A mesterséges intelligencia előre meg tudja mondani, milyen ízű lesz a sör

A belga Leuveni Katolikus Egyetem kutatói olyan számítógépes modellt fejlesztettek, amely a sör összetétele alapján nemcsak annak ízét tudja előre jelezni, de azt is, hogy az milyen értékeléseket fog kapni a fogyasztóktól – írja a hvg.hu. Ezáltal a mesterséges intelligencia segítségével még finomabbá tehetők az italok.

Kevin Verstrepen, a kutatás vezetője szerint ugyanis a mesterséges intelligencia segíthet szétszálazni azokat a rendkívül összetett kapcsolatokat, amelyek szerepet játszanak abban, hogy az ember miként érzékeli a különböző aromákat.

„A sör – akárcsak a legtöbb élelmiszer – több száz különböző aromamolekulát tartalmaz, amelyeket a nyelvünkkel és az orrunkkal tudunk érzékelni, majd agyunk ezeket egy ízzé olvasztja össze. A vegyületek azonban nemcsak velünk, egymással is kölcsönhatásba lépnek, így az, hogy miként érzékeljük az egyiket, a többi koncentrációjától is függ" – mondta.


Összesen 250 kereskedelmi forgalomban lévő belga sör kémiai összetételét elemezték, melyek 22 különböző típushoz tartoztak. A vizsgált tulajdonságok között szerepelt az alkoholtartalom, a savasság (pH), a cukorkoncentráció, valamint az ízben szerepet játszó több mint 200 különböző vegyület jelenléte és koncentrációja.

A 16 fős tesztcsapat három éven keresztül vizsgálta a söröket, majd pontozta azokat 50 különböző tulajdonság alapján.

A kutatók a közönség ízlését is figyelembe vették, ugyanis 180 000 véleményt gyűjtöttek össze különböző sörökről, és azt találták, hogy a fogyasztók ízről alkotott véleménye egyezett a kóstolóbizottságéval.

Verstrepen szerint a vegyületek koncentrációjának apró változásai nagy hatással lehetnek az összegészre, főleg ha egyszerre több komponens is változik.

sör

A vegyületek koncentrációjának apró változásai nagy hatással lehetnek az összegészre – fotó: Pixabay

A csapat ezután a gépi tanulás segítségével egy olyan modellt készített, amely az összetétel alapján meg tudta jósolni a sör ízét, ami a hosszas kísérletezést váltja ki, hiszen így nem kell lefőzni, érlelni a sört, hogy a kóstoláskor végül kiderüljön az íze, a gép előre megmondja, mire számíthatunk.

A mesterséges intelligencia által javasolt kiegészítések az alkoholos és az alkoholmentes sörök értékelését is javították, többek között az édesség, a testesség és az általános íz tekintetében.

Ez a fejlesztés az alkoholmentes sörök ízének tökéletesítésében is segíthet a későbbiekben.

sör

Várhatóan az új fejlesztésnek köszönhetően finomabbak lesznek az alkoholmentes sörök – fotó: Pixabay

A mesterséges intelligencia megmondja, milyen sör ízlene nekünk

De olyan fejlesztés is létezik már, amikor a mesterséges intelligencia a fogyasztó arcáról leolvasható érzelmek alapján meg tudja mondani, milyen típusú söröket kellene fogyasztania és milyeneket nem.

A vendég kap egy-két kóstolót, amelynek elfogyasztása közben egy táblagép kamerája – az Aromyx nevű amerikai cég rendszere – figyeli a reakcióit. Az algoritmus a begyűjtött adatokhoz pontszámokat rendel, és az így kapott értékeket egy háromdimenziós koordinátarendszerben helyezi el. Elég megkóstolni három teljesen különböző ízvilágú sört ahhoz, hogy a gép meg tudja mondani, milyet érdemes fogyasztani.

Az Aromyx emberi szaglósejtek és ízérzékelő sejtek segítségével, laboratóriumi körülmények között tanította meg a gépnek, hogy melyik íz hol helyezkedik el a koordinátarendszerben, ezt követően az elfogyasztott sörre adott reakciót már össze tudta kapcsolni a saját digitális ízlésével, hogy aztán végeredményként megfelelő terméket tudjon ajánlani. A rendszer ráadásul így olyan söröket is fel tud kínálni nekünk, amilyeneket még soha nem fogyasztottunk, így nem is ismerhetjük az ízvilágát.