Kevés szebb látvány van, mint amikor a növényeink, fáink levelei csodás színben pompáznak, és szinte majd kicsattannak az egészségtől. Azonban sajnos gyakran azt vesszük észre, hogy a levelek elkezdenek sárgulni, majd elszáradnak, és lehullanak.

Ősszel mi sem természetesebb, mint hogy a fák levelei csodálatos, sárgás színűek lesznek, majd elhagyják a fedélzetet, és színes szőnyegként csodálhatjuk őket tovább, ám ha ugyanez tavasszal, vagy nyáron történik, az egyáltalán nem jó hír. De vajon mi lehet az oka, és hogyan lehet védekezni ellene? Ismerjük meg a klorózist, és a módszereket, amelyekkel meg tudjuk védeni vele szemben a növényeinket. Mert a halogatás ilyenkor nem jó megoldás. Minél előbb be kell avatkozni, hogy újra gyönyörködhessünk a fáinkban, növényeinkben.

Mi az a klorózis?

A klorózis név a görög khloros szóból származik, melynek jelentése fakó, vagy halvány. Ezzel utalva a betegség következményére, mely az elsárgult levél.

A klorózis a növények olyan állapota, amikor a levelek nem állítanak elő megfelelő mennyiségű klorofillt, ezáltal a levelek fakóvá és sárgává válnak. Mivel a klorofill nélkülözhetetlen a fontoszintézisben, az érintett növények kevésbé vagy egyáltalán nem lesznek képesek a fotoszintézisre.

klorózis levél

A klorózis egyik növényt sem kíméli. Fotó: Shutterstock

A levelek sárgulásának okai

1. Az ok általában nem valamilyen gomba, vírus, vagy egyéb kártevő, hanem anyagcserezavar. Gyakran idézi elő a vashiány. Ez nem azt jelenti, hogy a talajban nincs elég vas, hanem hogy a talajban lévő mész nem teszi lehetővé a vas felvételét.

2. A klorózis előfordulhat a nitrogén, a magnézium, a cink, a mangán és a réz hiányában is. Ez általában a különböző zöldségfélék esetében fordul elő, mint amilyen a paprika, a paradicsom, az uborka, de gyakori a gyümölcsöknél is, így gyakran előfordul az almafa, a szilvafa, az őszibarackfa, illetve a szőlő és a málna esetében is. De még a rózsabokrok is gyakran veszélybe kerülnek miatta.

3. Az egyensúly megbomlása is okozhatja a sárgulást. Ilyenkor érdemes minden külső tényezőt átvizsgálni, hogy megtaláljuk a pontos okát. Az egyoldalú, egy komponensű műtrágyázás például megzavarhatja a tápanyagellátást, így hiány alakulhat ki, mely klorózishoz vezethet.


Ezzel kezelhetjük a klorózist

1. A klorózist meg tudjuk előzni, ha gyakran lazítjuk meg, és szellőztetjük a talajt.

2. Szintén sokat tehetünk ellene, ha növeljük a talaj humusztartalmát.

3. Kiváló a vashiányra a vízben feloldott vasgálic, melyet öntözővízzel adagolhatunk a növénynek, azonban ezt csak igen lassan képes felvenni.

4. Érdemes alkalmazni a vetésforgót. Sok növényt nem lehet több éven át ugyanarra a helyre ültetni, mert akkor a növények mindig ugyanazokat a tápanyagokat fogják felvenni a talajból, így bizonyos tápelemek koncentrációja lecsökkenhet a talajban, ami a növényben hiánytüneteket válthat ki.

5. A klorózist okozhatja a rossz vízelvezetésű, elárasztott talaj is

6. Szintén okozhatnak levélsárgulást a peszticidek és a herbicidek, illetve a kén-dioxidnak való kitettség, érzékenyebb növények esetében pedig az ózon által okozott sérülések is.

7. Fontos megfigyelni, pontosan hol is van a baj, mert ez választ adhat arra is, hogy mire van szüksége a növénynek. A nitrogén, foszfor, kálium és magnézium hiánytünetei az idősebb, alsóbb leveleken mutatkoznak először, míg a mikroelemek, mint például a mangán, vas, bór, cink, réz és kalcium hiánya a fiatal leveleken mutatkozik.

A hiánytünetek a nitrogén, kén, kálium, kalcium, magnézium és cink esetében

1. A nitrogén hiánya a levelek sárgulását okozza. A sárgulás a levél felületén egyenletesen jelenik meg, majd a levél elhalását okozza. Idővel csökken a levelek száma, és a gyökerek növekedése is lelassul, így nem lesznek képesek megfelelő mennyiségű tápanyag felvételére.

2. A kén hiánya is egyenletes színelváltozást okoz, azonban ez elsőként a hajtás csúcsi részén, a fiatal leveleken jelenik meg. A növények később leállnak a növekedéssel.

3. A kálium hiány tünetei először az idősebb leveleken jelentkeznek, melyek széle olyan lesz, mintha megégtek volna. Hatására jóval kevesebb lesz a termés.

levél klorózis

A levelek sárgulása komoly bajt jelezhet, ezért mindig járjunk utána, mi lehet az oka. Fotó: Shutterstock

4. A kalcium hiány esetén a levélszél szárad el, majd fehér foltok jelenhetnek meg a termésen.

5. Magnézium hiány esetén is az idősebb levelek betegednek meg először.

6. A vas hiányának esetén az erek között alakul ki először a klorózis.

7. Cink hiánynál a levelek megvastagodnak és lefelé sodródnak. A növény nem tud kellő mértékben megnőni, az idősebb leveleken pedig barnás foltok keletkeznek.

Ha tudjuk, melyik tápelem hiányzik, azt már könnyen pótolhatjuk, lombtrágyázással, amely azért is kiváló megoldás, mert nagyon rövid időn belül képes látványos eredményt produkálni.

Ez okozza a szobanövények leveleinek sárgulását

Egy idős növény esetében természetes, hogy néhány alsó levél elsárgul és lehullik. Azonban egy fiatalabb növénynél, különösen, ha ez nagyobb mennyiségben fordul elő, komoly bajt jelezhet.

1. Általában akkor fordul elő a levélsárgulás, ha a növény nem érzi jól magát a helyén. Lehet ez akár túl kevés fény, vagy éppen az ellenkezője, a túlságosan sok közvetlen fény is. Ezért is fontos utánajárni, hogy melyik növénynek milyen igényei vannak ezzel kapcsolatban.

A növények, bár az otthonunk részei, helyüket nem a lakberendezési igények, hanem a saját szükségleteik kell, hogy meghatározzák, így ha egy növényünk az otthonunk egy adott pontján jól érzi magát, ne változtassuk meg a helyét. Ha kénytelenek vagyunk helyet változtatni, akkor próbáljuk meg azt fokozatosan tenni. Először csak pár órára vigyük át az új helyére a növényt, majd ezt az időszakot növeljük egyre hosszabbra.

Természetesen egy költözés esetén nincs választásunk, mint magunkkal vinni szeretett növényeinket az új helyre, azonban próbáljuk meg a költöztetés során utoljára hagyni a növények átszállítását, hogy nehogy megsérüljenek a pakolás közben, illetve, hogy az új otthonukban már azonnal a véglegesnek szánt helyükre tudjuk tenni őket.

2. Ha a levelek széle sárga, és ezen kívül még sötét foltok is megjelennek rajtuk, az gombás fertőzésre utalhat, illetve ha a foltok egészen világosak, azt okozhatja a közvetlen, erős napfény is, amely szinte ki tudja égetni a növény levelét.

Minden esetre, ha gombás fertőzöttségre utaló jelet látunk egy növényünkön, akkor a többi növény védelmének érdekében azonnal távolítsuk el a növényt a többi szobanövény társaságából, nehogy tovább tudjon terjedni a fertőzés.

3. Ha a levelek elkezdenek kifakulni, az a növény tápanyaghiányát jelezheti. Ha emellett még túlságosan lassan is fejlődik a növény, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy hiányt szenved valamilyen tápanyagban. Ebben az esetben a növénynek megfelelő tápoldatot kell adni, a csomagoláson jelzett adagolásban és mértékben.

Figyeljük rendszeresen a növényeinket, hogy még időben felismerhessük, ha baj van, hiszen az időben megkezdett kezelés lehet igazán sikeres.