Előbb vagy utóbb mindannyian adunk el, vagy veszünk ingatlant, vagy valamilyen egyéb ügyintézés kapcsán szükségünk lesz helyrajzi számra. De vajon hol és hogyan találjuk meg egy adott ingatlan helyrajzi számát?

Mi is az a helyrajzi szám?

Minden földrészletnek saját azonosítója, azaz helyrajzi száma van. A helyrajzi számozás településenként van rendszerezve, és településenként 1-től kezdődően van számozva. A helyrajzi szám esetében mindig meg kell adni a település nevét is, mert akár több azonos szám is létezhet, így csak a település nevének megadásával együtt értelmezhető az.

laptopon ház keresés

Online is könnyedén le tudjuk kérdezni egy ingatlan helyrajzi számát. Fotó: Shutterstock

A helyrajzi szám nem mindig egész szám, hiszen ha egy földrészletet többfelé osztanak, a helyrajzi szám alátörést kap. Ezt ilyenkor perjellel jelölik. A helyrajzi szám rövidítése hrsz, így egy megosztott földrészlet helyrajzi száma így nézhet ki: 1234/1 hrsz. De akár még egy ilyen alátöréssel rendelkező számot is tovább lehet osztani.

A társas ingatlanoknál van egy speciális helyrajzi szám is, a lakások helyrajzi száma. Ez nem önálló helyrajzi szám, hanem egy főszámhoz tartozó alszám. Ebben az esetben a főszám a földrészlet helyrajzi száma, amelyen az épület(ek) áll(nak). Az épületek nagy betűkkel vannak megkülönböztetve, és ezen belül van minden egyes lakásnak külön száma.

Hol találhatod meg egy ingatlan helyrajzi számát?

1. Amennyiben eladsz vagy veszel ingatlant, a helyrajzi számnak mindenképpen szerepelnie kell az adásvételi szerződésben.

2. Ha az ingatlant nem vásároltad, hanem örökölted, akkor a helyrajzi számot megtalálod a közjegyző által készített hagyatékátadó végzésben.

3. Az ingatlanoknak van tulajdoni lapja is, amelyen szintén megtalálható a helyrajzi szám. Ez általában a tulajdoni lap bal felső sarkában látható. A helyrajzi szám mellett szerepel a település neve, ahol az ingatlan található, és az is, hogy belterületen vagy külterületen található a szóban forgó ingatlan.

4. Ha nem tudod a keresett ingatlan helyrajzi számát, a Földhivatal Online oldal lesz a segítségedre. Ezt a szolgáltatást Ügyfélkapu regisztráció után lehet igénybe venni.

5. A TakarNet rendszer is össze van kötve a Földhivatal nyilvántartásával, de ezt csak engedéllyel rendelkező, regisztrált felhasználók vehetik igénybe.

6.  Ha az ingatlanról készült energetikai tanúsítvány, akkor az entan.e-epites.hu oldalon is meg tudod keresni a helyrajzi számot, feltéve, ha ismered az ingatlan HET azonosítóját.

Így keress a Földhivatal Online oldalán

A Földhivatal Online, ahogyan azt a nevéből is ki lehet következtetni, online teszi lehetővé a helyrajzi szám keresését. A Földhivatal Online-t Ügyfélkapus belépéssel lehet használni. Ha nincs még valakinek Ügyfélkapuja, akkor azt a Kormányablakon keresztül lehet beszerezni.

1. Az első lépés tehát, hogy az Ügyfélkapus azonosítóval és jelszóval belépünk az oldalra.

papírra ír laptop mellett

Ingatlan eladásakor és vételekor is szükségünk lehet a helyrajzi számra. Fotó: Shutterstock

2. Ezután válasszuk a Szolgáltatások indítása menüpontot.

3. Ezután az Ingatlan keresése gombra kattintsunk, illetve, ha már korábban voltak itt lekérdezett adataink, azokat megtalálhatjuk a Lekérdezett dokumentumok menüpont alatt.

4. Itt két lehetőség áll a rendelkezésünkre. Ha tudnánk a helyrajzi számot, akkor az alapján ki tudjuk keresni az adott ingatlan címét, de mivel nem tudjuk, így válasszuk a Keresés cím alapján menüpontot.

5. A következő lépés, hogy megadjuk a pontos címet, vagyis a helység nevét, nagybetűvel kezdve, majd a közterület nevét. Ezután ki kell választani a közterület típusát egy legördülő menüből, és az épületjelet, szintet, házszámot, lépcsőházat és ajtót is pontosan meg kell adni. Fontos, hogy a házszám után ne tegyünk pontot, mert akkor sajnos nem fogja a program felismerni a címet.

6. Ezután a jobb alsó sarokban kattintsunk a Keresés gombra és rögtön megkapjuk a kért helyrajzi számot.

7. Ha mégsem sikerült, telefonon is el lehet érni a Földhivatal Online Ügyfélszolgálatát. A telefonszám: 1818. Itt az 1-es menü 4-es menüpontját kell kérni, mely egész nap elérhető.

Sok sikert kívánunk!