Május közepéig nagyon szépen fejlődtek a diófák, nemrég azonban a fiatal fákon valamilyen fertőzést találtak a növényeken.

Mindenhol fertőz

A Növényvédőszer írta meg, hogy Zsigó György baktérium és gnomónia gombának a tüneteit találta meg a diófáin. A házikertben fertőző kórokozó gomba és baktérium levélfoltosodást okoz, ami végül lombhulláshoz vezethet. A párás és meleg levegő pedig nem segít rajta, éppen ellenkezőleg, még a termést is megfertőzheti. Még az sem nyújt vigaszt, hogy a feketévé aszalódott diószemekbe a légy már nem tud belepetézni.

A baktérium tüneteit a levéléren, a gnomónia gomba kártevését pedig magán a levélen válik láthatóvá.

Van mód a védekezésre?

A kontakt réztartalmú gombaölők mind a két kórokozó ellen hatásosak lehetnek. A Folicur Solo egy tökéletesen felszívódó készítmény, ami a diófa több gombás megbetegedése ellen is használható vegyszer. Bár hozzá kell tenni, hogy sajnos II. kategóriás.


Egy újdonság, amit tavaly jelent meg, szintén megoldást jelenthet a káros baktériumok ellen. A hasznos bacillusfajt tartalmazó "bitoszer" a Serenade Aso, ami kisebb kiszerelésben III. kategóriás. A viaszos levelű fajtáknál azonban fontos, hogy mindenképpen használjunk hozzá tapadásfokozót.

Milyen kártevőket kell még figyelni?

Például a nemezes gubacsatka károk megelőzésére. Az apró, szabad szemmel egyáltalán nem látható atka a rügyben éli életét, vészeli át a telet, majd a rügyfakadás után kezdi el károsítani a fát. A leveleken a szívogatás hatására a levélfelszín felé kidudorodó kisebb gubacsokat alkot. Az ellentétes oldalon, a levél fonákján pedig nemezes bevonat alakul ki, ahol a kórokozó zavartalanul fejlődik, hogy aztán újra elvonulhasson a téli időszakra.

Sok kárt okozhatnak a diófa kórokozói - fotó: Zsigó György

Másik gyakran problémát okozó probléma a xantomonászos betegség. Ez egy baktérium, aminek során a levélen, a hajtáson, a virágon, a termésburkon, a magbélen is megjelennek a tünetek. A levelén szegletes, 2-3 mm nagyságú, az erek mellett található foltok keletkeznek. Ezek egy idő után összenőnek, a levél erei elfekedenek, végül deformálódáshoz vezetnek. A hajtásokon pedig 5-8 mm hosszú fekete sávokat fedezhetünk fel, ami idővel rákos sebbé növekszik. Nem ritka az sem, hogy a virágok is érintettek, a termék mégis fejlődik. Egy idő után a burkon azonban apró vizenyős foltok keletkeznek, amik szintén összeolvadnak, beszáradnak, megtapadnak.

Ebben az esetben fontos a kórokozó eltávolítása, hiszen ezek még a lehullott növényi részeken is képesek áttelelni. Rügypattanás előtt a fákat érdemes réztartalmú szerrel permetezni. Virágzás előtt és után 10 napos időközönként ismételjük meg a folyamatot egészen június közepéig.