Gyermekkorom óta kertészkedem, alapszakmám is ez. Immár 20 éve piacra is termelek a párommal, tyúkjaink és két sertés is van a portánkon. Zala vármegyében, Eszteregnyén élünk, hol jobban, hol rosszabbul, de ami örök, az a munka. Sok, nagyon sok munka, akinek köze van a mezőgazdasághoz (s e helyütt kinek nincs?!), az tudja, miről beszélek.

Mire végzel a sorral, kezdheted elölről. Különösen igaz volt ez az idei évben, amikor annyit kellett kellett kaszálni a füvet a falusi portán, a kiskanizsai földeken, a bánokszentgyörgyi karácsonyfatelepen és a förhénci gyümölcsösben, hogy lassan már úgy éreztem, a fűnyírás soha nem érhet véget. De hála Istennek, az elmúlt napokban megérkezett az első dér, ami vissza szokta vetni a fű növekedését, így van remény, hogy nem lesz kaszálás karácsonyig.

Kert

A fóliasátor most még megvédte a hidegtől a pepperoni paprikát – fotó: Horváth Attila

Sokan a sütőtök betakarításával is megvárják az első deret, azt remélve, attól biztosan édesebb lesz. Nos, nekem az a tapasztalatom, hogy ha megcsípi a dér a termést, akkor nem édes lesz, hanem – ahogy mifelénk mondják – "húgyos", azaz vizes. Azt a plusz édességet megkapja a tök a tárolóban is az utóéréssel. (S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a tök tárolhatósága is romlik a hideghatás miatt.)

Kert

Könnyen lehet, hogy ebből a sok másodtermésből a fügén már nem lesz semmi – fotó: Horváth Attila

A dér láthatóan elvitte a batáta lombját is, mely megbarnult, ami azért nagyon jó, mert pár nap múlva az egyébként igencsak ragaszkodó lombozat könnyedén lehúzható a földről. Ép állapotában nincs az az ember, aki kézzel letépje a gumókról. Miután megtisztítottuk a területet, nekiveselkedhetünk a batátaszedésnek. A legjobb és legpraktikusabb megoldás, ha ásóvillával fordítjuk ki a talajból a termést; ásóval is lehet, de az könnyen elvágja a gumókat. Az ásóvilla jó esetben csak megsérti, a sebek azonban meleg, párás helyen (például fóliasátorban) beparásodnak.


A hajnali hideg hatására mintha a paprika, a paradicsom és a padlizsán lombját is leforrázták volna, kókadtan, szomorúan bólogatnak, lehorgasztott hajtásaikkal intenek búcsút a nyárnak.

A leandert még nem kell védett helyre menekítenünk, ráérünk az erősebb fagyok közeledtével. De akkor mindenképp vigyük! A füge másodtermései be szoktak érni, ha hosszú és meleg az ősz. Most azonban a legkisebbeket elrúgta, szintén a hajnali lehűlések miatt. A nagyokkal kapcsolatban még reménykedem...

Kert

Nyílik a krizantém, a sárga virágú szép lesz, de a bordónak baja van – fotó: Horváth Attila

Közeledik az idő, amikor szeretteinkre emlékezünk, ezt jelzik az udvarban már nyiladozó krizantémok is. A sárgák gyönyörűek, de a bordókat utolérte valami kórság, amit egyelőre nem tudtam beazonosítani. A tövek egyik fele elszáradt, én peronoszpórára gyanakszom, az idén mindent vitt. De ha valaki pontosat tud, az írjon bátran...