Szereted a kenyeret? Nagyon sokan vagyunk így vele! Különösen, amikor friss, ropogós, csodás az íze és az illata. Azonban gyakran hiába gondoljuk frissnek a kenyeret, megvásárlás után csalódunk benne. De szerencsére vannak olyan jelek, amelyek elárulják, mikor igazán friss a kenyér, és azt is, hogy milyen esetben ne jusson eszünkbe megvásárolni!

Meg ne vedd a kenyeret, ha ezt látod

Daily Meal Amy Eubanks séffel készített interjújában nagyon sok segítséget kaphatunk ahhoz, mire kell odafigyelni a kenyér vásárlásakor.  A Whole Foods Market amerikai szupermarketlánc vezetője szerint először a kenyér külső kérgét vizsgáljuk meg alaposan. Az a kenyér, amelyiknek a héja ráncosodik, lepattog, vagy leválik a belsejéről, már nem friss. 

A rusztikus kenyér kérge mindig ropogós kell, hogy legyen, a színe pedig az aranybarnától a sötétbarnáig terjedhet. Ha szeletelt kenyeret szoktunk venni, akkor enyhén nyomjuk össze és ha rögtön visszaugrik az eredeti formájára, akkor friss.

Ha csomagolt kenyeret vásárlunk, soha ne vegyük meg, amennyiben párát látunk a zacskójában! Ekkor ugyanis nem telt el kellő idő a kenyér sütése és csomagolása között, így a kenyér egészen biztosan nem jó ízű, sőt, akár penészes is lehet!

Ezért érdemes otthon sütni a kenyeret

Hogy miért jó ötlet kenyeret sütni? Mert tudod, milyen hozzávalók kerültek bele. Mert a hozzávalókon kívül a szereteted is benne lesz a kenyérben. Mert az illata belengi majd az egész otthonod. Mert igazán frissen tudjátok megkóstolni.

Ahány ház annyi szokás, így minden család más típusú kenyeret fogyaszt, ezért az első lépés a kenyérsütés előtt, hogy milyen kenyeret készítsünk. A fehér lisztből készült tészták gyorsabban megsülnek, a barna kenyerek lassabban. A teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyerek jóval egészségesebbek fehér társaiknál, tömörebbek, tovább eltarthatók, és jóval tovább ki is tartanak.

A teljes kiőrlésű liszt rostokban gazdag, így kedvező hatással van az emésztésre és csökkentheti a zsír koleszterinszintjét. Nagyon magas a B1-vitamin tartalma, amely a szénhidrátok anyagcseréje, és az idegrendszer működése szempontjából fontos, emellett magas magnézium-, réz-, mangán-, króm- és szeléntartalma is nagyon fontos az egészségünk védelmének szempontjából.

Miután átgondoltuk, milyen kenyeret szeretnénk készíteni, válasszunk ki hozzá egy jól bevált receptet, és szerezzük be az abban szereplő hozzávalókat. A legjobb, ha előre mindent kimérünk és előkészítünk, így egyrészt csak oda kell nyúlni a hozzávalókért a kellő pillanatban, másrészt pedig nem kenünk össze mindent a tésztás kezünkkel.

Mi ezt a receptet ajánljuk

A jó házi kenyérhez három dologra van szükség, lisztre, vízre és sóra.

A kenyérsütéshez a legjobb a BL 80 jelöléssel ellátott kenyérliszt. 50 dkg liszthez 3 dl folyadékra van szükségünk, 2 csapott teáskanál sóra, 2 evőkanál olajra, és 2 dkg friss élesztőre vagy egy tasak porélesztőre.

1. Kézmeleg vizet mérjünk ki, majd morzsoljuk bele az élesztőt, vagy szórjuk bele a porélesztőt.


2. A lisztet szitáljuk át, és adjuk hozzá a sót. Készítsünk a közepébe mélyedést, és öntsük ide a folyadékot.


kenyér

Fontos, hogy tudd, mikor friss a kenyér. Fotó: Shutterstock


3. Kezdjük el kézzel gyúrni a tésztát. Ez nem rövid feladat, és nagyon alaposnak kell lennünk, hiszen ezen fog múlni, milyen lesz a kenyér. A tésztának simának, rugalmasnak és hólyagosnak kell lennie. Ehhez legalább 20 percig kell gyúrnunk a tésztát, majd a végén bele kell dolgozni a zsiradékot is.

4. A tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk be és hagyjuk kelni 45 percig.

5. Ezután határozottan gyúrjuk át a tésztát, majd formázzunk belőle cipót és takarjuk le ismét 15 percre.

6. Formázzuk át vekni vagy cipó formára a tésztát. Akár egy nagyobb jénai edény, akár római tál, vagy vaslábas is alkalmas arra, hogy megsüssük benne a kenyeret. Ha a jénait választjuk, béleljük ki sütőpapírral, majd tegyük bele a tésztát, és vizezzük be egy permetező segítségével a tetejét. Szobahőmérsékleten 50 percig hagyjuk kelni. Mialatt a tészta kel, készítsük elő a sütőt. Melegítsük elő 230 fokra. Miután a tészta megkelt, metsszük be a tetejét egy késsel 4 mm mélyen, majd ismét fújjuk le vízzel és tegyük a sütőbe. 50 perc alatt meg fog sülni és készen lesz a csodás házi kenyér.

7. Ha vaslábast használunk, akkor az üres edényt tegyük a sütőbe, amikor azt felmelegítjük, és hagyjuk, hogy az edény is a sütővel együtt felmelegedjen. A tésztánkat addig egy sütőpapíron kelesszük, fóliával letakarva, majd amikor megkelt és megtettük a tetején a bemetszést, a sütőpapír segítségével óvatosan helyezzük a forró edénybe, és 40 percig süssük. Miután levettük az edény tetejét, még süssük a kenyeret addig, míg szép nem lesz a színe.

8. Ha római tálban vagy cserépedényben sütjük, akkor béleljük ki sütőpapírral, tegyük bele a tésztát, takarjuk le fóliával, majd fújjunk rá egy kevés vizet. Hideg sütőbe tegyük be az edényt a tésztával együtt, majd a sütőt állítsuk 220 fokra, és süssük a kenyeret 50 percig. Ezután vegyük le az edény tetejét, és addig süssük a kenyeret, amíg szép nem lesz a színe.

9. A kész kenyeret permetezzük le egy kevés hideg vízzel, hogy szép fényes legyen, majd hagyjuk kihűlni.

Ezért egészséges a kenyér

A kenyér különleges helyet foglal el a táplálkozásunkban, hiszen a legtöbben napi szinten fogyasztunk belőle, ráadásul nem is keveset. Átlagosan 20 dekagramm kenyeret eszünk meg naponta, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hatással van a kenyér fogyasztása az egészségünkre.

A kenyér létfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó energiaforrás. A barna, a félbarna vagy a rozskenyér szénhidráttartalma hasonló, 45 és 55 gramm közötti, a rosttartalom tekintetében viszont nagy különbségek vannak.

A magasabb rosttartalmú kenyerek, mint amilyen például a teljes kiőrlésű, a magvakkal dúsított vagy éppen a nagyobb rozsliszt tartalmú, jóval több vitamint tartalmaznak, mint a fehér kenyerek. Bőségesen van bennük B1-, B2- és B6-vitamin, szelén, cink, magnézium és kálium. Az is fontos, hogy bőségesen fogyasszunk folyadékot a magas rosttartalmú kenyerek mellé, hiszen a vízben oldódó rostok csakis így tudják kifejteni jótékony hatásukat.

Manapság már a különféle betegségek esetén sem kell lemondani a kenyérről, hiszen vannak már olyan speciális kenyerek is, amelyek gluténmentesek, vagy éppen nátriumszegények, amelyek a magas vérnyomásban szenvedők részére jelentenek egészséges megoldást.