Bár idén nagyon sokáig elhúzódott a nyár és a meleg, fűtésre már szeptemberben is sok helyen szükség volt Az éjszakák egy ideje már hűvösek, így egy szigeteletlen otthon esetében nem túl komfortos a hideg lakásban ülni.

Gondoskodjunk az egészségünkről időben!

Fontos, hogy ne csak a meleget tartsuk meg az otthonukban. Mielőtt fűtésre kerülne a sor, mindenképpen ellenőrizzük a rendszert, a berendezéseket, hogy még véletlenül se fordulhasson elő semmilyen baleset. A környezet-, valamint egészségbarát, füstmentes fűtési megoldások kellemesek és biztonságosak, viszont nem mindenki engedheti meg magának a rendszer átalakítását.

A hagyományos fatüzelés minden esetben füstöt és szennyező anyagokat bocsát a levegőbe. Ez káros az emberi egészségre, illetve a környezetre egyaránt. Ettől függetlenül a magyar ingatlanok nagy részében még mindig ezzel oldják meg a melegedést.

Ezeknek a családoknak a fűtési szezon előtt nem árt néhány dolgot ellenőrizni. Az egyik a szén-monoxid riasztó üzemkész állapota, de lényeges átvizsgálni a fűtőtesteket, megnézni a légtelenítést, karbantartani a fűtőrendszert, kijavítani az esetleges hibákat. Nem maradhat ki továbbá a szigetelés átnézése, javítása, valamint a tüzelőanyagról való gondoskodás sem. Végül pedig szükség lesz a koromtalanításra és a kémény tisztítására is.

A nyári hónapokban előfordulhat, hogy a nem használt fűtőtestek porosak lesznek, amely nagyban ronthatja azok hatékonyságát. Mindenképpen alaposan ki kell tisztítani, amihez a legjobb levegőfújót, esteleg porszívót használni.

Az otthoni fűtőberendezések rendszeres karbantartása, illetve a szűrők rendszeres cseréje kulcsfontosságú a füstmentes fűtés érdekében. Ami pedig a fűtési idényt illeti, fontos a rendszeres szellőztetés, hiszen a friss levegő csökkenti a beltéri légszennyezés kockázatát, így jó hatással van az egészségünkre.

Elektromos fűtési megoldások

Bár a fa és a gáz mindent visz, egyre elterjedtebbé váltak az elektromos fűtési rendszerek. A környezetbarát alternatívák segítségével hatékonyan és füstmentesen melegíthetjük fel az otthonunkat. Lehet szó elektromos radiátorról, esetleg hűtő-fűtő klímáról egyaránt, ezek garantáltan kevesebbet fogyasztanak, főleg akkor, amikor még odakint sincsen túl hideg.

Az eltömődött kémények hatalmas veszélyt jelentenek az otthonunkra - fotó: pexels.com

Füstérzékelők felhelyezése

Az otthonunk biztonságának növelése érdekében minden ingatlanba fontos felszerelni szén-monoxid- és füstérzékelőket. Ezeknek a készülékeknek a célja, hogy időben jelezzék, ha esetleg valamilyen veszélyforrás keletkezik az otthonunkban. Elkerülhetőek vele a kisebb balesetek, de sok esetben életeket is menthetnek.