A világban több mint egy tucatnyi olyan gyümölcsöt termesztenek, amelyeknek ára az átlagosan elfogadott áraknak a többszörösét teszi ki az indiatimes.com honlap szerint. Ezekből a nálunk alig ismert termékekből az alábbiakban bemutatunk néhányat.

1. A Nap tojásának nevezett mangó egyedül Indiában egy mindössze hét fából álló ültetvényben terem. A gyümölcs különleges, máshoz nem hasonlítható aromája és magas tápértéke miatt a fákat négy őrrel és kutyákkal folyamatosan őrzik. A gyümölcs kilója 27.000 rúpiába (mintegy 105.000 forintba) kerül.

A kocka alakú görögdinnye is a legdrágább gyümölcsök egyike.

A kocka alakú görögdinnye is a legdrágább gyümölcsök egyike. Fotó: 123rf.com

2. A Buddha alakú körte főleg Kína terméke, amelynek alsó, nagyobbik része egy ember (pontosabban Buddha) kerekded törzsét, felső, elvékonyodó része pedig annak nyakát és fejét formázza. Az arcon a szemekkel együtt a száj és az orr is jól kivehető. Ez a gyümölcs nem magától vesz fel ilyen alakot, közvetlenül a virágzás után egy műanyag sémába kényszerítik, amelynek előállítása szigorú titoktartás mellett történik. Egy ilyen apró körte ára 8-9 dollár.

3. A Japánban kifejlesztett, kocka alakú görögdinnye már kevésbé ismeretlen a magyar közönség előtt. Azt viszont kevesebben tudják, hogy ennek előállítása szintén egy műanyag forma segítségével történik. Egy ötkilós, a fajta átlagától nem különböző ízű, kocka alakú görögdinnye ára 240.000 forint körül mozog.

4. A Yubari King sárgadinnyét Japánban, Yubari körzetében termesztik, és többnyire árveréseken értékesítik. A dinnye egyedi íze és aromája révén egy gyümölcsért a fogyasztónak mintegy 15.000 dollárt kell fizetnie, vagyis ez a világ legdrágább gyümölcse.

5. A Dekopon egy mandarin típusú, különlegesen édes ízű narancs, amelyet Japánban állítottak elő, különböző narancs és mandarinfajták keresztezése útján. Hat db Dekopon narancsért a fogyasztónak mintegy 80 dollárt kell fizetnie.

6. A Heligan ananász kizárólag az angliai Heligan misztikus „elveszett” kertjében termesztik. A BBC szerint angol kertészek hét évet és 1.000 órát fordítottak a különleges ananász előállítására és a királynő üvegházában történő meghonosítására. Ennek a gyümölcsnek egyetlen példánya mintegy 1.000 angol fontba kerül.