Ha kertes házban élünk, központi kérdés az, hogy milyen a fű. Mindenki csodálatosan puha, gyommentes, foltmentes gyepet szeretne. A gyönyörű gyep azonban nem terem csak úgy, magától. Nagyon sok időt és energiát kell ráfordítani. Azonban nem mindegy, hogy ezt a sok időt és energiát valóban a fű szükségletei szerint fordítjuk rá, vagy teljesen feleslegesen fecséreltük el, vagy netán még ártunk is vele a fűnek.

Mint ahogyan az sem mindegy, hogy mikor és hogyan nyírjuk és öntözzük a füvet. Ráadásul, ha valóban dús és gyönyörű gyepet szeretnénk, az öntözés ehhez sajnos egyáltalán nem elég, hiszen gondoskodni kell a tápanyag utánpótlásról és a szellőztetésről is. De ne aggódj, a cikkünkben minden tudással felvértezünk, hogy ne a szomszéd gyepe, hanem csakis a tiéd legyen a legszebb és a legzöldebb! Ezek a szabályok pedig könnyedén betarthatók és nagyon hamar látványos eredményt hoz a betartásuk is.

A kerti fű öntözésének legfontosabb szabályai

1. Az öntözés mértékét mindig az adott évszakhoz és az adott nap időjáráshoz kell igazítanunk. Éppen ezért, ha automata öntözőrendszert használunk, azt érdemes eszerint átprogramozni.

2. Ha nem mi magunk öntözünk, akkor a legcélszerűbb, ha egy adott zónánál a melegebb, nyári napokon 30 perces öntözésre állítjuk be az automatát. Ez kellő idő ahhoz, hogy egy átlagos méretű gyep talaja át tudjon nedvesedni.

3. Fontos az is, hogy milyen a talaj, hiszen amíg a kötött talajon öntözéskor vízszintesen terül a folyadék, addig a homokos talaj rögtön beissza azt, így a vízcseppek ebben az esetben függőlegesen mozognak.

locsoló

Az automata öntözést is mindig igazítsuk az aktuális időjáráshoz. Fotó: Pixabay

4. Ne locsoljuk naponta a gyepet, csupán akkor, ha valóban nagyon meleg van, és tartósan 30 Celsius-fok feletti a hőmérséklet. Ha feleslegesen öntözzük a gyepet napi rendszerességgel, akkor a gyökerek meg fogják szokni, hogy rögtön a talaj felső rétegeiből táplálkozhatnak, és nem nyúlnak le mélyebben a gyökerek, még az ínséges időszakokban sem.

5. Szintén ezen okból kifolyólag ne állítsuk a gyepnél az öntözést csepegtetőre, hiszen akkor is csak a felszín közeléből juthatnak kellő mennyiségű folyadékhoz a fűszálak.


6. Ha nincs időnk öntözni, akkor sem megoldás a pár perces öntözés. Ilyenkor inkább hagyjunk ki egy napot, és másnap alaposan öntözzük meg a gyepet.

7. Mindig annyi vizet juttassunk a gyepre, amennyit elbír a talaj, és ne álljon a felesleges, pangó vízben a fű. Mivel a gyomok többsége nagyon is kedveli a pangó vizet, így, ha nem szabunk gátat az öntözésnél a felesleges vízmennyiség gyepre történő kijuttatásának, azzal a különféle egynyári perje és muharfélék a nyár végére teljesen átveszik a hatalmat a gyep felett.

8. Két locsolás között hagyjuk felszáradni a gyepet. Ez nem azt jelenti, hogy kiszáradjon, csupán legyen elég ideje ahhoz, hogy már ne legyen nedves, amikor a következő alkalommal a kezünkbe vesszük a locsolócsövet, vagy bekapcsol az automata locsoló.

9. A füvet a nyári, meleg időszakban ne öntözzük este, ekkor ugyanis a talaj fel van melegedve, és a víz hatására nagy lesz a kipárologtatás, így a fű hamarosan a gombás fertőzések melegágya lehet. Időzítsük inkább az öntözést reggelre.

A pázsitot ápolni is kell

A fűnek nem elég, ha megfelelően öntözzük, tápanyag pótlásra is szüksége van. A növények, így a fű számára is, a legfontosabb tápanyagok a nitrogén (N), amely a növekedést segíti, a foszfor (P), amely a gyökérképződést támogatja, és a kálium (K), amely erősíti a sejtfalat, szabályozza a vízháztartást és segít a fűnek, hogy jobban átvészelje a telet. A fotoszintézishez pedig magnézium (Mg) és vas (Fe) szükséges.

A gyepműtrágyákból sok fajta létezik, így mindig a fű korát és az adott évszakot figyelembe véve válasszunk. Tavasztól kezdődően a sok öntözés hatására a fű folyamatosan növekszik, így folyamatos tápanyag utánpótlásra van szüksége. Érdemes tehát havonta-kéthavonta rendszeresen tápanyagot juttatnunk a gyepünk részére.

Tavasszal főleg nitrogénben gazdag műtrágyára van szüksége a gyepnek, amellyel meg tudjuk erősíteni a hosszú, téli hónapok után. Ha ezt megadjuk neki, akkor 8-10 hétig nem szükséges újabb tápanyagot pótolni. Nyáron azonban újabb dózisra van szüksége, melyet érdemes legalább kéthavonta megadni neki. Azonban ekkor már nem elég csak a nitrogént pótolni, hiszen ekkor a levélzet megnyúlna, és ritkásnak tűnne. Így hát érdemes minden szükséges tápanyagot megadni neki a nyár folyamán.

fűnyírás ollóval kislány

Bár így is nyírhatjuk, célszerűbb fűnyíróval, vagy traktorral vágni a füvünket. Fotó: Pixabay

Ősszel fel kell készíteni a téli hideg időkre, így ekkor érdemes káliumban gazdag összetételű műtrágyát használni. Ezzel nagyban tudjuk segíteni a fű fagytűrő képességét. Amellett, hogy pótoljuk a gyep tápanyag szükségletét, nagyon fontos, hogy a fűnyírások után soha ne maradjon a gyepen a kaszálék, és tisztítsuk meg a ráhullott ágaktól, levelektől is, hogy elkerüljük a gombás fertőzéseket.

Ha a kézzel szórt műtrágya nagyon apró szemű, keverjünk bele homokot, vagy fűrészport, így sokkal egyszerűbb lesz kijuttatni a gyepre. Ha mindent jól csináltunk, a füvünk igazán szép, és dús lesz.

Elég kéthetente nyírni

A füvet érdemes kéthetente nyírni, mert így a hosszúsága sem nő 4-5 cm-nél magasabbra, és a méhecskék is tudnak dolgozni. A kaszálék viszont soha nem maradhat a gyepen, hiszen akkor az nem jut elég napfényhez, nem járja át jól a levegő, és emiatt gombás fertőzések támadhatják meg. Viszont a kaszálék bekerülhet a komposztba, így minden hasznosításra kerül.

1. Ha túlságosan lelkesek vagyunk, és túl gyakran nyírjuk a füvet, túl rövidre fogjuk vágni, így hamar kimerülnek a tartalékai, és könnyen elszáradhat. Ellenben, ha nem gondozzuk és nyírjuk megfelelően, gyorsan ritkulni fog.

2. Nyáron azért sem szükséges túl gyakran vágni, mert a tűző napsütés a rövid fűszálakat sokkal gyorsabban tudja kiégetni, mintha a hosszabb fűszálak árnyékot vethetnek egymásra.

3. Fontos, hogy ne időzítsük a fűnyírást esős időszakra, hiszen a víz súlya alatt a fűszálak könnyedén elfeküdhetnek, így pedig nem tudjuk egyenletesen levágni azokat. Ráadásul a nedves fű sokkal jobban ki van téve a különféle fertőzéseknek.

4. Éppen ezért fontos, hogy ne reggel nyírjuk a füvet, amikor még harmatos, hanem inkább délelőtt, amikor már kellően száraz, de még nem éri túlságosan erős napfény.

5. A levágott rész soha ne haladja meg a fű teljes hosszának egyharmadát, különben könnyen megsárgul és rengeteg nitrogént is veszíthet a füvünk. Ahogy egyre hűvösebb lesz az idő, úgy hagyjuk egyre hosszabbra a füvet.

6. Azonban arra mindig ügyeljünk, hogy a fűnyírónk pengéje elég éles legyen, hogy a nyírás során ne roncsoljuk a fűszálakat.

Ne feledkezz meg a gyep szellőztetéséről sem!

Az idősebb gyepnek mindenképp szüksége van gyepszellőztetésre, de még a fiatalabb gyep is egészen biztosan meg fogja hálálni azt, ha kap egy kis mesterséges lélegeztetést. Ezt évente kétszer, tavasszal és ősszel kell elvégezni, de ha már egyszer egy évben, tavasszal rászánod magad, rengeteget tettél azért, hogy gyönyörű pázsitod legyen.

fűnyíró traktor

Célszerű kéthetente nyírni a füvet. Fotó: Pixabay

A gyepszellőztetés folyamata arra szolgál, hogy az elhalt, elsárgult növényi részeket eltávolítsuk az élő szálak közül, és hogy meglazítsuk a talaj felszínét, hogy jobban tudjon szellőzni. A gyökérzet így több levegőhöz jut, a talajnak pedig sokkal jobb lesz a vízáteresztő képessége.

Többféle gyepszellőztető közül választhatunk, hiszen akad karmos és késes változat is. A karmos változatot akkor érdemes választani, ha inkább csak ki szeretnénk fésülni a fűszálak közül az elhalt növényi részeket.  A késes verzió amellett, hogy eltávolítja a gyepről a filcként összeállt réteget, még a talajt is meglazítja. Akad ritkább és sűrűbb késes megoldás. A ritkább késes szellőztetővel többször is végig kell menni az adott területen, hogy minden kis centiméter átdolgozásra kerüljön, így edzésnek sem utolsó.

1. Az első lépés egy alapos fűnyírás, amely során a fűszálakat ne hagyjuk 3 cm-nél magasabbra. Nagyon fontos, hogy munka közben ne álljunk meg nézelődni a működő géppel úgy, hogy az jár, mert ott bizony le fogjuk vele gyalulni a talajt.

2. A szellőztetés után szórjunk el pár maroknyi fűmagot is, hiszen a frissítés egészen biztosan jót fog tenni a gyepnek.

3. Ezt követően pótoljuk a gyep tápanyagveszteségét, majd alaposan öntözzük meg, és hagyjuk regenerálódni.

4. Egy ideig ne lépjünk rá a fűre, és a kerti medencét se most helyezzük üzembe rajta.

5. A következő fűnyírással addig kell várni, míg a régi fűszálak elérik a 8 cm-t. Ekkor vágjuk vissza körülbelül 4-5 cm magasságúra a füvet.

Gyönyörű nyarat, és dús gyepet kívánunk!