A lombkoronára szén-dioxidot szóró gigantikus tornyokat emelnek a brazil esőerdőben, hogy megvizsgálják, hogyan reagál a klímaváltozásra az Amazonas. Ez lesz a világ egyik legnagyobb szabadtéri laboratóriuma – írja az infostart.hu.

Az AmazonFACE-projekt azt a célt szolgálja, hogy a tudósok megfigyelhessék, milyen az esőerdő szén-dioxid-elnyelő képessége, illetve mi az a határ, aminek átlépése után a károk már visszafordíthatatlanok lesznek.

A tudósok attól tartanak, hogy az Amazonas pusztulásával a Föld legnagyobb biodiverzitású régiója száraz, szavannához hasonló térséggé változna. Egyes kutatások szerint amennyiben az erdőirtás eléri a 20-25 százalékot az Amazonas-medencében, az már el fogja indítani az esőerdő szavannásodását.


Márpedig ez a régió kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni küzdelemben, hiszen hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt nyel el a légkörből.

A jelenlegi technológia a növekvő mennyiségű szén-dioxidot reprodukálva változtatja meg a növények környezetét. A projekt egyik vezető tudósa azt nyilatkozta, szeretnék megtudni, mi történik akkor, ha növelik a szén-dioxid-bevitelt. Azért kulcsfontosságú a nagyobb szén-dioxid-koncentráció hatásának vizsgálata, mert úgy gondolják, hogy nem az erdőirtás, hanem a klímaváltozás vezethet el oda, ahonnan már nincs visszaút az Amazonas vidékén.

esőerdő

A jelenlegi technológia a növekvő mennyiségű szén-dioxidot reprodukálva változtatja meg a növények környezetét – illlusztráció: Pixabay

Az AmazonFACE-projekt keretében "szén-dioxid-gyűrűket" építenek az esőerdőben, minden gyűrű 16 alumíniumtoronyból áll majd, melyek 12 emelet magasak. Az első kettő augusztustól elkezdi a szén-dioxid-kibocsátást.