Hódmezővásárhelyen, a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon jártunk, ahol többek között meglátogattuk a Gabonakutató Nonprofit Kft. standját is. Elsőként a cég ügyvezető igazgatójával, Tóth Tiborral beszélgettünk.

"Száz év tudás minden magban" – hangzik az új szlogen, nem véletlenül. A Gabonakutató Nonprofit Kft. ugyanis idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját – a jogelőd intézmény 1924. október 26-án nyitotta meg kapuit.

A szántóföldivetőmag-nemesítés során arra törekednek, hogy a lehető legjobb magyar versenyképes genetikát adják a gazdáknak. Most a tavaszi kultúrákat mutatták be az érdeklődőknek, de készülve az őszi időszakra, ismertették a folyamatosan bővülő őszi kalászos kultúrákat is.

Nagyon gazdag a fajtaszortimentjük – a hazai kukorica, napraforgó, szója, repce kimagasló teljesítményű, de a cirok, tritikále, durumbúza, árpa, zab kínálatuk is széles. Miközben megőrzik a hagyományokat, egyúttal meg akarnak felelni a kor elvárásainak, kihívásainak is. A legjobb fajtákat megtartják, de lesznek olyan fajták is, amelyeket kivezetnek a piacról, ezzel egy magasabb értéket teremtve a gazdák számára.

Mivel a MATE cégcsoport egyik tagjaként működnek, így a MATE Agrárcsoportnál rendelkezésre álló potenciált is értékesítik (burgonyát, kalászost, aprómagvakat).

Süliné Faragó Erzsébet kereskedelmi vezető segítségével konkrét fajtákkal is megismerkedhettünk. Elmondta, hogy a Gabonakutató a teljes portfóliójával rendelkezésére áll a gazdáknak, például komplett kínálatuk van arra, hogy az AÖP-ben a 2 pontot megkapják a gazdálkodók.

Nagyon előrehaladott az őszi kalászosok fejlődése, így aratás után másodvetésben lehetőség van szuper korai kukoricák elvetésére. A cégnek kimondottan erre nemesített fajtái vannak – a GKT211, vagy a GKT3213, amelyek elérhetőek és még időben beérnek. Ajánlotta még a cirkot és a kölest is erre a célra.

A GKT211 szuper korai kukorica – fotó: gabonakutato.hu

Emellett már most készülnek az őszre az őszi kalászosokkal, amiket Szegeden nemesítenek, így a szárazságtűrés, az ellenállóképesség, a rezisztencia megfelel a hazai klímának. A centenáriumi búzabemutatójuk június 4-én lesz Hódmezővásárhelyen és Bazidán lesz, ahol megnézhető lesz a fajtasor.

További információkat szerezhetsz a Gabonakutató Nonprofit Kft. tevékenységéről az alábbi elérhetőségeken:

Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.
6726 Szeged, Alsókikötősor 9.

Weboldal: https://www.gabonakutato.hu/hu/
Tel: +36 62 435 235
Fax: +36 62 434 163
info@gabonakutato.hu

gabonakutató