Ha van őszibarackfád, akkor egészen biztosan tudod, hogy nagyon kell rá vigyázni, hiszen rengeteg kártevő és betegség leselkedik rá ebben az időszakban. Ezért sem úszhatod meg a metszést. Viszont, ha rászánod magad, azzal felvértezheted a betegségekkel szemben, meghosszabbíthatod az életét, és ő cserébe mindezért bőséges terméssel fog megajándékozni téged.

Az őszibarackfád ki van téve ebben az időszakban a levélfodrosodás és a lisztharmat veszélyének, és a levéltetű és a gyümölcsmoly is támadásba lendülhet júniusban. A legjobb védekezés a támadás, így ne sajnáld tőle a permetezést. Azonban nagyon ügyelj rá, hogy mindenképp tartsd be az élelmezésegészségi várakozási időt. Ha pedig vigyázol rá, akkor nagy esélyed van rá, hogy bőséges terméssel ajándékozzon meg az őszibarackfa.

Az őszibarackfa zöldmetszése

Az évenkénti metszéssel egyrészt erős vázat alakíthatunk ki, hogy az őszibarackfa elbírja a sok termést, másrészt szabályozhatjuk a növekedését, a magasságát és a szélességét egyaránt, és megszabadíthatjuk a beteg ágaktól, a fattyúhajtásoktól. Ezen kívül szellősebbé tehetjük a koronáját, ezáltal sokkal több levegő és napfény jut majd a korona belsejébe. A metszéssel megritkíthatjuk még a virágokat is, hogy jobb minőségű legyen a termés.

Természetesen, ha az adott évben úgy látjuk, hogy nem ígérkezik bőséges őszibarack termés, legyünk óvatosak a ritkítással, és inkább hagyjunk meg minél több virágot. Ellenben, ha úgy látjuk, őszibarackfánk roskadozni fog a termés súlya alatt, mindenképp ritkítsuk meg a virágokat, hiszen úgy jóval nagyobbak és ízletesebbek lesznek rajta az őszibarackok.

őszibarackfa terméssel

Az őszibarackfát a metszéssel sok betegségtől és kártevőtől tudjuk megóvni. Fotó: Pixabay

Az őszibarackfa évenként elvégzendő metszését minden évben kora tavasszal kell elvégezni, még mielőtt megindulna a fa nedvkeringése. Mivel ekkor még nincs lombja, sokkal könnyebben átlátható a korona, így könnyebb észre venni a beteg, sérült, rosszul nőtt ágakat is. A zöldmetszésre azonban ilyenkor, a nyár elején kerülhet sor.


A zöldmetszés célja, hogy a koronát szellőssé, világossá tegyük, így ahol nagyon sűrű, ott ritkítani kell a hajtásokat.  A termést árnyékoló hajtásokat érdemes eltávolítani, azonban fontos, hogy maradjanak meg olyan hajtások, amelyek táplálják a termést. A meredeken felfelé törő hajtást ki kell törni, vagy metsszük meg 2-4 rügyre, mert így még van esély rá, hogy olyan hajtásokat nyerjünk, amelyek őszre berakódnak termő rügyekkel. A moníliás hajtásokat is távolítsuk el.

A nyári zöldmetszésnek nagyon sok előnye van. Általa szép, erőteljes termővesszők fejlődnek a nyár folyamán és sokkal egyszerűbbé válik a növényvédelem is, hiszen a permetlé sokkal jobban el tudja érni a leveleket, ágakat. Egy szellős, átlátható koronában sokkal több napfény éri a termést, amely így azonos időben fog beérni. Ráadásul a legtöbb kártevői is sokkal jobban érzi magát egy gondozatlan, levegőtlen, átláthatatlan koronában, mint egy szépen gondozott, napsütötte őszibarackfa esetében. Közvetlenül a zöldmetszés után érdemes permetezni, de azoknál a fáknál, amelyeken már érnek a gyümölcsök, feltétlenül tartsuk be az élelmezésegészségi várakozási időt.

Metszés utáni sebkezelés

Nagyon fontos a sebek azonnali lekezelése, nehogy gombás- vagy baktériumos fertőzés érje az őszibarackfát. A metszés során keletkezett nyesedéket minden esetben gyűjtsük össze és semmisítsük meg, különben a rajta lévő betegségek és kártevők hamar el tudnak terjedni a kertben, sorra fertőzve a növényeinket.

Nagyon fontos, hogy mindig fertőtlenített eszközzel végezzük el a metszést, és ne menjünk át egy másik növényhez úgy, hogy ne fertőtlenítettük volna le az összes használt eszközt. A fák megmetszése után, minden ötforintos érménél nagyobb átmérőjű seb esetén végezzük el a sebkezelést, ezek a sebek ugyanis már elég nagyok ahhoz, hogy jóval nehezebben forrjanak össze, mit a kisebb sebek.

Akár metszőollóval, akár motoros- vagy kézi fűrésszel, akár ágvágó ollóval dolgozunk, a fertőtlenítés és a sebkezelés nem maradhat el. A sebet érdemes körbefaragni, hogy megszüntessük az érdes, tépett felületet, és elősegítsük a gyors sebgyógyulást.

A sebkezelés segít lezárni a sebet a kórokozók és a kártevők elől, és felgyorsítja a seb szöveteinek gyógyulását. Ügyeljünk rá, hogy olyan sebkezelő anyagot használjunk, amely hidegben is jól kenhető marad, jól fedi a sebet, fertőtlenítő hatása van, és nem mossa le az eső sem.

A sebkezelés elmaradása nagyon súlyos következményekkel járhat, hiszen a nyitott seb szélén nagyon gyorsan be tudnak jutni a különféle kártevők, és a betegségek is nyitott kapukat döngetnek.

Így kezeljük a sebeket

Először is vágjuk simára a sebek széleit, melyhez akár kést, akár kacort, akár a metszőolló pengéjét is használhatjuk. Ezután kell bekenni a sebet a sebzáró anyaggal, melyet a nagyobb kertészeti áruházakban, illetve a gazdaboltokban tudunk beszerezni. Ezek mindig szellőző, de vízlepergető felületet adnak, sőt, vannak olyanok is, amelyek gombaölőszert tartalmaznak. Az is jó sebkezelő megoldás, ha réz- és kéntartalmú szer egy százalékos oldatával, ecsettel kenjük be a sebeket.

Az őszibarackfa ültetéskori metszése

Az őszibarackfát március végén érdemes elültetni. A vázágaknak szánt vesszőket az ültetés után metsszük meg három-öt rügyre, és távolítsuk el a többi vesszőt. A sudarat vágjuk vissza 60-80 cm magasságban. Az ültetés utáni évben kerülhet sor az alakító metszésre, amellyel meghatározzuk, hogy milyen koronát szeretnénk kialakítani az őszibarackfának.

őszibarackfa virága

A betegségek az őszibarackfa virágját sem kerülik el. Fotó: Pixabay

Ez veszélyezteti most az őszibarackfát

Az őszibarackra júniusban nagyon sok veszély leselkedik.

1. A liszthartmat fertőzés tünetei az őszibarackfa hajtásán, levelén, és a gyümölcsén vehetők észre. A levél esetében a levél fonákján fehéres bevonat keletkezik, majd a levelek csavarodnak.

A hajtásokon a levélhez hasonló fehér bevonatot vehetünk észre, majd az fog feltűnni, hogy a levelek aprók és fejletlenek maradnak. A termésen szürkésfehér, később barnuló foltok jelennek meg.

A legjobb védekezés, ha a beteg ágakat eltávolítjuk. Ezen kívül a kén tartalmú lemosószerek lehetnek a segítségünkre.

2. A "levéllikacsosodás" betegség leggyakrabban a túlságosan csapadékos, hűvös időjárás esetében üti fel a fejét. Sztigminás betegség jelenik meg ekkor a növény hajtásán, levelén és a gyümölcsön. A levélen 2-3 mm-es piros foltok jelennek meg, és olyan kis lyukak lesznek rajta, mintha lövöldöztek volna rá. A vesszőkön 5-10 mm hosszú, barnás foltok jelennek meg, leginkább a rügyek körül. Sajnos a rügy ezek után már nem lesz életképes, így nem fog tudni kihajtani sem. A gyümölcsön hasonló, piros színű foltok jelennek meg.

A legjobb ellene a korai, rezes lemosó permetezés. Ezt a növény bimbós állapotában és a sziromhullás után célszerű elvégezni.

3. A moníliás betegség jele a virágon, hajtáson és a gyümölcsön jelenik meg. A sebparazita monília fertőzés gyakran jégeső okozta sérülések után támadja meg az őszibarackfát. A virágok szirmai bebarulnak, és lehullanak, a hajtásokon barna foltok jelennek meg, majd elkezdenek lankadni, míg a gyümölcsön a rothadás jeleit figyelhetjük meg. Nagyon fontos, hogy amint észrevesszük a betegséget, azonnal metsszük le a beteg hajtásokat és távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat.

4. A gyümölcsmolyok közül a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly támadja meg leggyakrabban az őszibarackfát. A barackmoly sajnos nagyon szapora, így évente akár 3 nemzedéket is képes ránk szabadítani. Lárva korában akár a kéreg alatt, akár a rügyekben is képes áttelelni. Hatására hajtáshervadás, majd hajtásszáradás jön létre.  A következő nemzedékek hernyói már gyümölcskártételt okoznak.

A keleti gyümölcsmoly még ennél is szaporább, hiszen évente 4-5 nemzedéke fejlődik ki. Kártételében hasonlít a barackmolyéhoz. Mindkét faj esetében érdemes a feromonos rajzásmegfigyelésre alapozni a védekezést, és feromoncsapdákat kihelyezni.

5. A levéltetvek közül a zöld őszibarack levéltetű, a hamvas őszibarack levéltetű és a fekete őszibarack levéltetű  támadja meg az őszibarackot. A levéltetvek nagy mennyiségben termelnek mézharmatot, amelyen megtelepszik a korompenész. A legjobb védekezés ellenük a paraffinolajos lemosó permetezés, amely még a levéltetvek áttelelő tojásait is el tudja pusztítani.

Így gondozd az őszibarackfát

Az őszibarackfa Kínából származik, és rokonságban áll a szilvával, a kajszibarackkal és a mandulával. Az őszibarackfa nagyon fény- és melegigényes, így a kert napos helyét kell kiválasztani számára. Bár a téli fagyokat elviseli, a tavasszal érkezett fagyok miatt lefagyhatnak a virágai, akkor pedig nem lesz termés. Bár jól tűri a szárazságot, ha rendszeresen öntözzük, azt bőséges terméssel hálálja meg.

őszibarack

Az őszibarack nagyon finom és egészséges gyümölcs. Fotó: Pixabay

Az őszibarackfa szereti a kissé meszes, lazább, levegősebb szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt. Ha szabadgyökerű őszibarackfát vásároltunk, az ültetés előtt a gyökereinek végéből csípjünk le 2 cm-t metszőollóval. Az ültető gödör legyen nagyjából kétszerese a gyökér méretének. A gödör aljába tegyünk érett trágyát, majd takarjuk le földdel, hogy a fa gyökere ne érintkezzen vele közvetlenül. A fát állítsuk függőlegesre, majd töltsük vissza és tömörítsük a földjét. Az ültetést bőséges öntözéssel fejezzük be.

A őszibarackfa nem csak a vizet hálálja meg, de gondoskodni kell a megfelelő tápanyag utánpótlásról is, mely 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlást jelent.

Ezért egyél őszibarackot

Az őszibarack magas ásványi anyag-, és vitamintartalma kitűnő hatással van az egészségünkre. A- és C-vitamin tartalma, továbbá kálium- és szeléntartalma is magas, de jelentős mennyiségű kalcium és magnézium is található benne, mely nagyban hozzájárul a csontok egészségéhez. Az őszibarack fogyasztásával csökkenteni tudjuk a vérnyomást, és jótékony hatása van a szívre és az érrendszerre is.

Fogyókúrázók is fogyaszthatják, és remek bőr- és hajszépítő. Sőt, képes megtisztítani a szervezetet a sugárzásos szennyeződésektől is. Kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns, amely segít a köszvényben vagy reumában szenvedő betegeknek is.

Egészséges őszibarackfákat és őszibarackban gazdag nyarat kívánunk!