Úgy tűnik, a harcsák Európában újabban olyan nagyra nőnek, hogy az már a vízerőműveknek is sok, és a gigantikus halak elkezdték eltömíteni a gátakat. Nemrég egy 2 méteres, 200 kilós óriásharcsát találtak egy takarítóbrigád tagjai az ausztriai Dunában. A munkások éppen egy vízerőmű gátjának dugulását próbálták megjavítani, amikor rájöttek, hogy a "dugó" valójában egy óriásharcsa. A hal olyan nehéz volt, hogy a személyzetnek daruval kellett a folyó partjára kiemelni.

"Egyre több harcsát látunk, bár nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna ekkorát" - mondta Peter Noebauer halszakértő."

A közzétett képek alapján a hal európai harcsának tűnik, ami a mi szürke harcsánk másik neve. Meg kell jegyezni, hogy ezek a hatalmas jószágok akár több száz kilósra, és négy méteres hosszúságúra is megnőhetnek. A harcsafélék családjában a szürkeharcsa a Mekong óriásharcsája után rögtön a második helyen áll méretben, és falánk étvágya miatt rendkívül népszerű az európai horgászok körében. A harc ezekkel a behemótokkal azonban nem veszélytelen, ismert olyan eset, amiről szintén beszámoltunk már, hogy a horgászokat a lábuknál fogva megragadják és a víz alá vonszolják.

A munkások éppen egy vízerőmű gátjának dugulását próbálták megjavítani, amikor rájöttek, hogy a "dugó" valójában egy óriásharcsa.

Az európai harcsa

Az európai harcsa a kontinens édesvizeinek (a viza után) második legnagyobbra növő hala, a magyarországi halfauna valódi óriása. A gazdasági szempontból jelentős és értékes hal - mely a gasztronómia világának is megbecsült és viszonylag magasan árazott tagja - Nyugat-Európában inváziós fajnak számít, mert veszélyt jelent az őshonos halfajokra. Az eddig regisztrált legnagyobb szürkeharcsa Olaszországban akadt horogra a Pó folyóban, 2,78 méteres hosszúságú volt és 144 kilogramm súlyú. Az olasz rekord azonban elhalványul a 2005. május 1-jén Thaiföld északi részén fogott mekongi óriásharcsához képest, amely 293 kilogrammot nyomott, és ezzel őrzi a legnagyobb kifogott harcsa címét a thaiföldi feljegyzések 1981-es kezdete óta. Hermann Ottó feljegyzései szerint egyébként a Tiszából a régi századokban 300–400 kilogrammos harcsákat is kifogtak.


"2009 áprilisában a gyanú szerint harcsatámadás ért egy osztrák horgászt a Győr melletti Pér egyik horgásztavában, a férfinak azonban sikerült kiszabadulnia."

Jeremy Wade angol horgász-médiaszemélyiség Ázsiában kifogott egy 75,5 kilogrammos óriás folyami harcsát - amit a helyiek csak az ördög harcsájának neveznek - azt követően, hogy három embert ért halálos támadást az indiai Kali folyóban, a nepáli határ mellett. Wade azon a véleményen volt, hogy a gyilkos halnak még ennél is lényegesen nagyobbnak kellett lennie ahhoz, hogy elvigyen egy 18 éves fiút, valamint több vízibivalyt. Ebből a halból tavaly is fogtak egy 87 kilogrammos példányt, és az ott élők annyira rettegnek tőle, hogy csak dinamittal mernek halászni vadászni rá.

(Forrás: lakecommandos Kép: Unsplash)