2020. november 10-én tartotta online ülését a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság (NATaB). Az eseményen Jakab István, a NATaB, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatti kihívásokat a szaktanácsadók rugalmasan kezelték, a legtöbb esetben digitális megoldásokat alkalmaztak a tanácsadások során. Kiemelte, hogy a jövőben is jelentős szerep vár a szaktanácsadókra, mivel a Közös Agrárpolitika horizontális célkitűzése a modernizáció, ami tartalmazza a digitalizációt, az innovációt és a szaktanácsadást. A modernizáció az Agrártudás és innovációs rendszeren (AKIS) keresztül valósulhat meg.

betakarítás

Új pályázati lehetőségek is támogatják a szaktanácsadás fejlesztését – Fotó: Shutterstock

Jelenleg 1079 fő szaktanácsadó és 54 szaktanácsadó szervezet szerepel a Szaktanácsadói Névjegyzékben, képzésükről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, mint Országos Szaktanácsadási Központ (OSZK) gondoskodik.

Az idei évben a pandémia miatt át kellett alakítani a rendszert, és lehetőség szerint online eszközökkel oldják meg a képzéseket. Az OSZK júniustól akkreditálja az online szakmai rendezvényeket, és a képzési napokat is digitális megoldásokkal váltja ki.

Az ülésen napirendre kerültek a szaktanácsadás témájában futó H2020-as pályázatok is. A NAK a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karával együtt képviseli hazánkat az „i2connect” elnevezésű programban, amelyben 18 ország 42 szervezete működik közre. A pályázat célja a szaktanácsadók felkészítése arra, hogy a gazdálkodókat interaktív innovációs projektekbe vonják be, illetve segítsék azok megvalósítását.

További, a NAK részvételével zajló H2020 projekt még a tanácsadás során alkalmazható digitális eszköztár kialakítását célzó „FAIRShare”, az Európai mezőgazdasági és erdészeti innovációs tudástár kiépítését szolgáló „EURAKNOS”, illetve a legjobb mezőgazdasági gyakorlatok Európai Tudástárát létrehozó „EUREKA”.

Az eseményen bejelentették, hogy idén is meghirdették „Az Év Szaktanácsadója” díjat, amelynek célja azon szaktanácsadó elismerése, aki kiemelkedő módon, a mezőgazdasági termelők érdekeit legjobban szolgálva, nekik friss tudást átadva végzi munkáját. A felhívás megtalálható a NAK portálján, a jelöléseket 2020. november 15-ig kell megküldeni az az azevszaktanacsadoja@nak.hu e-mail címre.