Egy szeszfőzde úgy csökkenti az invazív fajnak számító parti tarisznyarákok számát az Egyesült Államokban, hogy whiskeyt készít azokból – írja a firstclass.hu.

A parti tarisznyarákok eredetileg Európában voltak honosak, azonban kb. 200 évvel ezelőtt az európai kereskedőhajókkal eljutottak Amerikába, ahol egyre több kárt okoznak a helyi élővilágnak. Korábban a hideg idő megtizedelte populációjukat, az elmúlt 10-15 évben azonban az egyre enyhébb telek egyre nagyobb teret engednek ezeknek az állatoknak, márpedig egy példány napi 40 kagylóval is végezhet.


A Tamworth Distilling nevű New Hampshire-i szeszfőzde nemrégiben sajátos módszerrel kezdett neki a tarisznyarákok létszámcsökkentésének: whiskeyt készítenek a befogott rákokból.

A Crab Trapper egy rákalaplé készítésével kezdődik, amikor egy üvegben saját levükben pácolódnak a rákok. Ezt vákuum segítségével leszűrik és desztillálják, majd hozzáadnak mustármagot, koriandert, fahéjat, végül az ital egy bourbonalappal keverve nyeri el végleges formáját. Egy hagyományos méretű palackba kb. 450 gramm rák, illetve annak leve kerül.

Az italt a prémium minőségű italok közé pozicionálják: 200 ml-es kiszerelésben érhető el, ára 65 dollár.

Indexkép: Instagram-bejegyzés