Kis mennyiséggel jó hatással van az egészségre. Korábban legalábbis ezt állították a tudósok, a kutatók, de most kiderült, hogy a vörösborfogyasztás nemhogy nincs jótékony hatással a szív- és érrendszerre, még növelheti is egyes betegségek kialakulásának kockázatát - írta meg a Pénzcentrum egy korábban a The New York Times-ban publikált cikk alapján.

A tévhit ennek ellenére továbbra él, a friss tanulmány viszont nem ezt mutatja. Az alkohol, beleértve a bort is, véletlenül sem nevezhető veszélytelen, egészséges italnak. Főleg nem úgy, ahogy a magyarok többsége fogyasztja.

Elterjedt tévhit, hogy jó hatással van a szív egészségére

A vörösbor egészségügyi előnyeit már évtizedek óta vizsgálják. Az 1990-es években terjedt el, hogy a bor ezen fajtája jótékonyan hat a szívre. Ekkor több olyan tanulmány készült, ami alátámasztotta ezt az állítást, mégpedig azt, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Akkor még azt is megállapították, hogy a mediterrán étrendet követő emberek kevésbé lesznek hajlamosak erre a betegségre, amit főleg a mérsékelt borfogyasztásnak tulajdonítottak.

Természetesen jöttek a kutatók, akik kezdték megkérdőjelezni ezt ezeket a tanulmányokat, hiszen ekkor még nem vették figyelembe, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztók egészségesebb életmódot folytathatnak. Ők azok, akik nagy valószínűséggel rendelkeznek egészségbiztosítással, több egészséges élelmiszert fogyasztanak, mint azok, akik nem isznak vagy túl sokat alkoholizálnak.

Új kutatásokat végeztek

A felmerült aggályok hatására újabb kutatások indultak, ahol már figyelembe vették a társadalmi helyzetet, előéletet, az életmódot, így a borfogyasztás korábban feltételezett jótékony hatásaira már nem találtak bizonyítékot.

Már a 2000-es évek elején is megcáfolták párszor ezt az elképzelést. Azóta is jól látszik, hogy még napi egy pohár bor elfogyasztása is növelheti az egyes betegségek kialakulásának kockázatát. Ide tartozik a magas vérnyomás és a szívritmuszavar. Sőt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évek óta hangoztatja, hogy az alkohol és a rák között egyértelmű kapcsolat van.


Hiába cáfolták már meg számtalan alkalommal, hogy a borfogyasztás nem egészséges, a mai napig sok ember azt hiszi, hogy ebből semmi baj nem lehet. A kutatók viszont úgy látják, hogy ideje végleg leszámolni azzal a tévhittel, hogy az alkohol rendszeres fogyasztása bármilyen kis mennyiségben egészséges lenne.

Az alkoholizmus népbetegség

Attól függetlenül, hogy a tanulmányokból kiderült a vörösbornak nincsenek jótékony hatásai, még mindig sokakban él ez az elképzelés. Ezeket a tévhiteket nehéz kiirtani az emberekből, pedig itthon komoly problémát jelent az alkoholfogyasztás. 2021 és 2022-ben 413-415 ezer főre becsülték az alkoholisták számát, ennek közelében utoljára tíz éve, 2014-ben voltunk.

A legfőbb gond, hogy míg akkor a lakosságszámhoz képest az alkoholisták száma 4,1 százalék volt, 2022-ben ez már 4,3 százalékos. Hozzá kell tenni, hogy ezek csak becsült adatok, valószínűleg sokkal több alkoholbeteg él Magyarországon. Zacher Gábor 800 ezer főre, a WHO pedig 900 ezer főre teszi ezek számát.

Az alkoholt rendszeresen fogyasztó férfiak hetente több mint 14, a nők pedig 7 pohár szeszes italt fogyasztanak el. Az emberek nagy többsége azonban mértékletesen vagy csak ritkán iszik valamilyen alkoholt. A magyarok így is az élmezőnyben vannak Európában az alkoholfogyasztásban, 6-8. helyen vagyunk. A lakosság önpusztítóan iszik, nem a helyén kezeljük az alkoholt és a drogokat sem.

A borászatokban ritkán elfogyasztott minőségi borokkal azért már más a helyzet - fotó: pexels.com

Minőségi alkoholok fogyasztása

Hozzá kell tenni, hogy itt természetesen nem a minőségi alkoholról van szó, amit borászatokban fogyasztunk el ritka alkalmakkor. A gond ott van, hogy az emberek nagy része még mindig a legolcsóbb változatokat keresik, amikhez a boltokban hozzá lehet jutni. Ezek pedig közel sem olyan minőségűek, mint kéne, ami csak tovább ront az egészségügyi helyzeten.

A minőségi italok jóval drágábbak, az emberek többsége valóban csak pár hetente egyszer iszik egy pohár bort, ami ahhoz képest, hogy miket eszünk és iszunk általánosságban, nincs rosszabb hatással ránk, mint a heti rendszerességgel elfogyasztott gyorséttermi fogások. Fontos tehát, hogy helyén kezeljük az alkoholt, a borokat.