Ritka prionbetegség végzett két vadásszal az Egyesült Államokban – írja a 24.hu. A szakértők attól tartanak, hogy az esetért a zombiszarvaskórként elhíresült betegség, a CWD lehet felelős.

A prionok hibás szerkezetű fehérjék, amelyek veszélyes betegségeket képesek előidézni gazdaszervezetükben. A prionbetegségek nem kezelhetők, és minden esetben halállal végződnek. Jellemzően az agyat veszélyeztetik, amelyen a prionok hatására apró lyukak képződnek, ennek következtében a betegeknél számos fizikai és mentális tünet is megfigyelhető, úgymint hallucinációk, agresszió, depresszió, zavartság, illetve mozgási és beszédnehézségek.


A prionok okozzák a Chronic Wasting Disease (CWD) nevű kórságot is, amely az elmúlt években több száz szarvast fertőzött meg Észak-Amerikában. A CWD az állatoknál többek között drasztikus súlyvesztéssel, botladozó járással és rendellenes viselkedéssel jár.

Ha a két vadász halálát is ez a betegség okozta, ez lehet az első eset, amikor emberek kapták el a CWD-t. Egyikük olyan tüneteket kezdett észrevenni magán, mint hirtelen zavartság és agresszív viselkedés. Utóbb kiderült: mindketten ettek egy olyan szarvas húsából, amely CWD-vel volt fertőzve. Később mindkét férfi elhunyt, és a boncolásuk során egy Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) nevű prionbetegséget fedeztek fel a szervezetükben.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy prionok juthattak át a szarvashúsból a vadászok testébe, és ezek okozták a betegséget, azonban még nem biztosak benne, hogy a prionok átadása valóban lehetséges-e állatok és emberek között.

Indexkép: Shutterstock