A kereslet csökkenésének eredményeként a Royal FloraHolland aukcióit nemcsak alacsony árak jellemzik, hanem nagymértékű eladatlan, kiváló minőségű termékkészlet is. Ilyen még nem történt a több, mint 100 éves szövetkezet történetében. Számos vállalkozás, mind termelők és kereskedők túlélése került veszélybe.

A virágkertészeti ágazat a harmadik legnagyobb exportáló Hollandiában. Schiphol és a rotterdami kikötő, Hollandia nemzetközi csomópontjai a vágott virágok és dísznövények kereskedelmének. A globális export közel 35 %-a Hollandián át zajlik. A virágok és dísznövények exportja 6,2 milliárd euró értékű. Megközelítőleg 150 ezer ember dolgozik az ágazatban. A virágkertészeti termékek egyedülálló helyet foglalnak el, mivel a kezelésük olyan, mint a napi friss termékeké.

– A piaci helyzet drámai. Az elmúlt két hétben az árak 50 %-kal alacsonyabbak lettek, mint normális esetben. Múlt pénteken 20 %-a a készletnek megsemmisült, mert nem volt rá vevő. A kilátások a következő hetekre még rosszabbak. Ez általában a csúcsidőszaka a virágkertészeti termékeknek, anyák napja előtt több országban is. Ebben az időszakban a szokásos forgalom heti 150-200 millió euró. Ez a krízis a legrosszabb pillanatban érkezett. A kormánytól és a bankoktól érkező sürgős kölcsönök és egyéb pénzügyi támogatások nélkül a jól működő vállalkozások is hamarosan össze fognak omlani. Ágazati szinten kell cselekednünk, mielőtt túl késő lenne. Tényleg csak pár perc éjfélig – mondta Steven van Schilfgaarde a Royal FloraHolland vezérigazgatója.

A Royal FloraHolland ameddig csak lehet, fenntartja a vágott virág és dísznövények exportját. Ha az export leáll, az sok virágkertészeti cég végét fogja jelenteni, ha nem kapnak támogatást. Royal FloraHolland mint, a termelők szövetkezete mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a termelőket és a kereskedőket, de a szektornak nincs elegendő eszköze a válság kezelésére.

– Hollandia köztudottan a virágkertészet nemzetközi központja. A tulipán a nemzetközi szimbóluma országunknak. A kertészeti infrastruktúra különleges, visszafordíthatatlan kár fenyegeti. Nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen - jegyezte meg a vezérigazgató.


Royal FloraHollandról

Napi több mint 100 000 tranzakcióval és több, mint 30 000 különböző típusú virágokkal és dísznövényekkel a Royal FloraHolland a nemzetközi piac színtere és tudáspartner, amely hozzájárul a termelők és vevők sikeréhez. A cég éves forgalma 4,65 milliárd euró, 4031 tag és 2465 vásárló. 2018-ban 12,1 milliárd darab virágot és dísznövényt adtak el. A Floriday digitális platformon kívül a cégnek négy fizikai piactere van, ahol számos logisztikai és egyéb szolgáltatási tevékenységet végeznek. Ezek Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg és Eelde-ben találhatók. A cég 35 aukciós órával kínál digitális és fizikai kereskedelmet.

NAK / Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás: royalfloraholland.com

fotó: West Country Media

A Royal FloraHolland kampányt indított a Facebookon #BuyFlowersNotToiletpaper, azaz "Vegyél virágot, ne Wc-papírt! címmel. Üzenetüket mi is közvetítjük a fogyasztók felé:

"Itt az ideje, hogy gyönyörű virágokat vagy szép növényeket vegyél magadnak, de a barátaidnak, a családodnak és a szomszédoknak is! Dobd fel az otthonodat és a munkahelyedet virágokkal és növényekkel és támogasd ezt a jelenleg nagyon nehéz helyzetbe került ágazatot!
Terjesszétek az üzenetet #BuyFlowersNotToiletpaper