Az amerikai Forbes Magazin évente közzéteszi azoknak az embereknek a listáját, akiknek becsült személyes vagyona meghaladja az egymilliárd dollárt.

Vannak közöttük jó néhányan, akik a jövedelmüket, illetve vagyonukat a mezőgazdasághoz és élelmiszeriparhoz kapcsolható tevékenységgel (növénynemesítés, mezőgépek, műtrágyák és növényvédő szerek forgalmazása stb.) alapozták meg.

Közülük az ismertebbek:

  • Dieter Schwarz, a Lidl és a Kaufland üzlethálózatot magában foglaló Schwarz-csoport tulajdonosa, aki 38 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
  • Az amerikai Sam és Bud Walton a Walmart élelmiszeripari vállalattal egy egész birodalmat építettek ki, örököseik közül heten szerepelnek a Forbes listán, mintegy 300 milliárd dollár együttes vagyonnal.


  • Az Aldi-örökös Theo és Karl Albrecht vagyona 14,0, illetve 15,7 milliárd dollárt tesz ki.
  • Az amerikai Harry Stine a szüleinek 80 hektáros szójafarmját továbbfejlesztve ma már 9,7 milliárd dollárral rendelkezik.
  • A földgáz- és műtrágya forgalmazással alapozta meg, és gyarapítja vagyonát az amerikai Koch család, amelynek tagjai közül Julia, Charles és William Koch, valamint Elaine Marshall (a Koch Industries vállalat tulajdonosai) együtt 150 milliárd dolláros vagyont mondhatnak magukénak.

Forrás: agrarheute.com

Indexkép: Shutterstock