Több úton is a forgalom lassításával tiltakoznak a földművesek Szerbiában, tudósított a Szabad Magyar Szó. A gazdák elégedetlenek az állam hozzáállásával, és amennyiben a kormány nem hajlandó meghallgatni és teljesíteni követeléseiket, további útlezárásokra készülnek.

Hatósági áras termékek a szabad piacon?

A szerb kormány tavaly november óta hatósági áras termékekkel igyekszik a lakosság ellátási problémáját enyhíteni, azonban nem kompenzálta a termelőket sem ezért, sem a búza- és olajexport tilalma miatt kimaradó exportbevételért. Az aszály a szerbiai mezőgazdaságot is rosszul érintette, sokan a csőd szélén állnak, a helyzet Bánátban a legrosszabb. A termelők elvárják, hogy az állam ne avatkozzon bele a szabad piaci folyamatokba.

Követelések

A különböző földműves érdekképviseleti egyesületek tagjai több száz traktorral, folyamatosan növekvő létszámmal korlátozzák a forgalmat hidakon, főutakon. A szabad piac visszaállítása mellett követelik, hogy a napraforgó ára legalább 700 euró legyen tonnánként, vagyis a Mezőgazdasági Minisztérium ne hatvan, hanem kilencven dinárban határozza meg a napraforgó kilónkénti árát, továbbá azt, hogy legalább 100 liter üzemanyagot vásárolhassanak kedvezményes áron.

Volt előzmény...

A termelők szerint soha nem volt rosszabb helyzetben a szerb mezőgazdaság. A málnatermesztők már korábban is jelezték, hogy a felvásárlási árakat a monopolhelyzetben lévő hűtőházak alakítják, azok pedig szoros kapcsolatban állnak az exportról döntő köztisztviselőkkel. Egy hónappal ezelőtt már útlezárással is fenyegettek.

Az aszály folytatásával már a tejtermelők, az állattenyésztők és a földművesek is veszélybe kerültek. Volt olyan gyümölcstermesztő, aki inkább elajándékozott 10 tonna meggyet, aztán kivágta az ültetvényeit, mert a felvásárlási ár nem fedezte volna a szüret költségeit.

Februárban a lengyel termelők tüntettek az alacsony termelői árak és a termelési eszközök, alapanyagok árának drasztikus emelkedése miatt.

Az EU-s Green Deal állattenyésztést érintő pontjait nem csak a lengyelek kritizálják, a holland gazdák véleménynyilvánítása tettlegességig is fajult: autópályákat, logisztikai központokat zártak le és összecsaptak a rendőrséggel.

A németek eleinte szolidaritásból csatlakoztak, majd saját követelésekkel álltak elő, hiszen ezek a problémák őket is belátható időn belül elérik.

Több ezren érdeklődnek a hazai gazdatüntetés iránt is, a kezdeményezők az agráriumban uralkodó tarthatatlan állapotokra szeretnék felhívni a figyelmet.

Fokozódik a helyzet Újvidéken

Gazdák egy csoportja a város központját zárta le traktorjaival. Más eszközük nem lévén, így próbálnak érvényt szerezni az akaratuknak.