A Wageningeni Egyetem kutatói szerint a földigiliszták tevékenysége révén ez a talaj is termővé válhat, sőt ebben az emberi ürülék és vizelet is hasznos lehet, bár egyelőre – óvatossági okokból – csak sertés hígtrágyát használnak – írja a sciecedaily.com. Ennek kikísérletezése alapvető fontosságú annak igazolásához, hogy az ember képes lehet-e önfenntartásra a vörös bolygón, illetve esetleg a Holdon a saját maga által termesztett növényekkel.


A NASA által szállított és a Mars talaját szimuláló közegben a rukkola saláta növekedését a hígtrágya és a növények kikelése után hozzáadott földigiliszták jelenléte egyaránt pozitívan befolyásolta. A 2013-ban elkezdett kísérletek során több mint egy tucat növényfajt (többek között zöldbabot, borsót, sárgarépát, retket, paradicsomot burgonyát) sikerült termeszteni, egyedül a spenót állt ellen a kísérletezésnek.

Eddig A Marsra szánt termesztőközeg alapanyagát a NASA Hawaii vulkánjaiból termelte ki, a Hold talajául pedig Arizona sivatagjaiból gyűjtött anyagot választott.

Mars

A tudósok a Mars talaját vulkánból kitermelt mintával szimulálják – fotó: Shutterstock

A legnagyobb meglepetést pedig az okozta, hogy a talaj imitátumban két fiatal földigilisztát is találtak, ami azt jelenti, hogy ezek az egyszerű élőlények elméletileg a Marson is képesek szaporodni. Azt már régen tudjuk, hogy a földigiliszták hasznos tevékenységet fejtenek ki a talaj levegőztetésében és termékenységének fokozásában, a kísérletek bizonysága alapján így lehet ez a Marson és a Holdon is.