Az EU-28 marhahústermelése 2016-ban várhatóan eléri a 7,96 millió tonnát, ami 4,3 százalékkal meghaladja az előző évi mennyiséget. Piaci szakértők 2017-re egy hasonló szintű kibocsátást prognosztizálnak – olvashatjuk a proplanta.de német hírportálonA marhahústermelés azonban az egyes tagországokban jelentős eltéréseket mutat, Németországban és Olaszországban enyhén csökken, Franciaországban, Spanyolországban és főleg Írországban viszont erőteljesen növekszik.

A megnövekedett marhahús-kibocsátás oka egyértelműen a fejőstehenek fokozott kiselejtezése, amely Németország szintjén 11 százalékkal meghaladta az előző évit. Csaknem ugyanilyen mértékben növekedett az üszőborjak kivágása is.

marha

A megnövekedett marhahús-kibocsátás oka a fejőstehenek fokozott kiselejtezése – fotó: Shutterstock

Mivel a kiselejtezett tehenek és tejhasznú borjak húsa kilónként több mint egy euróval olcsóbb, erősen visszaesett a kereslet a fiatal hízóbikák iránt, amelyek normál körülmények között a húsmarhatartók legfontosabb termékét képezik. A tehénselejtezés igazi árcsökkentő hatása azonban csak a következő hónapokban jelentkezik.