A legutóbbi paprika szezon sem múlt el különböző, a termelők életét megnehezítő és a növényeket megbetegítő kórokozók nélkül. Az elmúlt évek enyhe telei nem gyérítették a különböző kártevőket eléggé. Különösen nagy károkat okozott a mögöttünk lévő szezonban a TSWV (Tomato Spotted Wilt Virus), vagy magyar nevén a Paradicsom Bronzfoltosság Vírus, mely már a korai időszaktól jelen volt a hajtató házakban – írja a novenyvedoszer.hu

paradicsom

A védekezésben a tripszeknek, mint a vírus vektorainak megfelelő előrejelzése és kordában tartása is fontos – fotó: pixabay.com

Mit érdemes tudni erről a vírusról?

Mint írják, a paradicsom bronzfoltosság, vagy más néven a paradicsom foltos hervadás vírus egyike a legjelentősebb és legszélesebb gazdanövénykörrel rendelkező vírusoknak, amelyek mintegy ezer növényfajt képesek megbetegíteni.

A vírus fennmaradásában fontos szerepet töltenek be az áttelelő, évelő gyomnövények, amelyek, mint elsődleges vírusforrások és vektorfelületek, lehetővé teszik a kórokozó fennmaradását és terjedését. A betegség előfordulása szoros összefüggésben van a nyugati virágtripsz megjelenésével és károsításával.

A vírus mechanikailag átvihető, de terjedésében a különböző tripszfajok (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis) a legjelentősebbek. A kifejlett tripszek csak akkor képesek a vírust terjeszteni, ha azt korai lárva stádiumban veszik fel. Amikor a lárva fertőzött szövettel táplálkozik, a vírus bejut annak középbelébe, ott replikálódik, majd a nyálmirigyekben köt ki. Így az imágók a vírust táplálkozás közben a nyállal együtt juttatják a növényi sejtekbe. A tripszek életük végéig fertőzőképesek – írja a novenyvedoszer.hu.


Hogyan lehet védekezni a betegség ellen?

Elsődleges védelem a mechanikai gyomirtás, mellyel a vírus gazdanövényeinek a termesztőberendezésből és annak környékéről tudunk gyéríteni. Emellett a tripszeknek, mint a vírus vektorainak megfelelő előrejelzése és kordában tartása is fontos.

Az előrejelzés legegyszerűbb módja, az úgynevezett ragacs lapok vagy szalagok kihelyezése. Ezek folyamatos ellenőrzésével már a tripszek rajzásának korai időszakában el tudjuk kezdeni a védekezést, legyen az kémiai vagy biológiai – olvasható a cikkben.

A megfelelő védekezést ezeken felül olyan fajták kiválasztása jelenti, amelyek vírusrezisztensek.  A rezisztencia nélküli fajták használata óriási kockázatot rejt magában, hiszen az ilyen növények semmilyen védelemmel nem rendelkeznek. Ezáltal, ha megjelenik a vírussal fertőzött kártevő a termesztő berendezésben sajnos képes az állományunk 100%-át lefertőzni, ezzel arra az évre jelentős bevétel kiesést okozva.

A ZKI Zrt. az elmúlt években bevezetett TSWV rezisztens fajtajelöltjei mind magasfokú rezisztenciával rendelkeznek a betegség P0 patotípusa ellen, ezáltal is egy nagyobb biztonságot nyújtva a termelőknek. Fajtáik között TSWV:P0 rezisztenciával rendelkezik a Tornác F1, a Gidran F1, a Sonett F1, Namib F1, Green Mamba F1, Prince F1 és a legújabbak a ZKI 09402 F1 cecei hibrid, a ZKI 09412 F1 és a ZKI 09422 F1 kápia fajták, valamint a ZKI 09432 F1 és ZKI 09442 F1 fehér blocky típusok – írja a novenyvedoszer.hu.