Az erőteljes hidegbetörés pont rosszul jött a kukoricának. A kikelt 2-3 leveles növények sárgulnak, a növekedés megállt. Ezt  a korai gyomirtások fitotoxikus tünetei még jobban súlyosbítják. Ez a növény fejlődésében több hetes késést okozhat.

fázó kukorica

Fázós kukorica – fotó: Hechta Kft.

A kukorica növekedését érdemes a korai időszakban felgyorsítani, hogy a virágzás még a nyári nagy melegek előtt megtörténjen. Ez kedvez a megtermékenyülésnek és nagyobb termést eredményez.

Az Amalgerol® használata következtében a növények tápanyag felvétele megnő, hasonlóan, mint az emberi gyógyászatban a műtét utáni svédcsepp kúra esetében, a növények gyorsabban heverik ki a környezet okozta káros hatásokat és fokozott növekedésnek indulnak. Az Amalgerol® és az Amalgerol® Essence az Agrár-ökológiai Programban használható készítmények, alkalmazásuk a programban egyszeri használat esetén is 1 pontot jelent.

A tavaszi permetezések során jelentkezik a legtöbb vegyszer felverődésből, elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. A napraforgó különösen érzékeny a gyomirtó szerekre. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik.

Gyomirtó szer fitotoxikus tünetei napraforgón

Gyomirtó szer fitotoxikus tünetei napraforgón – fotó: Hechta Kft.

Általában napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeznek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®.

Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetező tartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is és ez is egy stresszfaktor a növények számára.

További információkért látogasson el a HECHTA weboldalára és keresse bizalommal a cég munkatársait!

hechta