Frank Rubio asztronauta idén megdöntötte a leghosszabb amerikai űrmisszió rekordját a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ugyanis több mint egy évig tartózkodott az űrben – azonban elhagyott egy paradicsomot az űrállomáson – írja a 24.hu.

De egyáltalán miért volt paradicsom a Nemzetközi Űrállomáson?

A 2,5 centis Red Robin törpeparadicsom a Veg-05 űrbéli zöldségtermesztési kísérlet utolsó termésének része volt, melyet Rubio maga gondozott. Az űrállomás minden űrhajósa kapott mintát a paradicsomból a márciusi szüretkor, Rubio paradicsomja azonban elúszott, mielőtt beleharaphatott volna.


Az eltűnt paradicsom rejtélyéből számos poén született, azonban Rubio űrállomáson töltött ideje alatt nem lett meg a gyümölcs. Az űrhajós elképzelhetőnek tartotta, hogy a 17 százalékos páratartalom miatt annyira kiszáradt, hogy valaki egyszerűen kidobta, mert már nem lehetett megállapítani, hogy mi az, ennek ellenére bízott abban, hogy előkerül majd, ugyanis 18-20 órát töltött a keresésével.

Végül decemberben megtalálták a paradicsomot, de az űrhajósok nem árulták el, hogy hol volt és milyen állapotban.

„Jó barátunkat, Frank Rubiót, aki már hazament, egy ideje hibáztatták, hogy megette a paradicsomot. De felmenthetjük. Megtaláltuk a paradicsomot" – nyilatkozták.