2021-ben a Biobest felmérést végzett holland (üvegházi) paprikatermesztők körében a tripszek és az Orius laevigatus ragadozópoloska fejlődésével kapcsolatban – olvasható a Biobest decemberi hírei között.

Eredményeik azt mutatják, hogy januárban a termelők 30%-a küzd tripszproblémával, ami februárra már 50%-ra emelkedik. Kutatásuk szerint ez az Orius-System nagy arányú alkalmazásához vezet, és május közepére sikerül a kártevőket kontroll alatt tartani. Szezon elején a tripszek magas száma azonban gyakran jelentős terméskárokat és növekedésgátlást okoz.

Miközben az Orius-System nagy mennyiségű kijuttatása költséges, a magas tripszszámok azt is jelentik, hogy a paradicsom bronzfoltosság-vírus (TSWV) veszélye mindig leselkedik ránk.

A problémát az egyensúlyhiány okozza: a kártevő-populáció túl korán, még az előtt szaporodik fel, mielőtt a betelepített ragadozófajok kifejthették volna jótékony hatásukat. A termelési időszak végéhez közeledvén a hasznos fajokkal elért védekezés a csökkenő naphossz és az egyéb károsítók elleni vegyszerhasználat növekedése miatt gyakran visszaesik.

Növényváltáskor a termesztők a növekvő tripszpopuláció ellensúlyozására a megmaradt tripszek ellen elkezdik a védekezést. Sokuk azonban ezt túléli, és átkerülnek a következő haszonnövényre, ahol gyorsan fejlődhetnek, komoly problémákat okozva januárban és februárban – szükségessé téve az Orius korai betelepítését.

paprika

A kezelések korlátozásával lehet a legjobb eredményeket elérni – fotó: Agroinform.hu

Permetezési ciklus

A paprikatermesztők hagyományosan egy permetezési ciklussal kezdenek; ennek hatékonysága függ a növény méretétől, a növényvédő szer száradási sebességétől és a hatóanyaggal szembeni ellenálló-képességtől. A Biobest azonban úgy véli, hogy a kezelések korlátozásával lehet a legjobb eredményeket elérni.

Ragacslapok

Mivel az Orius-System márciustól megfelelő védelmet nyújt, a tripszek fejlődését a termelőknek a lehető legjobban le kell lassítaniuk. Ennek érdekében a cég azt javasolja, hogy a ragacslapokat a korábbiaknál korábban használják megelőző jelleggel, már a termesztés kezdetén.

Ragadozó atkák

Bár a ragadozó atkák – mint a Swirskii-System, Montdorensis-System vagy Amblyseius-System – nem közvetlen tripszfogyasztók, de táplálkoznak az első stádiumú lárvákkal, segítve ezzel a fejlődés lassítását. A védekezés optimalizálásához elengedhetetlen a ragadozók jó eloszlása: az atkákat a lehető leghamarabb, nagy számban és a lehető legtöbb növényen kell eloszlatni – ezt a szórófejes Biobest termékek is segítik.

Továbbfejlesztett csomagolás

A Biobest a közelmúltban bevezette az Orius-System 100%-ban újrahasznosítható csomagolását. (Ezek használatának eredményeiről és termelői véleményekről további cikkek olvashatók a honlapon.) A hozzáadott gélnek köszönhetően a ragadozó rovarok optimális állapotban érkeznek. Aktívabbak, és a kartondobozból kikerülve máris vadásznak a tripszekre. Ahogy korábban, a gyártó most is azt tanácsolja, hogy az Orius-Systemet magasan a növényekben, Bio-Boxok segítségével vagy a levélre szórva juttassák ki.

Sikeres stratégia

Összefoglalva tehát a Biobest a paprika sikeres tripsz elleni védekezéséhez (legfeljebb)

rövid permetezési ciklust, a ragacslapok megelőző használatát, gyors és jól eloszlatott ragadozó atkák nagyszámú betelepítését és az új, továbbfejlesztett Orius-System használatát javasolja.