott rengeteg növény 6000 dollárjába került a faiskolának. A sors iróniája, hogy a Claude által felfalt növényeket azért termesztették, hogy növeljék a koalák élőhelyét a régióban, hiszen a faj veszélyeztetett.


/Veszélyeztetett fajként a koalákat speciális sorszámozott, műanyag azonosítóval látják el a fülükön, és gyakran chipezik is, az új jövevényeket lehetőség szerint szintén nyilvántartásba veszik, és életüket nyomon követik a vadvédelmi hatóságok. Sérülés esetén az állatorvosi és állatkórházi ellátásokat ma már közös, felhőalapú rendszerben rögzítik, ahogy elhalálozásuk körülményeit is. Így folyamatosan és területileg is naprakészen követhető az állományuk. A koalákat a küllemük miatt nevezték el tévesen „macinak", de valójában erszényes emlősök, és semmiféle rokonságban nem állnak a medvékkel. – A szerző./

Az Új-Dél-Wales északi részén, Lismore közelében található Eastern Forest Nursery faiskola csapata néhány hónappal ezelőtt vette észre először, hogy a koalák megrágják a növényeket. Kezdetben nem volt semmilyen jel, ami alapján megállapíthatták volna, hogy milyen állat lehet, akit keresnek. Oposszumcsapdát állítottak fel – eredménytelenül –, és még az állatok ürülékét is megvizsgálták nyomok után kutatva. A „tettest" csak akkor kapták el, amikor egy kicsit túl mohó volt. Egyik reggel műszakkezdéskor ott ült egy oszlopon, természetesen félálomban. Bizony rengeteg növény hiányzott azon a reggelen... Aznap biztos nagyon sokat lakmározott, és túl fáradt volt ahhoz, hogy visszamenjen egy fára.

Miután Claude, az éhes koala lebukott, a tulajdonos óvatosan betekerte egy törölközőbe, és átvitte néhány fához, amelyek körülbelül 300 méterre voltak a faiskolától. Azonban néhány nappal később a koala visszatért, és folytatta az éjszakai látogatásokat. Herington úr nem örült a kárnak, de haragudni sem tudott, inkább csak szórakozott a történteken.

A koalák nem éppen fürgeségükről vagy leleményességükről híresek. Humphrey Heringtont megdöbbentette és egyben le is nyűgözte az állat elszántsága és kitartása. Ezzel együtt azonban aggódni is kezdett, ugyanis több mint 20 éve vezeti a faiskolát, és ilyen még nem fordult elő, ezért arra gondolt, hogy ez talán az erdőirtások miatt történhetett meg.

2022-ben a koalákat Ausztrália keleti partvidékének nagy részén a veszélyeztetett egyedek közé sorolták, miután drámai létszámcsökkenés következett be. Az egykor virágzó erszényes állatokat a földtisztítás, a bozót- és erdőtüzek, a szárazság, a betegségek és más veszélyek pusztították. Sajnos sok koala az országutakon pusztul el, mert elütik őket.

Egy 2021-ben, az észak-ausztrál szövetségi államban végzett vizsgálat megállapította, hogy a koalák 2050-re kipusztulnak, ha nem történik sürgős intézkedés. Egyes természetvédelmi csoportok szerint alig 50.000 állat élhet ma a vadonban a korábbi, feltételezések szerinti 1-2 milliós populációhoz képest. Sajnos értelmetlenül vadászták is őket, de bundájuk nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket... szerencsére. Ettől függetlenül visszafordíthatatlan lett az állománycsökkenés.

Forrás: www.bbc.com/news