Koronavírus-járvány, afrikai sertéspestis, baromfi-influenza, műtrágyahiány, a világszerte meglóduló infláció vagy a brit európai uniós tagság megszűnése után felerősödő sofőrhiány – csak néhány olyan sokkhatás, amely 2021-ben befolyásolta az agrárszektor működését.

Ezeket a változásokat, a főbb piaci folyamatokat és a háttérben húzódó összefüggéseket mutatja be az Agrárláz című évkönyv 2022-es kiadása. A könyvben a Takarékbank és az MKB Bank Agrár és Élelmiszeripari Üzletágának szakértői mindemellett felvázolják az idei évre vonatkozó várakozásokat, hangsúlyozva, hogy a magyar agrárszektorban az adottságok, a szaktudás és a legjobb gyakorlatok mind rendelkezésre állnak a sikeres alkalmazkodáshoz és a megújuláshoz.

Agrárláz 2022

A Pannon Értéktár gondozásában megjelenő Agrárláz a piacon egyedülálló módon vizsgálja, hogyan hatnak az élelmiszeripari termékpályák globális függőségei – fotó: Takarék Csoport

Az élelmiszeripari termékpályák globális függőségeinek hatását vizsgálják

A ma bemutatott, a Pannon Értéktár gondozásában megjelenő Agrárláz a piacon egyedülálló módon vizsgálja, hogyan hatnak az élelmiszeripari termékpályák globális függőségei, többek közt a külkereskedelmi kapcsolatok, a fehérjeforrások, az energia- és műtrágyaellátás függőségei, a szállítási kapacitások és költségek vagy épp a készletezési hatások az ágazat hazai helyzetére.

Hangsúlyos pontja a kiadványnak, hogy a termelők és a feldolgozók több olyan sokkhatással is szembesültek, amelyek azonnali alkalmazkodást követeltek meg. Ezek közül elsősorban az élelmiszeripari termékpályák sérülékenységére rámutató afrikai sertéspestist és a koronavírus-járványt emeli ki, de foglalkozik olyan tényezőkkel is, mint a baromfi-influenza, a műtrágyahiány, a világszerte meglóduló infláció vagy a brit európai uniós tagság megszűnése után felerősödő sofőrhiány.


A kiadvány az orosz-ukrán háború hatásait is sorra veszi

A kiadvány egyediségét mutatja az is, hogy vizsgálja az időjárási hatási hatásokat is, külön figyelmet fordítva az El Nino és a La Nina jelenségekre. A függőségek és a sokkhatások számbavétele után pedig ismerteti, miként alkalmazkodtak a körülményekhez a főbb értékláncok, és várhatóan melyek lesznek a hosszabb távon is fennmaradó, strukturális jellegű hatások.

A Takarék AgrárTrend Index szisztémáját és a felmérés eddigi eredményeit alapul véve mindezt kiegészítették az első kézből – ügyfelektől – származó helyzetértékelésekkel. A kötet szakmai tartalmának lezárását követően tört ki az orosz-ukrán háború, a Takarékbank és az MKB Bank szakértői azonban röviden összefoglalják azt is, hogy milyen hatásai lehetnek az árupiacokon jelentős két ország közötti harcoknak.

Globálisan kell gondolkodni, átfogóan kell látni a világ dolgait

„A vidék és az agrárium vezető bankjaként számunkra alapvető fontosságú az agrárszektor támogatása, ügyfeleink legmagasabb szintű kiszolgálása. Célunk, hogy stratégiai partnerként előmozdítsuk tartós sikerüket, ezáltal hozzájárulhassunk a vidék és az élelmiszer-ágazat fenntartható fejlődéséhez. Ezt szolgálja az Agrárláz című évkönyvünk sorrendben harmadik, 2022-es kiadása is. Azt hangsúlyozzuk, hogy globálisan kell gondolkodnunk, átfogóan kell látnunk a világ dolgait, de helyi szinten kell megoldásokat találnunk és cselekednünk" – mondta a könyvbemutatón Szabó Levente, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, az MKB Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Agrárláz 2022

A könyvben a Takarékbank és az MKB Bank Agrár és Élelmiszeripari Üzletágának szakértői mondják el véleményüket – fotó: Takarék Csoport

Sokkal kiszámíthatatlanabb lett a helyzet

A kiadvánnyal a Takarékbank és az MKB Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága segíteni akarja a tájékozódást a világ élelmiszer-termelési viszonyaiban, amire még nagyobb szükség van az idén, miután mind a nemzetközi árupiacok és termelési viszonyok, mind pedig a kedvező finanszírozási környezet esetében lezárult egy békésebb és jobban kiszámítható időszak.

Ez alatt elsősorban nem is az összjövedelem visszaesését értik a bank elemzői, hanem azt, hogy a helyzet sokkal kiszámíthatatlanabb lett, jobban kell figyelni a piacokra és a beszerzési forrásokra, folyamatosan nyomon követni akár a tengerentúli termelési eredményeket vagy épp a kínai belpiaci fejleményeket.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu

Át kell gondolni az üzleti stratégiákat

Az árviszonyok átmenetileg – egyes ágazatokban vélhetően tartósan – megváltoztak, ami az üzleti stratégiák átgondolásával, továbbá azzal jár, hogy azonosítani kell azokat az értékteremtő tényezőket, amelyek a megváltozott körülmények között is fennállnak – derül ki a kötetből.

„A mezőgazdaság jó néhányszor megélt már hasonló időszakokat" – fogalmaz a több mint 160 oldalas kiadványban Hollósi Dávid, a Takarékbank és az MKB Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a konkrét kiváltó okok esetenként ugyan eltérők voltak, a mezőgazdaság azonban mindig túl tudott ezeken lendülni, sőt, a kihívások és az ezt követő alkalmazkodás révén az adott ágazat meg is erősödött.

A jelenlegi turbulens környezetben sem fognak eltűnni a hazai mezőgazdaságból az átmenetileg nehezebb helyzetbe kerülő alágazatok, hiszen – mint írja – „adottságaink, a szükséges szaktudás és a követendő legjobb gyakorlatok mind rendelkezésre állnak".