A földeken a tavaszi munkák már elkezdődtek, és ezek közül az egyik leglényegesebb a gyomok irtása. Az évszak eme korai szakaszában még nem jelenik meg az összes várható gyom, ezért a megfelelő szer kiválasztásához nagy segítséget nyújthat a terület gyomflórájának több évre visszamenő ismerete, és persze a gyomirtó szerekkel foglalkozó szakemberek véleménye. Meglepően sok tényező befolyásolja a munka hatékonyságát, és ha ezek közül csak az egyikben is kompromisszumra hajlunk, veszhet akár a termés nagy része is.

Nagyon fontos, hogy megfelelő berendezéssel végezzük a kijuttatást – fotó: Shutterstock

A Dow Agrosciences Hungary Kft. meglátásai alapján a gyomirtó szerek tekintetében kézzel fogható változások, vagyis új, eddig nem használt hatóanyagok az elkövetkezendő 1-5 évben fognak megjelenni a magyar piacon. Fejlődésük szempontjából mindenképpen elmondható, hogy mára már a hatékonyság szerves részévé vált a környezetbiztonság is, tehát nemcsak a károsítók ellen kell hatásosnak lennie egy növényvédő szernek, hanem a környezetben sem hagyhat “nyomokat” – tökéletesen, a környezetet nem károsítva kell elbomlania.

Magyarországon kiválóan működik a növényvédelmi szaktanácsadói-hálózat. Azok a termelők pedig, akik a gyártók eredeti termékeit használják – melyeket a Magyar hatóság érvényes címkével lát el – a gyomirtó szerek alkalmazásával kapcsolatban felelősségteljesen járnak el, így nem is szokott semmilyen, a használatból adódó probléma felmerülni. Továbbá fontos megjegyezni, hogy ez nagyságrendileg a piac 90 százalékára igaz, ami nagyon jó arány.

Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a növényvédő szerek MÉRGEK!

Tehát túl azon, hogy szabálytalan, még a saját és szűk környezetére is közvetlen kockázatot jelenthet, ha valaki nem az előírásoknak megfelelően tárolja a kimaradt, vagy már az előre megvásárolt anyagokat – mondta Sándorfy András, a Dow AgroSciences marketing vezetője.

Jól látszik a különbség a kezelt és a kezeletlen felületek között – fotó: Bayer Hungária Kft.

A legtöbb esetben a növényvédő szereket a felhasználás előtt vásárolják meg a gazdák, nagyon ritka a raktározás – tudtuk meg a Bayer Hungária Kft.-től. Ezeket a szereket otthon csak akkor szabad tárolni, ha azt a szabályoknak megfelelően, erre a célra kialakított, zárható, növényvédőszer-raktárban tudjuk megvalósítani. Minden évjáratnak vannak sláger témái, de van néhány olyan kérdés, amelyik minden évben felmerül. Az egyik ilyen az alkalmazott készítmények hatástalansága, vagy nem kielégítő hatékonysága. A gyomirtók használatával kapcsolatban eredménytelenség, vagy félrekezelés netán a kultúrnövény károsodása több okból is elő szokott fordulni.

Ezek között a leggyakoribbak:

  • nem megfelelő dózis alkalmazása,
  • többkomponensű permetlevek, 3 vagy több növényvédőszer-hatóanyag és műtrágyák/lombtrágyák, esetleg hatásfokozó adalékanyagok együttes alkalmazása,
  • helytelen permetlémennyiség megválasztása,
  • helytelen időzítés (napszak vagy növény fenológia szerint),
  • nem megfelelő cseppméret/fúvóka alkalmazása,
  • hibás permetezőgéppel történő kijuttatás.

Nagyon fontos, hogy időben kijuttassuk a hatóanyagot – fotó: Bayer Hungária Kft.

A kalászosokat kora tavasszal, azaz most kell gyomirtózni, itt zömében a kétszikű gyomok, vagy a vegyes gyomfertőzés ellen kell főként védekezni, bár egyes körzetekben viszont kifejezetten az egyszikűek jelentenek problémát. A kapás kultúrákat lehet vetés után, de még kelés előtti időzítéssel védeni a gyomok ellen; itt a legnagyobb hatékonyságot befolyásoló tényező a megfelelő minőségű vetőágy és csapadék megléte. Ha nincs bemosó csapadék, ezek a preemergens készítmények nem lesznek kellően hatékonyak. A másik módszer a postemergens vagyis a kultúrnövény kelés utáni kezelése, amikor már látható, milyen gyomok ellen kell védekeznünk. Ezek a készítmények is hatékonyak, de nincs tartamhatásuk,

ezért szükségessé válhat a megismételt kezelés,

főleg ha az állomány újragyomosodik. A harmadik módszer az első kettő közötti rövid időintervallumban alkalmazható pre-post, vagy early-post időzítés. Itt nem minden készítmény használható, és nagy odafigyelést igényel a helyes időzítés megválasztása. Általános vezérelv minden gyomszabályozás esetében, hogy a gyomkonkurenciát minél hamarabb ki kell kapcsolni.

A növényvédőszer-használatot tekintve nagyobb mérvű változás, azaz növekedés az elmúlt pár évben csak a rovarölő szerek esetében következett be, mégpedig a neonikotinoidok forgalmazását és felhasználását érintő, 2013-ban történt, felfüggesztés után. A gyakorlat nem igazolja vissza, hogy egyre több növényvédő szert használnánk, kivétel a fent említett szegmens, amelyben a változást a kukoricában, napraforgóban és repcében innovatívabbnak és környezetkímélőbbnek számító rovarölő szeres csávázás kiesése indukált – nyilatkozta Csorba Csaba, a Bayer Hungária Kft. marketing menedzsere.

A siker titka: megfelelő hatóanyag, optimális mennyiség – fotó: DuPont Magyarország Kft.

A DuPont Magyarország Kft. tapasztalatai szerint a gyártó cégek törekszenek az egyre rugalmasabban használható gyomirtó szerek fejlesztésére illetve arra, hogy az adott herbicid mind talajon, mind pedig levélen keresztül pusztítsa el a legfontosabb, legnagyobb problémát okozó gyomfajokat. A gyomirtó szereket általánosságban nézve a komplexitás irányába hatnak, vagyis, hogy egy készítmény minél szélesebb hatásspektrummal rendelkezzen. A felhasználói panaszok esetében, mikor hatékonysági, hatástalansági gondok merülnek fel, a probléma feltárása során általában az derül ki, hogy elkéstek a kezeléssel.

A megfelelő időzítés a gyomirtás kulcsfontosságú eleme.

Másik típushiba, ami költségek csökkentéséből adódik a rossz szerválasztás, azon túl pedig a dózis helytelen beállítása. Ismerni kell a terület gyomösszetételét, ahhoz kell szert választani annak gyomirtó spektruma szerint, a dózist pedig a gyomok fejlődési állapotához kell igazítani, fejlettebb gyomok esetében a magasabb dózis szükséges.

Sokszor a gazdálkodók nem olvassák el a termék címkéjét, illetve néha egymenetben akarnak például kalászos herbicideket fungiciddel, lombtrágyával, szárszilárdítóval, nedvesítő szerrel kijuttatni. Ha például kukorica esetén a kezelés előtti vagy utáni egy hét során a hőmérséklet +10 C alá csökken, a kukorica hidegstressz álapotba kerül. Ha egy ilyen, stressz-állapotban lévő kultúrnövényt kezelünk bármely gyomirtó szerrel, akkor erősebb fitotoxikus tüneteket fogunk tapasztalni. Az utóbbi években gyakran előfordult az eltérő napraforgó hibridek félrekezelése is, hiszen ezek felülkezelhetők bizonyos termékekkel, de nem szabad őket összekeverni, hiszen az teljes pusztulást okozhat.

Fontos a kezelést időben elkezdeni – fotó: DuPont Magyarország Kft.

Egyre inkább az „utolsó pillanatban” történő vásárlás hódít, a gazdák lehetőleg nem készleteznek, esetleg a nagyobb gazdaságok igen. A raktározás bonyolult feladat, kisebb gazdaságoknak nehézséget okozhat megfelelni a növényvédelmi és veszélyes áru tárolási előírásoknak és biztosítani a megfelelő körülményeket. A kukorica, gabonák gyomirtása előre tervezhető, így ha valaki ismeri a területeit, nyugodtabb lehet, ha időben vásárol, hiszen akkor nincs kitéve az esetleges termékhiányoknak vagy, hogy nem tudja optimális időben végrehajtani a kezelést – összegezte a DuPont Növényvédelmi Üzletág munkatársainak válaszait Papp Anita, marketingkommunikációs vezető.

Gabonában olyan szert javaslunk, amely minden kétszikű ellen felveheti a versenyt, széles hatásspektrumú, rugalmasan felhasználható és nincs utóvetemény korlátozása. E feltételeknek a DuPont Granstar® SuperStar gyomirtó szere minden évjáratban eleget tesz. Kukoricában a széles hatásspektrumú, többféle hatóanyagot tartalmazó, az időjárástól és a talajállapottól függetlenül működő készítmény felhasználását javasoljuk.

A DuPont Principal® Plus Gold készítménye rugalmasan felhasználható, (csapadékos és aszályos években is bizonyított már) és nem káros a megszokott általános utóveteményekre sem. Napraforgóban a PRE egyszikű alapkezelést követő hatékony és rendkívül olcsó kétszikű elleni szer használata javasolt, a megfelelő napraforgó hibridhez igazítva, melyre a DuPont az Express toleráns napraforgó hibridek termesztése esetén az Express gyomirtó szert javasolja – tette hozzá.