Ha van őszibarackfád, akkor egészen biztosan tudod, hogy nagyon kell rá vigyázni, hiszen rengeteg kártevő és betegség leselkedik rá ebben az időszakban. Ezért sem úszhatod meg a metszést. Viszont, ha rászánod magad, azzal felvértezheted a betegségekkel szemben, meghosszabbíthatod az életét, és ő cserébe mindezért bőséges terméssel fog megajándékozni téged.

Az őszibarackfád ki van téve ebben az időszakban a levélfodrosodás és a lisztharmat veszélyének, és a levéltetű és gyümölcsmoly is támadásba lendülhet júniusban. A legjobb védekezés a támadás, így ne sajnáld tőle a permetezést. Azonban nagyon ügyelj rá, hogy mindenképp tartsd be az élelmezésegészségi várakozási időt.

Az őszibarackfa zöldmetszése

Az évenkénti metszéssel egyrészt erős vázat alakíthatunk ki, hogy az őszibarackfa elbírja a sok termést, másrészt szabályozhatjuk a növekedését, a magasságát és a szélességét egyaránt, és megszabadíthatjuk a beteg ágaktól, a fattyúhajtásoktól. Ezen kívül szellősebbé tehetjük a koronáját, ezáltal sokkal több levegő és napfény jut majd a korona belsejébe. A metszéssel megritkíthatjuk még a virágokat is, hogy jobb minőségű legyen a termés.

Természetesen, ha az adott évben úgy látjuk, hogy nem ígérkezik bőséges őszibarack termés, legyünk óvatosak a ritkítással, és inkább hagyjunk meg minél több virágot. Ellenben, ha úgy látjuk, őszibarackfánk roskadozni fog a termés súlya alatt, mindenképp ritkítsuk meg a virágokat, hiszen úgy jóval nagyobbak és ízletesebbek lesznek rajta az őszibarackok.

őszibarackfa terméssel

Az őszibarackfát a metszéssel sok betegségtől és kártevőtől tudjuk megóvni. Fotó: Pixabay

Az őszibarackfa évenként elvégzendő metszését minden évben kora tavasszal kell elvégezni, még mielőtt megindulna a fa nedvkeringése. Mivel ekkor még nincs lombja, sokkal könnyebben átlátható a korona, így könnyebb észre venni a beteg, sérült, rosszul nőtt ágakat is. A zöldmetszésre azonban ilyenkor, a nyár elején kerülhet sor.

A zöldmetszés célja, hogy a koronát szellőssé, világossá tegyük, így ahol nagyon sűrű, ott ritkítani kell a hajtásokat.  A termést árnyékoló hajtásokat érdemes eltávolítani, azonban fontos, hogy maradjanak meg olyan hajtások, amelyek táplálják a termést. A meredeken felfelé törő hajtást ki kell törni, vagy metsszük meg 2-4 rügyre, mert így még van esély rá, hogy olyan hajtásokat nyerjünk, amelyek őszre berakódnak termő rügyekkel. A moníliás hajtásokat is távolítsuk el.

A nyári zöldmetszésnek nagyon sok előnye van. Általa szép, erőteljes termővesszők fejlődnek a nyár folyamán és sokkal egyszerűbbé válik a növényvédelem is, hiszen a permetlé sokkal jobban el tudja érni a leveleket, ágakat. Egy szellős, átlátható koronában sokkal több napfény éri a termést, amely így azonos időben fog beérni. Ráadásul a legtöbb kártevői is sokkal jobban érzi magát egy gondozatlan, levegőtlen, átláthatatlan koronában, mint egy szépen gondozott, napsütötte őszibarackfa esetében. Közvetlenül a zöldmetszés után érdemes permetezni, de azoknál a fáknál, amelyeken már érnek a gyümölcsök, feltétlenül tartsuk be az élelmezésegészségi várakozási időt.

Metszés utáni sebkezelés

Nagyon fontos a sebek azonnali lekezelése, nehogy gombás- vagy baktériumos fertőzés érje az őszibarackfát. A metszés során keletkezett nyesedéket minden esetben gyűjtsük össze és semmisítsük meg, különben a rajta lévő betegségek és kártevők hamar el tudnak terjedni a kertben, sorra fertőzve a növényeinket.

Nagyon fontos, hogy mindig fertőtlenített eszközzel végezzük el a metszést, és ne menjünk át egy másik növényhez úgy, hogy ne fertőtlenítettük volna le az összes használt eszközt. A fák megmetszése után, minden ötforintos érménél nagyobb átmérőjű seb esetén végezzük el a sebkezelést, ezek a sebek ugyanis már elég nagyok ahhoz, hogy jóval nehezebben forrjanak össze, mit a kisebb sebek.

Akár metszőollóval, akár motoros- vagy kézi fűrésszel, akár ágvágó ollóval dolgozunk, a fertőtlenítés és a sebkezelés nem maradhat el. A sebet érdemes körbefaragni, hogy megszüntessük az érdes, tépett felületet, és elősegítsük a gyors sebgyógyulást.

A sebkezelés segít lezárni a sebet a kórokozók és a kártevők elől, és felgyorsítja a seb szöveteinek gyógyulását. Ügyeljünk rá, hogy olyan sebkezelő anyagot használjunk, amely hidegben is jól kenhető marad, jól fedi a sebet, fertőtlenítő hatása van, és nem mossa le az eső sem.

A sebkezelés elmaradása nagyon súlyos következményekkel járhat, hiszen a nyitott seb szélén nagyon gyorsan be tudnak jutni a különféle kártevők, és a betegségek is nyitott kapukat döngetnek.

Így kezeljük a sebeket

Először is vágjuk simára a sebek széleit, melyhez akár kést, akár kacort, akár a metszőolló pengéjét is használhatjuk. Ezután kell bekenni a sebet a sebzáró anyaggal, melyet a nagyobb kertészeti áruházakban, illetve a gazdaboltokban tudunk beszerezni. Ezek mindig szellőző, de vízlepergető felületet adnak, sőt, vannak olyanok is, amelyek gombaölőszert tartalmaznak. Az is jó sebkezelő megoldás, ha réz- és kéntartalmú szer egy százalékos oldatával, ecsettel kenjük be a sebeket.

Az őszibarackfa ültetéskori metszése

Az őszibarackfát március végén érdemes elültetni. A vázágaknak szánt vesszőket az ültetés után metsszük meg három-öt rügyre, és távolítsuk el a többi vesszőt. A sudarat vágjuk vissza 60-80 cm magasságban. Az ültetés utáni évben kerülhet sor az alakító metszésre, amellyel meghatározzuk, hogy milyen koronát szeretnénk kialakítani az őszibarackfának.

őszibarackfa virága

A betegségek az őszibarackfa virágját sem kerülik el. Fotó: Pixabay

Ez veszélyezteti most az őszibarackfát

Az őszibarackra júniusban nagyon sok veszély leselkedik.

1. A liszthartmat fertőzés tünetei az őszibarackfa hajtásán, levelén, és a gyümölcsén vehetők észre. A levél esetében a levél fonákján fehéres bevonat keletkezik, majd a levelek csavarodnak.

A hajtásokon a levélhez hasonló fehér bevonatot vehetünk észre, majd az fog feltűnni, hogy a levelek aprók és fejletlenek maradnak. A termésen szürkésfehér, később barnuló foltok jelennek meg.

A legjobb védekezés, ha a beteg ágakat eltávolítjuk. Ezen kívül a kén tartalmú lemosószerek lehetnek a segítségünkre.

2. A "levéllikacsosodás" betegség leggyakrabban a túlságosan csapadékos, hűvös időjárás esetében üti fel a fejét. Sztigminás betegség jelenik meg ekkor a növény hajtásán, levelén és a gyümölcsön. A levélen 2-3 mm-es piros foltok jelennek meg, és olyan kis lyukak lesznek rajta, mintha lövöldöztek volna rá. A vesszőkön 5-10 mm hosszú, barnás foltok jelennek meg, leginkább a rügyek körül. Sajnos a rügy ezek után már nem lesz életképes, így nem fog tudni kihajtani sem. A gyümölcsön hasonló, piros színű foltok jelennek meg.

A legjobb ellene a korai, rezes lemosó permetezés. Ezt a növény bimbós állapotában és a sziromhullás után célszerű elvégezni.

3. A moníliás betegség jele a virágon, hajtáson és a gyümölcsön jelenik meg. A sebparazita monília fertőzés gyakran jégeső okozta sérülések után támadja meg az őszibarackfát. A virágok szirmai bebarulnak, és lehullanak, a hajtásokon barna foltok jelennek meg, majd elkezdenek lankadni, míg a gyümölcsön a rothadás jeleit figyelhetjük meg. Nagyon fontos, hogy amint észrevesszük a betegséget, azonnal metsszük le a beteg hajtásokat és távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat.

4. A gyümölcsmolyok közül a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly támadja meg leggyakrabban az őszibarackfát. A barackmoly sajnos nagyon szapora, így évente akár 3 nemzedéket is képes ránk szabadítani. Lárva korában akár a kéreg alatt, akár a rügyekben is képes áttelelni. Hatására hajtáshervadás, majd hajtásszáradás jön létre.  A következő nemzedékek hernyói már gyümölcskártételt okoznak.

A keleti gyümölcsmoly még ennél is szaporább, hiszen évente 4-5 nemzedéke fejlődik ki. Kártételében hasonlít a barackmolyéhoz. Mindkét faj esetében érdemes a feromonos rajzásmegfigyelésre alapozni a védekezést, és feromoncsapdákat kihelyezni.

5. A levéltetvek közül a zöld őszibarack levéltetű, a hamvas őszibarack levéltetű és a fekete őszibarack levéltetű  támadja meg az őszibarackot. A levéltetvek nagy mennyiségben termelnek mézharmatot, amelyen megtelepszik a korompenész. A legjobb védekezés ellenük a paraffinolajos lemosó permetezés, amely még a levéltetvek áttelelő tojásait is el tudja pusztítani.

Így gondozd az őszibarackfát

Az őszibarackfa Kínából származik, és rokonságban áll a szilvával, a kajszibarackkal és a mandulával. Az őszibarackfa nagyon fény- és melegigényes, így a kert napos helyét kell kiválasztani számára. Bár a téli fagyokat elviseli, a tavasszal érkezett fagyok miatt lefagyhatnak a virágai, akkor pedig nem lesz termés. Bár jól tűri a szárazságot, ha rendszeresen öntözzük, azt bőséges terméssel hálálja meg.

őszibarack fán közeli

Az őszibarack nagyon finom és egészséges gyümölcs. Fotó: Pixabay

Az őszibarackfa szereti a kissé meszes, lazább, levegősebb szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt. Ha szabadgyökerű őszibarackfát vásároltunk, az ültetés előtt a gyökereinek végéből csípjünk le 2 cm-t metszőollóval. Az ültető gödör legyen nagyjából kétszerese a gyökér méretének. A gödör aljába tegyünk érett trágyát, majd takarjuk le földdel, hogy a fa gyökere ne érintkezzen vele közvetlenül. A fát állítsuk függőlegesre, majd töltsük vissza és tömörítsük a földjét. Az ültetést bőséges öntözéssel fejezzük be.

A őszibarackfa nem csak a vizet hálálja meg, de gondoskodni kell a megfelelő tápanyag utánpótlásról is, mely 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlást jelent.

Ezért egyél őszibarackot

Az őszibarack magas ásványi anyag-, és vitamintartalma kitűnő hatással van az egészségünkre. A- és C-vitamin tartalma, továbbá kálium- és szeléntartalma is magas, de jelentős mennyiségű kalcium és magnézium is található benne, mely nagyban hozzájárul a csontok egészségéhez. Az őszibarack fogyasztásával csökkenteni tudjuk a vérnyomást, és jótékony hatása van a szívre és az érrendszerre is.

Fogyókúrázók is fogyaszthatják, és remek bőr- és hajszépítő. Sőt, képes megtisztítani a szervezetet a sugárzásos szennyeződésektől is. Kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns, amely segít a köszvényben vagy reumában szenvedő betegeknek is.

Egészséges őszibarackfákat és őszibarackban gazdag nyarat kívánunk!