Rekordárat, 130 ezer eurót (49 millió forintot) fizetett ki vasárnap egy hongkongi licitáló egy bő egykilós fehér szarvasgombáért az olaszországi Grinzane Cavourban megrendezett jótékonysági árverésen – írja a 444.hu.

Hozzáteszik, hogy a a fehér szarvasgombát Alba környékén szeptember 21. és január 31. között gyűjtik. Olaszországban kb. 200 ezren foglalkoznak a gyűjtéssel, évente kb. 500 millió eurós forgalmat bonyolítanak.

A fehér szarvasgomba kilója 3500 euró (1,3 millió forint), míg a fekete szarvasgombáé 500 euró (189 ezer forint) körül mozog a szakértők szerint – teszik hozzá.

Habár a köznyelv sokszor fehér szarvasgombaként is emlegetheti, hivatalosan isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum), ami a liciten szerepelhetett. Magyarország déli területein szintén előfordul és gyűjthető. A szezonja október 1-jétől december 31-ig tart – pontosít Vrancsik Tibor, gombaszakellenőr.

Isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum)

Isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) – Fotó: Shutterstock

A megnevezés körüli félreértést az isztriai szarvasgomba angol elnevezése (White truffle) okozza. Magyarországon hivatalosan egy másik földalatti fajt, a Choiromyces meandriformis-t nevezzük fehér szarvasgombának és ellentétben az isztriai szarvasgombával lényegében egy értéktelen faj, kereskedelmi céllal nem is szokták gyűjteni – magyarázza a gombaszakellenőr, szarvasgombász.

Hangsúlyozza, hogy olyan sincs, hogy fekete szarvasgomba. Valószínűleg a nyári szarvasgombára (Tuber aestivum vagy Tuber uncinatum) gondolhattak. Jellemzően ebből gyűjtjük a legtöbbet – tette hozzá.


Az isztriai szarvasgomba valóban drágább, mint a nyári szarvasgomba, de az ilyen jótékonysági árverések nem a piaci árat tükrözik. Jelenleg a nyári szarvasgomba ára is nagyon magas, mert már kevés van belőle – mondta a szakértő.