Valószínűleg sokan azt gondolják, hogy a szarvasgomba a világ legdrágább gombája, azonban ez tévedés; a japán matsutake a legdrágább gomba a világon. Ilyen gomba a Koreai-félszigeten, Kínában és az Egyesült Államokban is található, de a Japánban, főleg Kiotóban termők a legértékesebbek – ezek tízszer annyiért kelnek el, mint amelyeket máshol gyűjtenek. Japánban ezer éve rajonganak érte; a törvény előírja, hogy az importált gombákat meg kell mosni, míg a honos példányok durva felületűek, piszkosak, így biztosan meg lehet őket különböztetni – írja a termeszeti.hu.

A matsutake jellegzetes megjelenésű, nagy, húsos és édes illatú gomba. A kalapja általában vörösesbarna vagy barna színű, a tönkje fehér. Termőtestét általában pikkelyes mintázat tarkítja. A japán matsutake erős aromájú, gazdag, fűszeres, fahéjas ízű.

Miért ennyire drága?

Ezek a gombák fenyőfélékkel élnek mikorrhizás kapcsolatban, a japán matsutake a japán vörösfenyővel. Kilója 500 és 1000 dollár között mozog, aminek oka – azonkívül, hogy nagyon ritka – az, hogy évente egyszer lehet szüretelni, szeptemberben vagy októberben, ráadásul barna színének köszönhetően nagyon jól rejtőzködik az avarban, nehéz észrevenni. Nagyon érzékeny az időjárás változásaira is, a túl meleget és a túl száraz időt sem szereti, az élőhelyét jelentő fenyveseket pedig az utóbbi években egy invazív fonálféreg kártevő pusztítja.

Mindezek következtében évente kevesebb mint 1000 tonna matsutake gombát tudnak gyűjteni, a termesztésére vonatkozó kísérletek pedig eddig kudarcba fulladtak.

Indexkép: Youtube-videó