Ha te is ez utóbbiak közé tartozol, akkor mindenképpen érdemes megfontolnod a szakértő tanácsait.

Hogyan spórolj időt a fűnyírással?

A szepzoldgyep.hu gyepápolási szakértője, Gillich András tippjei:

Ha nem szippantott be a gyepgondozás világa és nem azzal kelsz és fekszel, hogy a következő fűnyíráskor milyen mintát vágj a gyepedbe, biztos elgondolkoztál már azon, hogy miként takaríthatnál meg időt a fűnyíráson.

A leggyakoribb hiba fűnyírásnál, amit ilyenkor elkövethetsz, hogy nyírás után vársz két hetet, és amikor már 15 cm-es a füved, nekiesel és jó rövidre, 3-4 cm-es hosszúságra vágod. Egyrészről annál alkalmasabb módja nincs a fűnyírás még inkább megutálásának, mint amikor hosszú füvet kell rövidre skalpolnod. Ez egy dzsungelharc. Nehéz és nagyon sokáig tart. A fű utána pocsékul fest, sárga és szanaszét áll. Rengeteg a nyesedék, tehát vagy gyakran üríted a fűgyűjtő zsákot, vagy a füvön hagyod, akkor pedig randa szénahalmok lesznek a kertedben.

Másrészt a fű utálja ezt. Ha a teljes hosszának több mint 1/3-át levágod, az már egészségtelen számára, ezért is fest annyira csúnyán utána.

Mitévők legyünk?

A legjobb persze, ha hetente legalább egyszer nyírod a díszgyepet. Ha ez mégsem működik nálad, akkor válassz más stratégiát. Hagyd hosszabbra. Meglepően hangozhat, de van benne logika. 
Ha nem akarsz hetente füvet nyírni, próbáld meg átszoktatni a füvedet egy nagyobb hosszra. Állítsd a fűnyíródat a legmagasabb állásba és ezzel vágd. Ez körülbelül 8 cm lesz. Először furán fog mutatni, mert jobbra dől, balra dől. De ha hagysz neki néhány hetet, meg fogja szokni ezt a magasságot és gyönyörűen alkalmazkodik hozzá, ki fog egyenesedni.

Fűnyírás közelről

Ha nem szeretsz füvet nyírni, csináld gyakrabban! – fotó: Pixabay

Miért jó ez?

Ha rövidre skalpolod a füvet, elveszíti a levélzetének fontos részeit. Mire sarkallja ez? Arra, hogy mielőbb megszüntesse ezt az állapotot. Magyarul, maximumra kapcsol és gyors levélnevelésbe kezd. Nem ezt szeretnéd. Ha azonban hosszú a fű, akkor megcsendesedik a növekedés. Ha megszokja a 8 cm körüli vágáshosszt, lassan fog növekedni és bónuszként nem is kell azt a borzasztó leskalpolt állapotot nézegetned, ami, valljuk meg, nem a kert legszebb arca.

Ha vissza szeretnéd fogni a növekedést, válassz olyan tápanyagot, ami ebben segít neked! A legjobb, ha körülnézel a robotfűnyírós gyepekhez ajánlott tápanyagok között. Ezek üde, zöld színt biztosítanak egész évben, de mérsékelten támogatják a növekedést, pont úgy, ahogy te is szeretnéd.

A fenti trükkök betartásával pár hét alatt átállíthatod a gyepedet egy stabil és fenntartható állapotra, ami nemcsak esztétikus, hanem megbocsátó akkor is, amikor nincs időd vagy kedved minden hétvégén lenyírni.