A mezőgazdasági termelés egyik stratégiai mozzanata a termények biztonságos tárolása, ezért egyre több magtár építésére adnak megbízást. Az ilyen jellegű objektumok használatba vétele azonban szigorú műszaki és biztonsági előírásoknak való megfelelés után történhet meg. Például figyelemmel kell lenniük a gabonafélék raktározása esetén arra, hogy jelentős erők hatnak az épület oldalfalaira.

A tervezőknek gondoskodniuk kell olyan szellőzés kialakításáról, amellyel a megfelelő páratartalom fenntartható, és megakadályozható a mennyezeten képződő kondenz víz visszacsepegése. Ezen elvárások kielégítésének a leghatékonyabb módja manapság a könnyűszerkezetes csarnokok építése. 2015 nyara óta egy ilyen létesítmény emelkedik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Császló határában is.

csarnok

A közel százmillió forintos beruházás nyomán megvalósult terménytároló megtervezésére és megépítésére egy helyi gazda adott megbízást a mátészalkai székhelyű METOPA-ART Építésziroda Kft.-nek. A cég ügyvezetőjét, Szabó Gábort kérdeztük a kivitelezés részleteiről.

Hogyan érkezett Önökhöz ez a felkérés?

Sz. G.: A beruházó szándéka az volt, hogy – ha már befektet – ár-érték arányos és jó minőségű, tartós épületet kapjon a pénzéért, olyat, ahol a maga által termelt – főként – búzát és kukoricát biztonságban tudhatja. Zárójelben jegyzem meg, hogy ez a pozitív szemléletmód egyre inkább elterjedőben van.

Az is lehetséges, hogy a már megvalósult Lindab csarnokok önmagukat is hirdetik, így hozzájárulnak a könnyűszerkezetes technológia hazai elterjedéséhez. Ettől az elhatározástól vezérelve tehát a vállalkozó megkereste a Lindab Kft.-t.

A Lindab Kft. svédacél alapanyagokból 25 éve gyárt tűzihorganyzott termékeket. A márkanév a családi házak tulajdonosai számára leginkább az acél alapanyagú tetőborító rendszerek vagy éppen az ereszcsatornák, a vállalkozók számára pedig a kis és közepes SBS (Small Building System) típusú és Systemline elnevezésű, nagy csarnokok miatt ismert.

A Lindab komplex árajánlatot adott, de kellett egy cég, amelyik a tervezési és kivitelezési munkálatokat felvállalja. Így kerültünk mi a képbe.

csarnok

A császlói magtár egy 30*60 méteres, azaz nagy csarnok, 5 méteres váll- és 10 méteres gerincmagassággal. A gabona által kifejtett jelentős oldalirányú nyomás megtartását 4 méter magas előregyártott, vasbeton támfal építésével oldottuk meg, így függetleníteni tudtuk a térfedést. Az acélszerkezetnek csak a saját súlyát kell tartania, azaz a tárolt gabona nem terheli.

Mivel a csarnok tartópillérei a vasbeton támfalon kívül helyezkednek el, a rajtuk lévő burkolat és a támfal között nyertünk egy olyan légrést, amelyen keresztül a friss levegő a belső légtérbe áramolhat. A madarak bejutását madárháló alkalmazásával oldottuk meg.

Az épület ún. hideg csarnok. Ilyen esetekben nem kell szigetelést alkalmaznunk. Az oldalfalakat a Lindab LVP20-as trapézlemezével burkoltuk négy méteren az ereszmagasságig, a tetőre pedig LTP45-ös lemezek kerültek. Ezek speciális bevonattal ellátott, tűzihorganyzott anyagok, amelyek igen ellenállóak a rozsdával, illetve a komolyabb természeti hatásokkal (pl. jégveréssel) szemben.

A Lindab több évtizedes garanciát vállal ezekre. A belső térben keletkező párakicsapódást, tehát a tetőn vízcseppekké alakuló pára visszacsöpögését a Lindab által kifejlesztett filces borítással (antikondenzációs kasírozással ellátott LTP trapézlemez) akadályoztuk meg. Ha az átszellőztetés jól működik, akkor ez az anyag magába szívja a párát, ezért a terményt nem károsíthatja a visszahulló víz.

csarnok

Hogyan alakult a kapcsolatuk a kivitelezőkkel?

Sz. G.: Az alvállalkozónak felkért kivitelezőkkel már hosszú idő óta dolgozunk együtt. Nekik van gyakorlatuk a könnyűszerkezetes technológiák terén is. A munkát azonban nagyban megkönnyítette, hogy a Lindab-tervdokumentáció alapján az előregyártottság igen magas fokát tudja produkálni, így az anyagokat a helyszínen már csak össze kell szerelni. Ennek az ún. szárazszereléses eljárásnak köszönhetően igen gyorsan végezni lehet a munkával.

Mi ezzel a nagy csarnokkal négy hét alatt lettünk kész. A gyorsaság – kiváltképp a szezonalitásra alapuló mezőgazdaságban – nagyon fontos szemponttá tud válni.

Milyen eredménnyel zárult a Lindabbal való kooperációjuk?

Sz. G.: Nem csupán műszakilag, de esztétikai szempontok szerint is kifogástalan csarnok épült. Olyan objektum, amely a beépített anyagok minősége és a szerelés magas színvonala miatt hosszú időn át jól teljesíti a funkcióját kis fenntartási költségek mellett, és sem a beruházónak, sem a kivitelezőnek nem kell hogy garanciális problémák miatt fájjon a feje.

További információkért látogasson el a www.lindab.hu weboldalra!