Syddonna Grizzle jamaicai környezetmérnök a projektje keretein belül azon dolgozik, hogy a Kanadában túltermelt, sokszor kidobásra ítélt krumpliból etikus bőralternatívát állítson elő – írja a prove.hu.

"A mérnöki és vállalkozói mesterképzés első szemeszterében azt a feladatot kaptuk, hogy álljunk elő egy innovatív ötlettel egy új üzlethez" – mesélt a projekt születésének körülményeiről.

Syddonna a hulladékgazdálkodásban szerzett szakmai tapasztalatát és a fenntarthatóság iránti elköteleződését kombinálva az egyébként szeméttelepen végző krumpliból kinyert rostokat használná fel a vegán bőr előállításához. Miután tudomására jutott, hogy mennyi krumpli végzi a szeméttelepen, úgy gondolta, a legjobb módja a felesleg felhasználásának, ha a rostokat kivonva vegán bőrt készít. Jelenleg a fogyasztói felmérések zajlanak, hogy kiderüljön, van-e érdeklődés a termék iránt.


Számos növényi alapanyagból állítható elő "vegán bőr", Stella McCartney például szőlőből készült bőrtáskát használt a Veuve Clicquot nevű pezsgőházzal közös együttműködésében.

Ezek az innovációk a bőripar átalakulásának alapjául szolgálhatnak.

Indexkép: Pixabay