Ha kiskert, akkor paradicsom. De ha nincs kiskert, de van balkon, akkor is paradicsom. És hogy miért ilyen népszerű? Mert fantasztikus íze van, és ezt csak azzal lehet fokozni, ha rögtön azután fogyasztod el, hogy leszedted, mert még a boltba sem kell elmenned érte, elég kisétálni a kertbe.

Ahhoz pedig, hogy a kertedben, vagy a balkonodon paradicsomi állapotok legyenek, nem kell túl sok, csak annyi, hogy esélyt adsz ennek a finomságnak. Ha pedig egyszer beengedted, minden évben újra és újra termeszteni fogod.

1. Milyen fajtát válassz?

Számtalan fajta közül válogathatunk. A paradicsomfajták egy része 50-70 cm magas bokrocska lesz, amelynek nincs szüksége támasztékra. Azonban a folytonos növekedésű fajták számára mindenképp szükséges a karózás, különben a termés súlya alatt könnyen a földre kerülhetnek.

paradicsomfajták színesek

Számtalan színű és formájú paradicsom közül választhatunk. Fotó: Pixabay

Az Ace 55 óriási bogyókkal lát el minket, mely akár friss fogyasztásra, akár befőzésre is kiváló. A Balkonstar nem véletlenül kapta a nevét, hiszen törpe növekedése miatt kiváló a balkonládákban. Korai érésű, apró, gömb alakú bogyói nagyon is alkalmasak friss fogyasztásra. Ha viszont befőzésben gondolkodunk, és elég hely áll rendelkezésre hozzá a kertben, válasszuk a Buzau 50 fajtát. A Coralina fürtös koktélparadicsom igazán zamatos és sokáig tárolható, ha pedig a sárga szín a kedvencünk, a Goldkrone koktélparadicsom a legjobb választás.

A Kecskeméti 3 F1 nagyon korai fajta, és közepesen nagy bogyói vannak, míg a Lugas F1 késő őszig biztosítja a paradicsomot otthonunkban. A Manó igazán korai, gyors fejlődésű, ezért ha nem bírjuk kivárni a finom paradicsomot, nagyon jó választásnak bizonyulhat.

2. Így ültesd el sikeresen a palántát

A paradicsom palántáit a májusi fagyosszentek után lehet kiültetni. Ha ezzel elkésnénk, akkor sincs semmi baj, nem kell lemondanunk róla, hiszen akár júniusban is kiültethetjük. Az ideális tőtávolság 30-50 cm.

Nagyon fontos azonban, hogy a palánták 5-10 cm-rel mélyebben kerüljenek a földbe, mint ahogyan a tenyészedényükben álltak. Így ugyanis a főszáron is keletkeznek gyökerek, amelyek segítségével a paradicsom jóval több vízben oldott tápanyagot tud felvenni.

Mivel sajnos nem csak mi szeretjük a paradicsomot, célszerű rögtön permetezni is. A réztartalmú gombaölő szerek segítenek ugyanis megvédeni a paradicsomot a talajban áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény sajnos elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna.


Érdemes mulccsal takarni a paradicsom körül a talajt, hiszen így védjük a kiszáradástól, és a gyomokat is meggátoljuk a növekedésben. Ahogy növekszik, úgy kötözzük folyamatosan a szárát a karóhoz, nehogy eldőljön. Azért, hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz.

3. Csókolom a kacsóját

A kacsolás az egyik legfontosabb tevékenység a paradicsom körül. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.

4. Így tápláld, hogy később ő táplálhasson

A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot. Nagyon fontos, hogy ne száradjon ki, és rendszeresen öntözzük, azonban ne álljon a pangó vízben. Az öntözés során ügyeljünk rá, hogy csak a talajt öntözzük, különben a paradicsomok könnyen megrepedhetnek, elrothadhatnak.

paradicsom

A paradicsom a kertben és a balkonon is remekül terem. Fotó: Pixabay

5. Így legyen még több paradicsomod

Nyáron válasszunk le néhány hónaljhajtást, majd dugványozzuk el. Hamar gyökeret fog ereszteni, így még egészen késő ősszel is finom paradicsomot tehetünk a családi asztalra.

6. Így neveld a paradicsomot a balkonládádban

Nagyon fontos, hogy amennyiben balkonládában fogod nevelni a paradicsomot, mindenképpen tápanyagban gazdag, jó minőségű virágfölddel töltsd fel a ládát. Az ültetés után nyomkodd körbe a palánta körül a földet, majd alaposan öntözd meg. Ügyelj rá, hogy lyukas legyen a balkonláda alja, hogy a felesleges víz könnyen el tudjon távozni, és ne pangjon.

Ügyeljünk a kikötözésére, és hogy még véletlenül se tudjon felborulni, egy nagyobb szél estében sem. Néhány hét múlva szüksége lesz tápoldatozásra. Rendszeresen öntözzük úgy, hogy a leveleit ne érje a víz.

7. Ezekre a jelekre figyelj

Ha a termés csúcsi részén szabálytalan foltban elváltozást találunk, akkor kalcium-hiány lehet a baj, melyet lombtrágyával tudunk orvosolni. Ha felreped a termés, akkor nem rendszeresen öntözzük. Ha száraz a növény, és a leveleken, szárakon, terméseken elváltozásokat tapasztalunk, akkor valószínűleg gomba támadta meg. Ekkor távolítsuk el a beteg részeket, és permetezzük le a növényt.

8. Amit lehet, hogy soha nem gondoltál volna a paradicsomról

A paradicsom először is nem zöldség, hanem gyümölcs. Tényleg. Bár manapság már napi szinten kerül az asztalra, évszaktól függetlenül, nálunk nem őshonos. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európába a spanyol és portugál hódítókon keresztül jutott el.

Sokáig a paradicsom almájának nevezték, azonban ez ma már lerövidült, és csak paradicsomként emlegetjük. Az olasz nyelv azonban még megőrizte a korábbi elnevezést, hiszen a "pomodoro" szó jelentése aranyalma.

Bár a piros a legelterjedtebb, létezik sárga, rózsaszín, narancssárga, lila, sőt, még fekete paradicsom is!

9. A paradicsom nagyon egészséges

A tomatin nevű alkaloidjából gombás betegségek és gyulladásos folyamatok elleni krémet készítenek. A paradicsom sok C-vitamint tartalmaz, ráadásul minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal.

Nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és a bőrön lévő foltok halványításában. Sőt, ha leégünk kertészkedés közben, használjuk ki bőrnyugtató hatását és tegyük égett bőrünkre. Gyulladáscsökkentő hatása miatt gyorsan enyhíteni fogja a kellemetlenségeket. Étvágyserkentő hatású, így érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe is becsempészni, minden nap.

10. A likopin igazi csodafegyver, amit a paradicsom ajándékoz nekünk

A likopin egy vörös színű karotinoid, amelynek a paradicsom a piros színét köszönheti. A paradicsom mellett a grapefruitban, a görögdinnyében, sőt, még a csipkebogyóban is megtalálható. A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket.

A szabad gyökök elszaporodása esetén gyorsabbá válik a sejtek öregedése. Ezáltal megnő a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázata is. A legnagyobb eredményeket a prosztata- és az emlőrák kezelésében érték el a likopinnal.

paradicsom közlei

A paradicsom finom és egészséges. Fotó: Pixabay

A bőrben való jelenléte megvéd minket a káros UV sugaraktól. Emellett segít az idő előtti bőröregedés elkerülésében, és csökkenti a ráncokat. A rákos betegségek megelőzése mellett fontos szerepet játszik a szívbetegségek elleni küzdelemben, és a szürkehályog gyógyításában is jelentős eredményeket érnek el vele.

A paradicsom esetében a likopintartalom az érés előrehaladtával egyre csak nő, így az érettebb, pirosabb paradicsomból jóval több likopinhoz tudunk hozzájutni, mint kevésbé érett, sápadtabb társaiból. A legjobban a paradicsomból nyerhető ki, azon belül is a legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsom szószban található meg.

A vitaminok többségének nem tesz jót, ha valamilyen feldolgozó művelet hatásának tesszük ki, de nem úgy van ez a likopinnal. A likopin ugyanis a feldolgozás után sokkal hatékonyabban képes felszívódni. Ez azt jelenti, hogy mivel vízben nem jól oldódik, ezért ha olajat öntünk a paradicsomra, sokkal jobban fog felszívódni. Ráadásul éppen ezen ok miatt érdemes a paradicsomot nem csupán nyers formában, hanem főzve, sütve, vagy akár levesként, szószként fogyasztanunk.

Ajánlott napi bevitele minimum 20 mg. Ehhez azonban, ha nyers paradicsomból szeretnénk ezt beszerezni, legalább egy kilót kellene belőle elfogyasztani. Ellenben, ha hőkezelt paradicsomot fogyasztunk, háromszor annyi likopont tudhatunk magunkénak.

Tehát minden okunk megvan rá, hogy paradicsomot termesszünk a kertünkben, és elmondhassuk, hogy az összes paradicsom közül a legfinomabb az én "paradicsom".