Amennyiben a gazdaságosságot nézzük, akkor az otthoni befőzés főként azoknak éri meg, akik saját termesztésű gyümölcsből, már meglévő üvegekbe főznek be, és kizárólag a cukrot kell megvásárolniuk. Ebben az esetben ugyanis nagyon komoly megtakarítás érhető el. Ha azonban a gyümölcsöt is vásárolni kell, akkor a költségek jelentősen megemelkednek, noha azt is figyelembe kell venni, hogy a házi lekvárnak más, nem anyagi előnyei is vannak.
A friss gyümölcsök ára nagymértékben függ a beszerzési forrástól és az idény alakulásától
A cseresznye például háztól vásárolva már 2000 forint alatt is elérhető, a közösségi oldalakon már 1500 forintos ajánlatokat is lehet látni, bár itt könnyen előfordulhat, hogy a szedés is a vásárlóra hárul. Ugyanez a gyümölcs a piacon akár 3500 forintba is kerülhet kilónként.
A meggy ára 1200–2400 forint között mozog, míg a szezon eleji sárgabarackért akár 3500 forintot is elkérhetnek. A prémium kategóriába tartozó málna és áfonya ára pedig meghaladja a 10 000 forintot kilónként, így ezekből készül a legdrágább lekvár.
Nem olcsó, de az íze utánozhatatlan – fotó: pexels.com
A gazdasági számítások alapján, amennyiben 10 kilogramm sárgabarackból szeretnénk lekvárt főzni egyharmad cukortartalommal, akkor körülbelül ugyanennyi késztermékünk lesz. Ez a mennyiség elég 20-22 darab 450 grammos üveg megtöltésére.
A teljes költség – gyümölccsel, cukorral és egyéb kiadásokkal együtt – 32 590 forint lehet, ami üvegenként 1481 forintot jelent. Ez körülbelül megfelel a boltokban kapható prémium lekvárok árának.
A magas árak ellenére is sokan főznek be
Van, aki kifejezetten szereti ezt a tevékenységet, örömét lelve abban, hogy saját készítésű lekvárok sorakoznak a kamra polcain, így minden évben időt és energiát szán a befőzésre. Teszi ezt azért, mert a sok munka után biztos lehet abban, hogy valóban minőségi, egészséges, adalékmentes és a saját ízlésére szabott terméket fogyaszt.
Befőzésnél nem szabad megfeledkezni a növényvédőszer-maradványok eltávolításáról sem a gyümölcsök feldolgozása előtt. Érdemes alaposan megmosni és megfelelően előkészíteni az alapanyagot.
Nő az ökológiai termékek iránti kereslet
Az elmúlt három évben dinamikusan emelkedett az ökoélelmiszerek forgalmi értéke, bár ezek aránya még csak 0,8–1 százalék a teljes hazai kínálatban. Egyre keresettebbek a biotermékek – például a biobébiételek, a biozöldségek és a biogyümölcsök.
A legnagyobb forgalmat csiperkegombából, uborkából, sárgarépából, paradicsomból és hagymából bonyolítják. A legnépszerűbb biogyümölcsök közé a citrom, a banán, a narancs, az alma és a mandarin tartozik.
Indexkép: pexels.com